Igår kväll sågs vi igen, en härlig maj-kväll där man känner av den kommande värmen i luften.
Denna gång var det dags att tackla det stora landet i väst – USA.
Det visade sig vara svårt att hitta viner från några andra delstater än Kalifornien, Oregon, Washington och New York. Det görs ju vin i nästan alla delstater i USA, men det är inget vi kan köpa i Sverige.
Det här är vad vi provade under kvällen.
Vinerna
Bonny Doon, Vin Gris de Cigare, 2020
Tillfälligt sortiment (nr. 91181) Säljstart 8 juni, 2021
145 kr
USA, Kalifornien, Central Coast
Druvor: 71% Grenache, 11% Cinsault, 5% Clairette, 5% Grenache Blanc, 4% Mourvèdre och 4% Vermentino
Alkohol: 13,5% abv.
Bonny Doon skapades av Randall Grahm som planterade sina första stickningar 1981 i Central Coast AVA (American Viticultural Area). I vingårdarna växer främst druvsorter som är vanliga i Rhônedalen; Grenache, Syrah & Mourvèdre.
Skördade vid en försiktig mognadsgrad för att vinet inte ska bli för moget/fruktigt, utan mer elegant. Naturlig jäsning på ståltank. Lagring på jästfällning med bâttonage.
Bärig smak med inslag av hallon, smultron, örter, persika och blodgrapefrukt.
Empire Estate, Dry Riesling, 2018
Beställningssortiment (nr. 54576)
219 kr
USA, New York State, Finger Lakes
Druvor: 100% Riesling
Alkohol: 12% abv.
Jordmånen består av kalk och skiffer, och landskapet har branta sluttningar ner mot vatten på samma sätt som man finner i Rhendalen men de är ovanliga i USA. Perfekta förutsättningar för Riesling.
Druvorna från olika lägen jäses separat på sättet som passar just den gården bäst. Olika beslut för olika lägen. Efter lagring, blandas vinet och buteljeras.
Nyanserad, fruktig doft med inslag av aprikoser, gula äpplen, citrus och mineral. Torr, frisk och fruktig smak med tydligt inslag av mineral, lime, aprikos och grapefrukt.
Long Barn, Chardonnay, 2018
Beställningssortiment (nr. 73073)
148 kr
USA, Kalifornien
Druvor: 100% Charonnay
Alkohol: 13,5% abv.
Druvorna kommer från utvalda odlare runt om i Kalifornien. Frukt från svala kustområden bidrar med friskhet och örtighet i vinerna, och den som kommer från varmare lägen ger rik fruktighet.
Lagrat på franska och amerikanska ekfat.
Stor generös doft med arom av tropisk frukt, citrus och brynt smör. Ett fylligt och smakrikt vin med toner av mogna äpplen, apelsinblom, rostat bröd och vanilj.
The Eyrie Vineyards, Estate Pinot Noir, 2018
Tillfälligt sortiment (nr. 94347)
Säljstart 29 April, 2022 399 kr
USA, Oregon, Willamette Valley
Druvor: 100% Pinot Noir
Alkohol: 14,5% abv.
Vinmakaren Jasons pappa, David, planterade Pinot Noir i Dundee Hills, Willamette Valley redan 1965, något han var först med i detta område, som nu är känt för att göra högkvalitativ Pinot Noir. De odlar nu på fem ekologiska lägen i Dundee Hills.
Druvorna skördas för hand, sedan avstammas druvorna innan de jäser naturligt i olika kärl, från mindre betongkärl till större 5-tons ektunnor.
Djupa och komplexa dofter av röd frukt som påminner om nykokt jordgubbssylt med kryddiga jordtoner. Lena tanniner och ett imponerande avslut.
Seghesio, Sonoma Zinfandel, 2019
Fast sortiment (nr. 22562)
225 kr
USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County
Druvor: 88% Zinfandel, 9% Petite Sirah, 2% Mixed Reds, 1% Alicante Bouschet
Alkohol: 15% abv.
Seghesio Sonoma County Zinfandel kommer från familjens samtliga olika vingårdslägen i Sonoma Valley, Russian River Valley, Alexander Valley och Dry Creek Valley.
De handskördade druvorna jäser på tankar av rostfritt stål. Efter mellan 7 till 12 dagars macerationstid dras vinet över på ekfat. Mognadslagringen uppgår till 10 månader.
Fruktig och koncentrerad. Smaker av björnbär, blåbär och svarta plommon. Fin och len fatkaraktär och inslag av mynta, choklad, peppar och vanilj.
Charles Smith, Boom Boom! Syrah, 2019
Fast sortiment (nr. 6714)
159 kr
USA, Washington State
Druvor: 97% Syrah, 3% Viognier
Alkohol: 14,5% abv.
Druvorna till detta vin kommer från från fem olika vingårdar belägna i Columbia Valley AVA, Yakima Valley AVA och Wahluke Slope.
Jäsning och skalmaceration pågår i 25 dagar. Syrah och viogner jäser tillsammans. 30 procent av syrahdruvorna jäser i hela klasar innan de lagras på ekfat.
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, lagerblad, hallon, svartpeppar, vanilj och kaffe.
Matthiasson, Napa Valley Cabernet Sauvignon, 2017
Tillfälligt sortiment (nr. 93750)
Säljstart 5 Nov, 2021
499 kr
USA, Kalifornien, North Coast, Napa Valley
Druvor: 95% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot, 2% Cabernet Franc
Alkohol: 13% abv.
Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i olika delar av Napa – Coombsville, Rutherford och Oak Knoll.
Druvorna jäste i små öppna tankar. Macerationstekniken varierade mellan att skalmassan trycktes ned eller pumpades över två gånger dagligen. Vinet har sedan lagrats ett år och åtta månader på franska ekfat varav lite mindre än 20 procent var nya.
Komplex smak med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, kakao, svarta vinbär, ceder, kaffe, tobak, körsbär, örter, svart te och vanilj.
Bonus-vinet till pizzan efteråt
Divine Zinfandel, Old Vine, 2019
Fast sortiment (nr. 6585)
227 kr
USA, Kalifornien
Druvor: 90% Zinfandel, 10 % Petite Sirah
Alkohol: 14,5% abv.
Vinet kommer från vingårdar i mestadels Lodi i Kalifornien, som är minst 60 år gamla.
Det har legat 12 månader på äldre amerikanska ekfat. Vinet är certifierat California Green och ingen konstbevattning har tillåtits vilket har gett ett koncentrerat vin.
Doft av mullbär, skogsbär och skogshallon med toner av kardemumma och vaniljstång. Generöst, sötfruktig smak mullbär, björnbär, hallon vanilj och kardemumma, med frisk syra och silkiga tanniner.