Igår, onsdagen den 23e mars, sågs ett glatt gäng åter igen en trappa ner på restaurangen Vår Pizza i Aspudden. Denna gång för att bekanta oss med Bourgogne.
Till vår hjälp hade vi sju viner från regionen. Några som går att hitta på hyllan på Systembolaget, några som behöver beställas, och ett från vår privata lagringsförråd.
Dessa viner provade vi under kvällen.
Vinerna
François Martenot, Crémant de Bourgogne Brut, 2019
Fast sortiment (nr. 70451)
119 kr
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 76% Chardonnay, 19% Gamay, 4% Pinot Noir, 1% Aligoté
Alkohol: 12,5% abv.
La Maison du François Martenot både odlar och köper in viner från flera vindistrikt i Frankrike och buteljerar under eget namn.
Enligt lag ska en Crémant de Bourgogne legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering.
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, ljust bröd, honung, päron och citron.
Joseph Drouhin, Bourgogne Aligoté, 2020
Fast sortiment (nr. 5500)
145 kr
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Aligoté
Alkohol: 12,5% abv.
Druvorna kommer huvudsakligen från Hautes Côtes de Beaune, Hautes Côtes de Nuits samt Côte Châlonnaise.
Detta vin har genomgått en kalljäsning och därefter lagring under 5-7 månader på rostfria ståltankar. Vinet filtreras innan det är dags för buteljering.
Inslag av citrus, mineralitet och kolatoner. Syran lyfter frukten och mineraliteten till en lång eftersmak.
Domaine Laroche, Chablis Saint Martin , 2020
Beställningssortiment (nr. 7143)
189 kr
Frankrike, Bourgogne, Chablis
Druvor: 100% Charonnay
Alkohol: 12,5% abv.
Cuvée Saint-Martin är en blend av de absolut bästa lotterna från Domaine Laroches totalt 60-hektar stora odlingar med beteckningen AOC Chablis.
Jäsning i ståltankar under 21 dagar. 95% av det unga vinet genomgår malolaktisk jäsning vilket ger mer avrundad smak. Under 8 månader ligger 8% av vinet på sin jästfällning i stora ekfat, resten i rostfria ståltankar.
Torra, friska, eleganta smaker av gröna och gula äpplen, grapefrukt, pioner, gräddig aprikos, mandel, hasselnötter, kryddor och torkade päron.
Oliver Leflaive, Bourgogne Les Sétilles, 2019
Fast sortiment (nr. 5657)
279 kr
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Charonnay
Alkohol: 13% abv.
Druvor från ca. 60 utvalda platser som ligger i både orten Puligny-Montrachet men också i Meursault.
90 % krossade druvor, 10% hela, avstammade druvor jäses på ståltank. Lagring totalt 14 månader. Först 5 månader på ståltank, sedan 9 månader där 80% ligger på på ekfat (10% ny ek) och 20 % i ståltank.
Nyanserad, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, nötter, citron, kryddor och brynt smör.
Louis Jadot, Couvent des Jacobins
Bourgogne Rouge, 2020
Fast sortiment (nr. 5283)
189 kr
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Pinot Noir
Alkohol: 13% abv.
Druvorna till detta vin kommer från sammanlagt 100 hektar vingårdar i Côte de Nuits, Côte de Beaune, Mercurey i Côte Chalonnaise samt Irancy.
Druvorna skördas och klasarna sorteras för hand innan de avstjälkas inför maceration och jäsning som sker i öppna jäskar i ek samt i rostfria ståltankar i cirka 30 dagar. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning i 228-liters barriquer av fransk ek. Lagring ca 18 månader på ekfat.
Kryddig smak med inslag av fat, blåbär, lingon, sandelträ, örter, jordgubbar och kanel.
Louis Jadot, Santenay, 2014
Beställningssortiment (nr. 94123)
(2014 hämtad från privat lagring)
259 kr
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Santenay
Druvor: 100% Pinot Noir
Alkohol: 13% abv.
Vinet görs av köpta druvor och vin från kontrakterade odlare samt från egna lägen i Santenay.
Efter avstjälkning fermenteras druvorna i fyra veckor. Vinet lagras 14 månader på ekfat från eget tunnbinderi, varav ca. 25% är nya fat.
En liten viskning av ekfat, men doften drivs av en sval körsbärs- och hallonaromatisk parfym med diskret fuktigt jordiga toner av den kalksten som rankorna står i. Årgången blev läckert sval och elegant stramt strukturerad.
Louis Jadot, Pernand-Vergelesses, Clos de la Croix de Pierre, Premier Cru, 2018
Fast sortiment (nr. 2286)
299 kr
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pernand-Vergelesses
Druvor: 100% Pinot Noir
Alkohol: 14% abv.
Clos de la Croix de Pierre ligger i En Caradeux läget. Jordmånen består av kalksten med små stenar på ytan. Namnet kommer från ett stort kors gjort av sten vin entrén till vingården.
Manuell skörd. Macerationen i öppna trä- eller rostfria kar i 3 till 4 veckor. Punch down två gånger dagligen under jäsningen. Lagring i cirka 18 månader i tunnor, varav cirka en tredjedel är nya.
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, örter, körsbär, nougat, kanel och skogshallon.