Balkan Wine & Meze

av | maj 11, 2022 | Vinbarer | 0 Kommentarer

I förrgår öppnade en ny vinbar i Hornstull. Nu kan vi på rak arm tänka på åtminstone fem vinbarer i denna lilla del av Södermalm.

Balkan Wine & Meze ligger några dörrar ner från Långholmsgatan på Hornsgatan om du går ner mot vattnet (inte upp mot Zinkensdamm), och vi kom dit strax innan klockan nio på kvällen den 11e maj.

Det var lugnt och avslappnat i den relativt stora lokalen. Vi har varit i vinbarer som är 15-20% av storleken av detta ställe. Trots det så har de fått till en skön stämning med ganska dova färger som gör att det känns ganska mysigt, trots de stora ytorna.

Men den största behållningen var personalen och vinerna, de viktigaste ingredienserna i en vinbarsupplevelse enligt oss. Vi vet inte om det stämmer, men det kändes som en mindre familjeverksamhet där vi välkomnades varmt.

Vinlistan behövde vi hjälp med eftersom just Balkan är ett område vi inte är välbevandrade i. Listan innehåller viner från Kroatien, Montenegro, Nordmakedonien, Rumänien, Serbien, Slovenien, och Turkiet. Många områden och druvor som var nya upplevelser, något vi verkligen uppskattar.

Från köket kan man beställa pizzor, gjorda på Lavaç som är ett bröd från Balkan, Ost och Chark-brickor, Sallad eller mindre snacks såsom Oliver, Mandlar, Röror m.m.

Vi kommer gärna tillbaka hit och utforskar Balkan ytterligare. Ett trevligt sätt att göra det, som vi oftast gör, är att beställa halvglas av flera viner.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags driver han en webbyrå där hans fokus är på design och varumärkesstrategier.