Grekland har en väldigt lång tradition av att göra vin. Redan i Iliaden och Odysseus omnämns viner från olika öar i Egeiska havet. (typ år 700 fvt).
Sedan 60-talet har Grekland satsat på vinindustrin med stora investeringar, men landet har aldrig riktigt lyckats bli ett vinland att räkna med på den internationella marknaden. Det håller på att ändras, och det händer en hel del spännande saker nyligen.
Vi testade lite traditionellt och en del lite mer nytänkande.
Vinerna
Kamara, Blooming Island Pet Nat, 2022
Tillfälligt sortiment (slutsåld) 249 kr
🇬🇷 Norra Grekland, Thessaloniki
Druvor: 40% Malagouzia, 40% Assyrtiko och 20% Xinomavro
Alkohol: 12,5% abv.

Domaine Sigalas, Santorini Assyrtiko, 2022
Beställningssortiment (nr. 94488) Leverantör: Tryffelsvinet AB 329 kr
🇬🇷 Grekland, Egeiska öarna, Santorini
Druvor: 100% Assyrtiko
Alkohol: 14,5% abv.

Kalogris, Mrs.Poulia, Ekologisk, 2021
Beställningssortiment (nr. 73867) Leverantör: Oinofilia AB 256 kr
🇬🇷 Grekland, Peloponnesos
Druvor: 100% Moschofilero
Alkohol: 12,5% abv.

Tetramythos, Retsina Amphore Nature, 2022
Beställningssortiment (nr. 72123) Leverantör: Oinofilia AB 218 kr
🇬🇷 Grekland, Peloponnesos
Druvor: 100% Roditis
Alkohol: 12,5% abv.

Haritatos, Mademoiselle, 2022
Beställningssortiment (nr. 74199) Leverantör: Oinofilia AB 286 kr
🇬🇷 Grekland, Kefalonia
Druvor: 100% Mavrodaphne
Alkohol: 13% abv.

Kir Yianni, Ramnista, Xinomavro, 2019
Beställningssortiment (nr. 2070) Leverantör: Carovin AB 169 kr
🇬🇷 Grekland, Centrala Makedonien
Druvor: 100% Xinomavro
Alkohol: 14% abv.

Skouras, Saint George, Nemea, 2021
Beställningssortiment (nr. 72130) Leverantör: O.Wines and Spirits AB 210 kr
🇬🇷 Grekland, Peloponnesos
Druvor: 100% Agiorgitiko
Alkohol: 14% abv.

Samos, Vin Doux, 2021
Beställningssortiment (nr. 2585) Leverantör: Oenoforos AB 69 kr (Halvflaska)
🇬🇷 Grekland, Egeiska öarna, Samos
Druvor: 100% Muscat blanc à petits grains
Alkohol: 15% abv.

Tilltugg: Baguette med tolkning av grekisk sallad.
I vanlig ordning fixade vi lite vinvänliga tilltugg. På sistone har det blivit saker som funkar bra i en baguette.
På baguette hade vi (från botten upp) Grekisk yoghurt med fetaost, salt, peppar, citron och olivolja, hackade Kalamata-oliver, skivad gurka i saltad citronlag, skivade tomater, grillade tomater, skivad rödlök, smulad fetaost, olivolja och svartpeppar.
Poängsättning av deltagarna:
Alla deltagare fick tre poäng att dela ut. Man får själv välja om man vill sätta alla tre poäng på sitt favoritvin, eller om man vill fördela poängen över maximalt tre viner som man uppskattade.
Kamara, Blooming Island Pet Nat, 2022: 8 röster
Domaine Sigalas, Santorini Assyrtiko, 2022: 3 röster
Kalogris, Mrs.Poulia, 2021: 2 röster
Tetramythos, Retsina Amphore Nature, 2022: 0 röster
Haritatos, Mademoiselle, 2022: 0 röster
Kir Yianni, Ramnista, Xinomavro, 2019: 8 röster
Skouras, Saint George, Nemea, 2021: 13 röster
Samos, Vin Doux, 2021: 1 röst
Grekland
Ett av de första länderna som skapade en vinkultur.
Grekerna planterade även rankor utanför Grekland väldigt tidigt.
Idag – ca. 90% inhemska druvor
ca. 1 200 tillverkare – många små.
64 000 hektar vinodling (relativt lite) → ca. 7% av Frankrikes och Spaniens eller 9% av Italiens hektar av vinodling.
Regioner
Grekland delar ofta upp i fyra huvudsakliga regioner:
Norra Grekland: Innefattar Centrala- och Östra Makedonien, Zitsa och Rapsani. Här odlas Xinomavro främst, men även en hel del internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Sauvignon Blanc. Men även inhemska druvor som Malagousia, Assyrtiko, Limnio, Debina, Vlahiko, Krasoto, Stavroto, m.fl.
Centrala Grekland: områdena Thessalien & Attica runt Atentrakten där det odlas bland annat Savatiano, Roditis (som används till Retsina bl.a.), Malagousia, Agiorgitiko, Xinomavro, Krasoto, Stavroto, m.fl.
Södra Grekland: områdena Kefalonien, Peloponnese, och Kreta där det odlas bland annat Robola, Roditis, Mavrodaphne, Agiorgitiko, Moschofilero, Vidiano, Kotsifali, Mandilaria, Liatiko.
Egeiska öarna: Limnos, Samos, Santorini är några av de mest kända vinproducerande öarnan där det odlas druvorna Limnio, Muscat fr Samos, Assyrtiko, Aidani, Athiri bland annat.
Historia
1500 före vår tideräkning (fvt)
Utgrävningar på Kreta visar på
vinproduktion. Till exempel
vinpressar har hittats.
700 fvt
Vin från Cypern, Rhodos,
Santorini och Kreta omnämns
i Odysseus och Iliaden.
500 fvt
De första reglerna för vinproduktion
introduceras. Syftet var att skydda och bevara vinstilar i specifika områden.
1200 vt
Sankt Trifon blir beskyddare av vinrankor och vinifiering. St. Trifon hyllas sedan dess varje år den 1a februari, främst i norra Grekland.
1960-talet
Stora investeringar görs, främst i teknik, för att expandera den grekiska vinproduktionen. Turismen till Grekland ökar också väldigt mycket under 60- och 70-talet.
Nutid
Grekiskt vin går igenom något av en renässans. Trots en lång historia av vinodling, var vinerna fram till det sena 90-talet inte speciellt minnesvärda.
Stora kooperativ gjorde vin för turister och småskalig produktion för inhemsk marknad. Väldigt lite exporterades.
Och nu är nästa generation på gång som är mer beresta och bevandrade i de internationella vinstilarna.
Ekonomikrisen 2008 ledde även till en satsning på vinproduktion för export, vilket är något som den nya generationen som är uppväxta på vingårdarna som försedde de stora kooperativen med druvor tog till sig och började göra vin själva, men nu med ett större fokus på kvalitet.