Provning: Grekland, 10 oktober, 2024

av | okt 14, 2024 | Provning | 0 Kommentarer

Grekland har en väldigt lång tradition av att göra vin. Redan i Iliaden och Odysseus omnämns viner från olika öar i Egeiska havet. (typ år 700 fvt).

Sedan 60-talet har Grekland satsat på vinindustrin med stora investeringar, men landet har aldrig riktigt lyckats bli ett vinland att räkna med på den internationella marknaden. Det håller på att ändras, och det händer en hel del spännande saker nyligen.

Vi testade lite traditionellt och en del lite mer nytänkande.

Vinerna

Kamara, Blooming Island Pet Nat, 2022

Tillfälligt sortiment (slutsåld)
249 kr

🇬🇷 Norra Grekland, Thessaloniki

Druvor: 40% Malagouzia, 40% Assyrtiko och 20% Xinomavro

Alkohol: 12,5% abv.

Domaine Sigalas, Santorini Assyrtiko, 2022

Beställningssortiment (nr. 94488)
Leverantör: Tryffelsvinet AB
329 kr

🇬🇷 Grekland, Egeiska öarna, Santorini

Druvor: 100% Assyrtiko

Alkohol: 14,5% abv.

Kalogris, Mrs.Poulia, Ekologisk, 2021

Beställningssortiment (nr. 73867)
Leverantör: Oinofilia AB
256 kr

🇬🇷 Grekland, Peloponnesos

Druvor: 100% Moschofilero

Alkohol: 12,5% abv.

Tetramythos, Retsina Amphore Nature, 2022

Beställningssortiment (nr. 72123)
Leverantör: Oinofilia AB
218 kr

🇬🇷 Grekland, Peloponnesos

Druvor: 100% Roditis

Alkohol: 12,5% abv.

Haritatos, Mademoiselle, 2022

Beställningssortiment (nr. 74199)
Leverantör: Oinofilia AB
286 kr

🇬🇷 Grekland, Kefalonia

Druvor: 100% Mavrodaphne

Alkohol: 13% abv.

Kir Yianni, Ramnista, Xinomavro, 2019

Beställningssortiment (nr. 2070)
Leverantör: Carovin AB
169 kr

🇬🇷 Grekland, Centrala Makedonien

Druvor: 100% Xinomavro

Alkohol: 14% abv.

Skouras, Saint George, Nemea, 2021

Beställningssortiment (nr. 72130)
Leverantör: O.Wines and Spirits AB
210 kr

🇬🇷 Grekland, Peloponnesos

Druvor: 100% Agiorgitiko

Alkohol: 14% abv.

Samos, Vin Doux, 2021

Beställningssortiment (nr. 2585)
Leverantör: Oenoforos AB
69 kr (Halvflaska)

🇬🇷 Grekland, Egeiska öarna, Samos

Druvor: 100% Muscat blanc à petits grains

Alkohol: 15% abv.

Tilltugg: Baguette med tolkning av grekisk sallad.

I vanlig ordning fixade vi lite vinvänliga tilltugg. På sistone har det blivit saker som funkar bra i en baguette.

På baguette hade vi (från botten upp) Grekisk yoghurt med fetaost, salt, peppar, citron och olivolja, hackade Kalamata-oliver, skivad gurka i saltad citronlag, skivade tomater, grillade tomater, skivad rödlök, smulad fetaost, olivolja och svartpeppar.

Poängsättning av deltagarna:

Alla deltagare fick tre poäng att dela ut. Man får själv välja om man vill sätta alla tre poäng på sitt favoritvin, eller om man vill fördela poängen över maximalt tre viner som man uppskattade.

Kamara, Blooming Island Pet Nat, 2022: 8 röster

Domaine Sigalas, Santorini Assyrtiko, 2022: 3 röster

Kalogris, Mrs.Poulia, 2021: 2 röster

Tetramythos, Retsina Amphore Nature, 2022: 0 röster

Haritatos, Mademoiselle, 2022: 0 röster

Kir Yianni, Ramnista, Xinomavro, 2019: 8 röster

Skouras, Saint George, Nemea, 2021: 13 röster

Samos, Vin Doux, 2021: 1 röst

Grekland

Ett av de första länderna som
skapade en vinkultur.

Grekerna planterade även rankor
utanför Grekland väldigt tidigt.

Idag – ca. 90% inhemska druvor

ca. 1 200 tillverkare – många små.

64 000 hektar vinodling
(relativt lite) → ca. 7% av Frankrikes och Spaniens eller 9% av Italiens hektar av vinodling.

Regioner

Grekland delar ofta upp i fyra huvudsakliga regioner:

Norra Grekland: Innefattar Centrala- och Östra Makedonien, Zitsa och Rapsani. Här odlas Xinomavro främst, men även en hel del internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Sauvignon Blanc. Men även inhemska druvor som Malagousia, Assyrtiko, Limnio, Debina, Vlahiko, Krasoto, Stavroto, m.fl.

Centrala Grekland: områdena Thessalien & Attica runt Atentrakten där det odlas bland annat Savatiano, Roditis (som används till Retsina bl.a.), Malagousia, Agiorgitiko, Xinomavro, Krasoto, Stavroto, m.fl.

Södra Grekland: områdena Kefalonien,  Peloponnese, och Kreta där det odlas bland annat Robola, Roditis, Mavrodaphne, Agiorgitiko, Moschofilero, Vidiano, Kotsifali, Mandilaria, Liatiko.

Egeiska öarna: Limnos, Samos, Santorini är några av de mest kända vinproducerande öarnan där det odlas druvorna Limnio, Muscat fr Samos, Assyrtiko, Aidani, Athiri bland annat.

Historia

1500 före vår tideräkning (fvt)
Utgrävningar på Kreta visar på
vinproduktion. Till exempel
vinpressar har hittats.

700 fvt
Vin från Cypern, Rhodos,
Santorini och Kreta omnämns
i Odysseus och Iliaden.

500 fvt
De första reglerna för vinproduktion
introduceras. Syftet var att skydda och bevara vinstilar i specifika områden.

1200 vt
Sankt Trifon blir beskyddare av vinrankor och vinifiering. St. Trifon hyllas sedan dess varje år den 1a februari, främst i norra Grekland.

1960-talet
Stora investeringar görs, främst i teknik, för att expandera den grekiska vinproduktionen. Turismen till Grekland ökar också väldigt mycket under 60- och 70-talet.

Nutid
Grekiskt vin går igenom något av en renässans. Trots en lång historia av vinodling, var vinerna fram till det sena 90-talet inte speciellt minnesvärda.

Stora kooperativ gjorde vin för turister och småskalig produktion för inhemsk marknad. Väldigt lite exporterades.

Och nu är nästa generation på gång som är mer beresta och bevandrade i de internationella vinstilarna.

Ekonomikrisen 2008 ledde även till en satsning på vinproduktion för export, vilket är något som den nya generationen som är uppväxta på vingårdarna som försedde de stora kooperativen med druvor tog till sig och började göra vin själva, men nu med ett större fokus på kvalitet.