Fram till igår så hade jag och Fredrik bara provat ett vin tillverkat i Sverige så vi var minst sagt nyfikna. Och vi var inte ensamma. Platserna runt långbordet fylldes och vi var till slut 14 personer som fick en tur runt Sverige med hjälp av sju olika viner.
Under kvällen pratades det om druvorna och dess ursprung, gårdsförsäljning och hur det kan komma att påverka Sverige som vinland, att Sverige endast har varit ett vinproducerande land officiellt i drygt 20 år, viljan att mäta sig mot andra länder (något som vi fick försöka se bortom då det inte blir riktigt rättvist), vare sig det är fusk eller inte att tillverka vin i Sverige gjorda på druvor från andra länder, osv, osv.
Vinerna
Skepparps Grand Prix, 2019
Beställningssortiment (nr. 92602) Leverantör: Skepparps Vingård 298 kr
Sverige, Skåne, Österlen
Druvor: 100% Solaris
Alkohol: 12,5% abv.
Vinet har lagrats sju till tolv månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering.
Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Buteljerna placeras sedan i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.
Smak: Aromatisk, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av krusbär, gröna äpplen, ljust bröd, bivax, svartvinbärsblad, passionsfrukt och citron.
Arilds Vingård, Solaris Muscaris, 2020
Lokalt & småskaligt sortiment (nr. 34887) Leverantör: Arilds Vingård 155 kr
Sverige, Skåne län, Höganäs kommun
Druvor: Solaris & Muscaris
Alkohol: 11% abv.
Fruktig, mycket frisk, nyanserad smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, honungsmelon, fläder och lime.
Gutevin, Skåls Cuvée, 2020
Lokalt & småskaligt sortiment (nr. 36090) Leverantör: Gute Vingård 199 kr
Sverige, Gotland
Druvor: Solaris & Phönix
Alkohol: 12% abv.
Fruktig smak med inslag av gula äpplen, örter, citrus, persika och kryddor.
Vingården i Klagshamn, Sven Tveskägg, 2021
Lokalt & småskaligt sortiment (nr. 37770) Leverantör: Vingården i Klagshamn 279 kr
Sverige, Skåne, Malmö stad
Druvor: 100% Solaris
Alkohol: 14% abv.
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak, inslag av päron, gröna äpplen, galiamelon, vit persika och lime.
Kullabergs Vingård, Langweg, 2021
Lokalt & småskaligt sortiment (nr. 37951) Leverantör: Kullabergs Vingård 199 kr
Druvor: Österrike / Produktion: Sverige, Skåne
Druvor: 100% Souvignier Gris
Alkohol: 14% abv.
Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gröna äpplen, citrus, honungsmelon, nötter, smör och örter.
Flädie Vingård och Vinproduktion, Hugo Rondo, 2021
Lokalt & småskaligt sortiment (nr. 37848) Leverantör: Assmåsa Vingård / Flädie Vingård & Vinproduktion 243 kr
Sverige, Skåne, Lomma kommun
Druvor: 100% Rondo
Alkohol: 11,5% abv.
Bärig, nyanserad smak med inslag av skogshallon, viol, blåbär, färska örter och lakrits.
Wine Mechanics, Syrah, 2019
Lokalt & småskaligt sortiment (nr. 33244) Leverantör: Wine Mechanics 299 kr
Druvor: Frankrike, St. Joseph / Produktion: Sverige, Göteborg
Druvor: 100% Syrah
Alkohol: 12,5% abv.
Syrah-druvorna odlas på kullarna i Saint-Joseph i Frankrikes norra Rhône, närmare bestämt vingårdarna La Madone, Morzelas, Brive, La Côte och Chatre i kommunen Malleval i norra regionen.
Vingårdarna sköts på konventionellt sätt med viss besprutning under plantering och under växtsäsongen. Insekticider och herbicider används inte.
Johan Verrier är odlaren och La Madone, Morzelas & Brive planterades för cirka 45 år sedan och La Côte för 20 år sedan av sin farfar. Chatre är den yngsta av vingårdarna och planterades av Johan själv för 6 till 68 år sedan när han fångade den 0,4 hektar stora lilla biten mark i en brant södra ände norr om byn Malleval.
Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, en-trä, vitpeppar, blåbär, lagerblad och svarta oliver.
Överraskningsbonus
Under kvällen fick vi även en överraskning från en av deltagarna, nämligen Michael Andäng som är en av Sveriges främsta cidermakare.
Hans tillverkar hantverkscider på Gotland och den flaska han bjöd oss på var gjort på vildpäron som han lät spontanjäsa. Den heter ”Vildpäron P2020:1” och tog hem en andraplats på SM i hantverkscider 2021.
Vilket härligt avslut på en fantastisk kväll.
Följ gärna Michaels cideräventyr via hans Instagramkonto för Sudergården i Hillevi
Tilltugg: Räkpaj.
Efter provningen serverade vi en paj med räkor. Här kommer receptet:
Pajskal
3 dl vetemjöl
150 gr smör
1,5 dl grovt riven västerbottensost
0,5 msk kallt vatten
– Blanda ihop smör och mjöl och den rivna osten.
– Tillsätt vattnet och blanda ihop till en jämn deg.
– Vira in i plastfilm och låt vila i minst 30 minuter i kylskåp.
– Tryck ut degen i en normalstor pajform och nagga med en gaffel.
– Grädda mitt i ugnen i 200° i 15 minuter.
– Låt skalet kallna.
Fyllning
4 ägg
2,5 dl grädde
150 g räkost
150 g västerbottensost
1-2 msk hackad dill
salt och peppar
– Höj temperaturen till 225 grader.
– Vispa ihop allt till fyllningen och slå i den förgräddade skalet.
– Grädda i 20 minuter.
– Låt svalna.
Garnering
handskalade räkor
dill
citron
gräslök
Tilltugg: Bränd Västerbottensost och rostade valnötter.
Vi bjöd också på ett mindre tilltugg som vi tycker funkar bra till rött vin eftersom sältan i osten och tanninerna i valnötterna lirar väl med vinet.
Gör mindre kuber av Västerbottensost och bränn dem med en gasbrännare och sätt en tandpetare i osten efter att den har fått färg.
Rosta valnötter i en stekpanna med lite olivolja och salt och servera dessa till osten.