Nya Zeeland, vinlandet som ligger längst bort från Sverige. En liten ö-nation i södra Stilla havet med en imponerande, men förhållandevis ung, vinproduktion.
På grund av renovering i vår vanliga lokal så räddades vi i sista sekund av Monica som brukar komma till provningarna då och då. Hon bor i huset bredvid lokalen, så det löste sig galant.
Nya Zeeland


Nya Zeeland & Vin
Geografi
Landet utgörs av två öar (norra och södra) i södra Stilla havet som ligger sydost om Australien.
Nya Zeelands vinregioner sträcker sig 160 mil från subtropiska regionen Auckland ner till centrala Otago – några av världens sydligaste vingårdar.
Vingårdarna mår bra i det maritima klimatet, (ingen vingård ligger mer än 13 mil från havet), långa soltimmar och nätter som kyls av havsbris.
Historia
År 1819 planterar prästen/missionären Samuel Marsden de första rankorna i ”Bay of Islands” högst upp på norra ön, i den nuvarande regionen Auckland.
1836 flyttar engelsmannen James Busby till Nya Zeeland och organiserar vingårdar för första gången.
Expansionen från Auckland till Hawke’s Bay sker snart.
Efter andra världskriget moderniseras vingårdarna och blir mer kommersiella.
På 1960-talet börjar producenten ”Montana Winemakers” (som sedan bytte namn till ”Brancott Estate”) odla nya druvsorter, däribland Sauvignon Blanc.
Under 1980-talet gick det dåligt för mejeriindustrin så det fanns ett överflöd av oanvända ståltankar. Detta banade vägen för den nya stilen av Sauvignon Blanc som resten av världen snart fick upp ögonen för.
Cloudy Bay grundas 1985 och blir snabbt en ikon inom Sauvignon Blanc från Nya Zeeland.
Idag är Nya Zeeland ett av världens största vinproducerande länder av vitt vin.
Att odla hållbart med minimal påverkan är en generellt vedertagen självklarhet i Nya Zeeland och är ledande inom hållbar vintillverkning.
Regioner
De svalare regionerna Marlborough, Nelson och Wairarapa producerar Sauvignon Blanc med aromer av passionsfrukt och så hög syra att man ibland inte känner av att det kan finnas en del restsötma.
Marlboroughs Pinot Noir är återhållsam och örtig, Riesling och Pinot Gris kan vara ett riktigt fynd.
Tack vare den sydliga breddgraden i Central Otago är regionen solig men sval och torr. Pinot Noir trivs riktigt bra under dessa förhållanden och ger ofta söta mörka bärtoner med en grusig mineralitet och lite kryddnejlika.
På Nordön, från Hawke’s Bay och norrut, tillverkas röda viner som t.ex elegant och plommonrik Syrah och Merlot.
Gisborne är känt för rik och krämig Chardonnay som, när den är välgjord, har tillräckligt med syra för att lagras.
Vinerna
Spade Oak, Le Champ, Blanc de Blancs, N/V
Tillfälligt sortiment (nr. 90082) Leverantör: Concealed Wines AB 199 kr
🇳🇿 Nya Zeeland, Gisborne
Druvor: 100% Chardonnay
Alkohol: 12% abv.



Dog Point, Chardonnay, 2022
Tillfälligt sortiment (nr. 93799) Leverantör: Valid Wines Sweden AB 289 kr
🇳🇿 Nya Zeeland, Marlborough
Druvor: 100% Chardonnay
Alkohol: 13% abv.

Kim Crawford, Marlborough Rosé, 2023
Tillfälligt sortiment (nr. 95024) Leverantör: Philipson Söderberg AB 179 kr
🇳🇿 Nya Zeeland, Marlborough
Druvor: 100% Pinot Noir
Alkohol: 13% abv.

Rewa, Pinot Noir, 2021
Tillfälligt sortiment (nr. 94755) Leverantör: Vintedge AB 301 kr
🇳🇿 Nya Zeeland, Central Otago
Druvor: 100% Pinot Noir
Alkohol: 14% abv.


Gardo Morris, Noble Riesling, 2017
Fast sortiment (nr. 2125) Leverantör: Gardo & Morris AB 129 kr
🇳🇿 Nya Zeeland, Canterbury, Waipara
Druvor: 100% Riesling
Alkohol: 10,5% abv.

Tilltugg: Kycklingbaguette
Pestomajonnäs, grillad kyckling, ruccola och parmesan i sin enkelhet. Allt på en baguette och skivad i portionsbitar.