Tillfälligt Sortiment – 3 Juni, 2022

av | maj 30, 2022 | Fyra Tips | 0 Kommentarer

På fredag släpps 27 nya viner på Systembolagets tillfälliga sortiment.

På fredag blir det ett mindre släpp än vad vi har varit vana vid under våren, men trots det så hittade vi flers saker vi tycker väldigt mycket om, eller är lite extra nyfikna på.

Fredag den 3e juni, 2022

Alain Jaume, Domaine Grand Veneur, Les Champauvins, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 93682)
Lansering 3e Juni, 2022 kl. 10.00
159 kr

Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône

Druvor: 70% Grenache Noir, 20% Syrah, 10% Mourvèdre

Alkohol: 15% abv.

Varför?

Ett fylligt och mustigt vin med mycket av allt. Med andra ord, ett stilrent exempel av en klassisk GSM-blend (Grenache, Syrah & Mourvèdre) från Côtes-du-Rhône. Just detta vin är gjort av en av de större aktörerna i områden, Alain Jaume. Men låt inte storleken av produktionen avskräcka er till att tro att det är ett så kallat ”bulkvin”, det är det absolut inte då Alain Jaume ofta tillverkar mycket högkvalitativa viner.

Just detta vin ligger inte i budget-kategorin, men inte heller i ”finmiddag” kategorin, vilket göär detta till ett lite finare husvin. Ett sånt där vin som man kanske kan köpa ett par flaskor av och ha liggande tills man ska lägga en god köttbit på grillen, kanske med lite smashad/grillad potatis, grillade tomater och en bea till?

Info från Systembolaget:

Ursprungsbeteckningen Côtes du Rhône omfattar mer är 40 000 hektar vinodlingar i södra Rhônedalen. Druvorna till detta vin kommer från en 34 hektar stor vingård som är belägen endast tre meter från appellationen Châteauneuf du Pape. En smal avgränsning av sten skiljer de båda appellationerna åt, en gränsdragning som beslutades 1936.

Tillverkning: Druvorna avstjälkades och krossades. De olika druvsorterna vinifierades separat. Jäsning och skalmaceration på ståltankar i 18 dagar vid en temperatur av 28 grader, med regelbunden nedtryckning av skalmassan, så kallad pigeage.

Lagring: Vinet gjort på grenache vilade efter avslutad jäsning på betongkar. Vinerna gjort på syrah och mourvèdre vilade på tre till fyra år gamla ekfat. Efter cirka ett års lagring blandades och buteljerades vinet.

Doft: Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, skogshallon, timjan, lavendel, blåbär och sandelträ.

Smak: Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, skogshallon, timjan, lavendel, blåbär, svartpeppar, svarta oliver och sandelträ.

Passar till: Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Fio Wein, JoJo Orange, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 94406)
Lansering 3e Juni, 2022 kl. 10.00
199 kr

Tyskland, Mosel

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 11% abv.

Varför?

Orangevin gjort på Riesling, bara det är ju en orsak att vilja prova. Nu har vi inte testat just denna flaska, men de orangeviner gjort på Riesling vi har testat tidigare har varit fantastiska.

Orangevin innebär att det är vita druvor, i det här faller Riesling, som har behandlats i vinifieringen som man oftast gör med blåa druvor för att göra rött vin. Med andra ord så låter man skalen ligga kvar under jäsningen för att extrahera smak och struktur som finns i skalen.

Resultatet är ett vitt vin med lite orange-toner som ibland får lite tanniner, mer kropp, men framför allt så dyker det upp dofter och smaker som du normalt inte får ur samma druva om du bara jäser musten utan skal. Toner av äpplen och apelsiner är inte ovanligt t.ex.

Superspännande, vi kommer att hänga på låset på fredag.

Info från Systembolaget:

Mosel ligger i sydvästra Tyskland, och sträcker sig från gränsen mot Luxemburg till Koblenz, där Mosel rinner ut i Rhen.

Doft: Kryddig, nyanserad doft med inslag av spiskummin, krusbär, mimosablommor, vinteräpplen och apelsin.

Smak: Kryddig, nyanserad, påtagligt frisk smak med liten strävhet, inslag av spiskummin, krusbär, mimosablommor, vinteräpplen och apelsinskal.

Passar till: Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller ljust kött.

Alpamanta Breva, Sauvignon Blanc, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 90578)
Lansering 3e Juni, 2022 kl. 10.00
239 kr

Argentina, Cuyo, Mendoza, Luján de Cuyo

Druvor: 100% Sauvignon Blanc

Alkohol: 13% abv.

Varför?

Ni som var med på vår provning av viner från Argentina vet redan hur bra det här är. Friskt och hög syra, men med lite fyllighet på grund av närvaron av jästfällning, som till och med har fått följa med in i flaskan, vilket gör att vinet är lite grumligt om man skakar upp flaskan.

Hur som helst är detta ljuvligt gott. Kanske blir en sommarfavorit?

Förresten släpps det även en rosé och en röd blend från samma producent på fredag. Vi hade nöjet att prova alla dessa tillsmmans med ägaren av Alpamanta Breva i vintras, och alla tre viner håller samma nivå. Bra grejer från en trevlig producent.

Info från Systembolaget:

Området Luján de Cuyo ligger i Mendoza i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago.

Tillverkning: Detta vin är gjort av en blandning av 14 olika Sauvignon Blanc-viner. De olika vinerna har producerats separat och sedan blandats. Ingen jäst har tillsatts under vinifieringen.

Lagring: Cirka tio procent av vinet har lagrats tio månader på ett år gamla ekfat. Vinet har buteljerats tillsammans med jästfällningen vilket gör vinet oklart i färgen.

Doft: Nyanserad, fruktig, kryddig doft med inslag av fat, gula äpplen, marsipan, ananas, vitpeppar och citrus.

Smak: Nyanserad, fruktig, kryddig, mycket frisk smak med inslag av fat, gula äpplen, marsipan, ananas, vitpeppar och apelsinskal.

Passar till: Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller ljust kött.

Domaine Faiveley, Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 94512)
Lansering 3e Juni, 2022 kl. 10.00
439 kr

Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits, Gevrey-Chambertin

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13,5% abv.

Varför?

I vanlig ordning avslutar vi tipsen med något som vi kanske inte köper till vardags. Men vi vill rekommendera det då det är något värt att prova om plånboken tillåter.

Ni som var med på vår provning där vi gav en överblick av Bourgogne kommer kanske ihåg att några av de bästa (och dyraste) vinerna i området kommer från väldigt specifika platser i Côte de Nuits. I det här fallet rör det sig om en flaska från Gevrey-Chambertin som ligger i den centrala delen av Côte de Nuits, inte långt från andra kända appelationer som t.ex Chambolle-Musigny och Vosne-Romanée.

Just detta vin kommer dessutom från gamla vinstockar (Vieilles Vignes), som ofta ger vinerna från dessa stockar en högre komplexitet och djup. Man liksom smakar vinrankornas år av erfarenhet…

Förvänta dig en Pinot Noir som är något lite utöver det vanliga.

Info från Systembolaget:

Kommunen Gevrey-Chambertin är belägen i Côte de Nuits i norra Bourgogne. Druvorna till detta vin kommer från 35 år gamla vinstockar.

Tillverkning: Jäsning och skalmaceration varade i 19 dagar med daglig överpumpning av skalmassan.

Lagring: Vinet har lagrats ett år och två månader på franska ekfat varav 20-30 procent var nya.

Doft: Komplex, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av skogshallon, sandelträ, plommon, jordgubbar, choklad och kaffe.

Smak: Komplex, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av skogshallon, sandelträ, plommon, jordgubbar, choklad och kryddpeppar.

Passar till: Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött, eller till inte alltför smakrika rätter av lamm.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.