Provning: Bourgogne del 3, Côte-d’Or ⏤ Côte de Nuits, 19 april, 2023

av | apr 29, 2023 | Provning | 0 Kommentarer

Så blev det äntligen dags att fortsätta vårt utforkande av Bourgogne. Denna gång gav vi oss på den norra delen av Côte d’Or; Côte de Nuits.

Efter att ha gjort en övergripande provning av Bourgogne och en horisontell provning av Chablis, där vi provade sju olika viner från samma producent och samma år, men från olika delar av Chablis.

Nu ger vi oss av söderut till Côte de Nuits som startar strax söder om staden Dijon.

Côte de Nuits

Med undantag för Chablis, som ligger cirka 5 mil nordväst om staden Dijon, så är Côte de Nuits den nordliga delen av Bourgogne, och därmed också den svalaste delen. 

Här finns en uppsjö av Grand Cru och Premier Cru-lägen med viner som klassa som de främsta i världen. Prislappen brukar spegla detta också. Flaskor från små, topprankade Grand Cruer kan sälja för sexsiffriga belopp när de släpps.

Vi hittade sex flaskor från lite olika delar av området för att få en så bra överblick av detta exklusiva område som möjligt.

Vi har inkluderat hela presentationen från kvällen där ni hittar mer information om druvan och om vinerna vi provade.

Presentationen hittar ni längst ner på denna sida. ⏬️

Vinerna

Bailly Lapierre, Vive-la-Joie, 2017

Beställningssortiment (nr. 77797)
Leverantör: Vinunic AB
Vivino snittbetyg: 4,1
239 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne

Druvor: 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay

Alkohol: 12% abv.

Restsocker: 0,57%

Druvor från olika vingårdar i Bourgogne, främst i norra Bourgogne. Produktion och lagringskällare är förlagd i kalkstensgrottor i staden St-Bris-le-Vineux.

Druvorna pressas och musten väljs ut och vinifieras separat. Efter blandning lagras vinet i ståltank i 10 månader innan det buteljeras för en andra jäsning på flaska enligt traditionell metod. Vinet har lagrats 5 år på sin jästfällning i flaska före degorgering.

Komplex doft med inslag av kex, äpplen, solmogna stenfrukter, blommor och sötmandel. Torr och frisk smak med en liten mineralton. Fin, elegant mousse och lång harmonisk eftersmak.

Jean-Claude Boisset, Marsannay Blanc, 2018

Beställningssortiment (nr. 72697)
Leverantör: Tryffelsvinet AB
Vivino snittbetyg: 4,0
399 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits, Marsannay

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 12,5% abv.

Druvorna kommer från vingårdar med kalkrik jordmån som dateras tillbaka till jura-perioden, belägna i de södra delarna av Marsannay A.O.C. Vingårdens östliga exponering och stenrika jordmån bidrar till rena och eleganta viner. De 40-åriga rankorna är planterade på 230 meters höjd.

I vineriet låg vinet 19 månader på franska ekfat (30% ny ek) utan bâtonnage. Faten var enbart mycket lätt rostade för att lyfta fram frukten och enbart bidra med en lätt ekfatskaraktär. 4 387 flaskor.

Stor och nyanserad doft med toner av grillad citrus, gula plommon, äpplen, havtorn, akacia, fatkrydda och krutrök. Stiltypisk och fruktig smak med mycket frisk och fräsch syra med stor balans och ett långt avslut.

Reine Pédauque, Côte de Nuits-Villages, 2018

Beställningssortiment (nr. 72631)
Leverantör: Bibendum AB
Vivino snittbetyg: 3,6
229 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits-Villages

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13,5% abv.

Reine Pédauque har sitt ursprung i den kända Parisrestaurangen La Rôtisserie de La Reine Pédauque som 1936 skapade en egen vinserie. Ägarna till restaurangen familjen André utvecklade verksamheten ytterligare då man 1949 byggde upp en vinfirma med säte i Beaune.

Druvorna har avstjälkas och jäsningen genomförs i rostfria ståltankar. Efter den malokatiska jäsningen följer en lagring i franska ekfat under 15 månader.

Doften har inslag av hallon, kryddor och en blommig ton. Smaken är lång och elegant med fina inslag av röd frukt, krydda och välintegrerade fat.

Domaine du Clos St. Louis, Fixin, ”Clos Entre Deux Velles”, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 92501)
Leverantör: Rewine AB
Vivino snittbetyg: 3,8
248 kr

🇿🇦 Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits, Fixin

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13% abv.

Domaine du Clos Saint Louis grundades år 1918 av Madame Veuve Edmond Bernard. Gården drivs idag av Philippe och Martine Bernard, samt deras dotter Virginie. Jordmånen i Fixin består av en blandning av kalksten och märgel.

Druvorna skördades för hand. Uttaget var 35 hektoliter per hektar. Efter avstjälkning fick musten skalmacerera och jäsa i ekfat med regelbunden nedtryckning och överpumpning av skalmassan. Vinet har lagrats i 15 månader på franska barriquer. (30% nya)

Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, blåbär, lakrits, mintchoklad, lavendel, plommon och vanilj.

Angus Paul, Transient Lands Pinotage, 2020

Inköpt i Sydafrika
Vivino snittbetyg: 4,0 200 kr

🇿🇦 Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 13,26% abv.

Restsocker: 0,22%

Idén med Transient Lands är att kombinera de bästa vingårdarna runt Western Cape som uttrycker Pinotagens ursprung och plats bäst från årgång till årgång. Årgången 2020 är hämtade från två platser. Målet framöver är att skapa viner från enskilda vingårdar.

Enligt Angus är vinifieringen ganska enkel och rakt på sak. För 2020 macererades 30% av druvorna som hela klasar och resten avstjälkade. Lagring på gamla ekfat i 12 månader innan buteljering.

En balans mellan kraft och elegans. Aningar av malen peppar backas upp med mörkröda frukter som körsbär, tranbär och mosade jordgubbar. Smaken är fruktig men balanseras upp av pepparn, lite reduktion och en stabil struktur.

Kanonkop, Kadette Pinotage, 2020

Beställningssortiment (nr. 77036)
Leverantör: Nigab
Vivino snittbetyg: 3,9
139 kr

🇿🇦 Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 14% abv.

Restsocker: 0,34%

Vingårdarna ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning.

Vinet jästes 3-5 dagar i öppna betongkar vid 28°C med manuell överpumpning varannan timma och efter ytterligare tre dagar separerades musten från druvskalen. 12 månaders lagring på 225 liter franska ekfat, 2:a och 3:e årets fat.

Smaken är fruktig, björnbär, hallon, en liten ton av lakrits och en subtil kryddighet. Eftersmaken dröjer sig kvar med lätta tanniner och en aning vanilj.

Kanonkop Estate, Pinotage, 2019

Beställningssortiment (nr. 95703)
Leverantör: Nigab
Vivino snittbetyg: 4,2
319 kr

🇿🇦 Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 14% abv.

Restsocker: 0,25%

Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av eroderad röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay.

Vinet jäser i öppna betongkar ca 5 dagar med regelbunden överpumpning 12 gånger dagligen. Efter jäsning ligger vinet med druvskalen i ytterligare tre dagar. 16 månaders lagring på 225 liter franska ekfat, 80% nya och 20% 2:a års ekfat.

Ett fylligt och smakrikt vin med tydlig karaktär av franska fat, inslag av björnbär, choklad och viol.

Lyngrove, Platinum Pinotage, 2018

Beställningssortiment (nr. 71579)
Leverantör: Hermansson & Co AB
Vivino snittbetyg: 4,3
289 kr

🇿🇦 Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 14,8% abv.

Restsocker: 0,23%

Vingården ligger högt beläget på en kulle omgiven av Helderberg’s bergskedja på ena sidan och Atlanten på andra. Sandig bördig jord, inbäddat av vädernedbruten granit varvat med lera.

Efter handskörd kallmacereras druvorna i 24 timmar vid 15°C innan jäsning. Musten jäses i öppna ståltankar med manuell ”punch down” var fjärde timme i 5 dagar. Total skalkontakt: 10 dagar. 18 månaders lagring på franska och amerikanska ekfat på 300 liter. 39% nya fat.

Smaken domineras av körsbär, hallon, plommon, lakrits och mineral och har en sammetslen munkänsla. Eftersmaken är lång och fruktig.

* Vi beställde en flaska från 2015 enligt listning på Systembolaget då vi ville avslutningsvis prova Pinotage med lite ålder, men när den dök upp så var det en 2018. Vi var glada hur som helst, speciellt eftersom 2018 var en lite extra bra årgång för denna producent.

Tilltugg: Gougèrepuffar med gruyère och Faux escargots.

Till det sista vinet tog vi fram lite tilltugg som var inspirerade från våra tidigare Bourgogne-besök.

Gougèrepuffarna är en klassisk liten bröd”puff” med ostsmak som man ofta serveras direk när man sätter sig för att kolla igenom menyn.

Vi vågade inte riktigt servera riktiga sniglar, så vi gjorde en vegetarisk variant där champignoner fick leka snigel. Champignonerna fick samma behandling som sniglar där de badade i ett smör med vitlök och persilja när de grillades i ugnen. Smöret är även suveränt att doppa en bit baguette i sedan.

Presentationen

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.