Den tredje torsdagen i november släpps årets färska viner från Beaujolais, det så kallade Beaujolais Nouveau.
Detta firas välden över denna dag, och vi ville såklart göra detsamma.
Ungefär två timmar innan vi skulle ses drabbades Aspudden och stora delar av södermalm av ett sort strömavbrott, så vi var lite nervösa inför denna kväll. Vi hade tur och elen kom på igen ca 20 minuter innan starttiden.
Vi sågs i vanlig ordning en trappa ner på Vår Pizza i Aspudden där vi njöt av ett glas Langlois, Crémant de Loire Brut medan alla dök upp och fick tid att landa.
Sen var det dags för premiären!
Nedan ser ni vinerna vi provade under kvällen.
Vinerna
Le Bistrotteur, Bojo Time, 2021
Tillfälligt sortiment (nr. 92625)
Lanserades 18 november, 2021
89 kr
Frankrike, Beaujolais
Druvor: 100% Gamay
Alkohol: 12% abv.
En större producent (Compagnie Vinicole de Bourgogne) som ägs av Picard-gruppen har tagit fram detta vin för i år. Det enklaste och billigaste av de tre olika Beaujolais Nouveau som släpps i Sverige 2021.
Bärig, något parfymerad smak med inslag av saftiga plommon, skogshallon, körsbär, blåbärsris, viol, färska örter och sportiga mineraler.
Jean Loron, Beaujolais-Village, Nouveau Vin Nature, 2021
Tillfälligt sortiment (nr. 94255)
Lanserades 18 november, 2021
129 kr styck
Frankrike, Beaujolais Villages
Druvor: 100% Gamay
Alkohol: 13,5% abv.
Jean Loron startade sin vingård i byn Chénas i början av 1700-talet och sedan 1978 drivs verksamheten av Xavier Barbet, den åttonde generationen.
Bärig, ungdomlig doft med inslag av hallon, jordgubbar, färska örter, blåbär, viol och röda vinbär.
Remi Dufaitre, Beaujolais Villages Nouveau, 2021
Import via Winefinder Lanserades 18 november, 2021 179 kr styck
Frankrike, Beaujolais Villages
Druvor: 100% Gamay
Alkohol: 12,5% abv.
Jordmån: Granit, Sand, Grus
Druvorna som kommer från vinrankor med en genomsnittlig ålder på 35 år, kolsyrejäser i 16 dagar och lagras sedan på betongtank fram tills buteljering.
Biodynamiska Rémi Dufaitres vineri och hus ligger precis på gränsen till Brouilly, i byn Saint-Etienne-des-Oullières.
Stor doft av nymosade röda bär, råröda lingon och blyerts i en härlig mix. Vinet är gjort i en frisk, lätt och läcker stil med, ljus rödbärig frukt och florala toner.
Domaine Jean Foillard, Beaujolais Nouveau, 2021
Tillfälligt sortiment (nr. 95057)
Lanserades 18 november, 2021
149 kr
Frankrike, Beaujolais
Druvor: 100% Gamay
Alkohol: 12% abv.
Jordmån: Lerig kalksten
Inga tillsatser används under vinifikationen och vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering.
Bärig, ungdomlig smak med inslag av blåbär, skogshallon, färska örter, viol, jordgubbar och körsbär med tydlig mineralitet. Doft av skumbanan nämndes i förra årets vin.
La Galoche, Beaujolais Gamay, 2018
Beställnings-sortiment (nr. 71958)
169 kr styck
Frankrike, Sydöstra Beaujolais, Les Pierres Dorées
Druvor: 100% Gamay
Alkohol: 12,5% abv.
Jordmån: Lerig kalksten
Handplockade druvor jäses på hela klasar i en vecka innan de lagras 6 månader i betongtankar. Ingen filtrering innan de buteljeras.
Enkelt, lätt och fruktigt. Smak av röda bär som jordgubb och tranbär med en viss jordighet.
Maison Coquard, Saint-Amour, Empreinte d’Amour, 2019
Ordinarie sortiment (nr. 2449)
169 kr
Frankrike, Beaujolais, Saint-Amour
Druvor: 100% Gamay
Alkohol: 14% abv.
Jordmån: Skiffer och kalksten
Druvorna jästes på ståltankar som hela klasar med traditionell kolsyrejäsning. Jäsning och maceration varade i 15 dagar, varefter druvorna pressades och vinet lagrades på ståltank i 9 månader innan buteljering.
Fruktig, nyanserad smak med inslag av blåbär, skogshallon, örter, lagerblad, kryddor och körsbär. Munkänslan är lätt och pigg, med friska och läskande syror.
Domaine Jean Foillard, Morgon, Cote du Py, 2019
Privat samling
Kommer som tillfälligt sortiment årligen 299 kr styck
Frankrike, Beaujolais, Morgon
Druvor: 100% Gamay
Alkohol: 13% abv.
De flesta av Jean’s vingårdar är på den granitrika kullen, Côte du Py, och detta är hans största cuvée. Druvorna kommer från tre olika lägen på den gamla vulkanen (Côte du Py), alla med gamla stockar, vissa över 100 år som står i en jord som står av skiffer, granit och mangan.
Hela klasar jäser (kolsyrejäsning) i 3-4 veckor innan de lagras på ekfat i 6-9 månader.
Doft: Björnbär, rabarber och lakrits, jordiga balsamiska (kåda) toner, kryddigt avslut av kanel och svartpeppar
Smak: Elegant och djup, mjuka tanniner med en livlig friskhet, len med ett kryddigt och balsamiskt avslut