Vin och temperatur

av | jul 12, 2022 | Artikel | 0 Kommentarer

Ofta pratar man om rätt temperatur för olika typer av vin. Vilka temperaturer ska man ha och varför, och hur påverkar det vinet? Vi reder ut.

Varför servera man vin vid olika temperaturer?

Alla har vi säkert någon gång beställt ett glas vitt vin på en restaurant som i början känns friskt och härligt men efter ett tag då vinet blivit varmare i glaset helt plötsligt har tappat all friskhet och smakar nästan lite kvalmigt.

För att få en optimal upplevelse av vinet är det viktigt att servera vinet vid rätt temperatur då balansen mellan syra, strävhet, doft och smak blir perfekt, och olika viner behöver olika temperaturer beroende på vilken typ av vin det är, och hur fylligt, komplext, smakrikt eller kraftigt vinet är.

T.ex en Riesling upplevs bäst vid 7-10 grader då den känns frisk och pigg medan en fyllig vit Bourgogne är bättre vid 12-13 grader då den är fylligare och har fler komplexa aromer och smaker som kommer fram bättre vid en lite varmare temperatur, Rieslingen å andra sidan skulle inte alls upplevas lika frisk och härlig vid samma temperatur.

Hur påverkas vinet av temperaturen?

När ett vin är kallare dämpas smakerna och vinet upplevs som friskare. När ett vin är varmare framträder smaker och aromer tydligare. Om vinet är för varmt upplevs det mer syltigt och i värsta fall kvalmigt och alkoholen framträder mycket mer, och om vinet är för kallt tappar det alla smaker.

Om vinet doftar av alkohol är det förmodligen för varmt och bör kylas ner lite, och om vinet känns helt smaklöst kan det vara för kallt och behöver värmas lite.

Att smakerna dämpas med kyla gäller inte bara för vin, prova att dricka t.ex en lemonad eller Coca Cola både iskall och sedan varm i rumstemperatur och känn efter hur temperaturen påverkar smakerna i drycken.

Så vilka temperaturer ska man ha?

Generellt kan man säga att det är bättre att hålla vinet lite för kallt än för varmt, vinet värms upp ganska snabbt efter att man hällt upp det i glaset.

 

Söta viner, dessertviner (Sauternes, Tokaij) 6-8° C
Mousserande viner (Champagne, Cava) 6-10° C
Lätta och medelfylliga vita viner och rosé (Pinot Grigio, Sauvignon Blanc) 7-10° C
Fylliga vita viner (ekad Chardonnay) 10-13° C
Lättare rött vin (Pinot Noir, Beaujolais) 13-18° C
Mediumfylliga och fylliga röda viner (Shiraz, Bordeaux, Malbec) 15-18° C

 

Man brukar säga att röda viner ska serveras i rumstemperatur, men nu för tiden har vi mycket varmare hemma än när uttrycket kom till. 16-18 grader brukar vara en bra tumregel för röda viner och lite svalare för lättare röda viner. I lättare röda viner som t.ex en Pinot Noir kommer friskheten fram mycket bättre vid en lägre temperatur, och i t.ex en Shiraz som är fylligare och kraftigare kommer smakerna fram bättre om det serveras lite varmare.

För vita viner kan man också säga att fylligare och mer komplexa viner mår bra av att serveras något varmare då det framhäver smaker och aromer bättre. T.ex för mousserande viner kan man servera cava eller prosecco lite kallare (6-8 grader) medan en finare champagne kan serveras något varmare (8-10 grader) för att få fram dom mer komplexa aromerna.

För att ta ett annat exempel skulle jag servera en Petit Chablis eller Chablis lite svalare och en Chablis Premier Cru eller Chablis Grand Cru något varmare då dom oftast är lite fylligare och har mer komplexitet.

Hur gör man då om man inte har en vinkyl hemma?

Ett enkelt knep är att ställa in det röda vinet i kylen 30 minuter innan servering, ett vitt vin kan du ha i kylen innan och ta ut det 30 minuter innan servering.