Fyra tips: tillfälligt sortiment 10 december, 2021

av | nov 26, 2021 | Fyra Tips | 0 Kommentarer

Jag har kollat igenom vad som kommer och valt ut några viner som jag personligen tycker ser extra spännande ut. Några kan jag ha provat tidigare, men andra är jag bara lite mer nyfiken på.

Detta är det sista tillfälliga sortiment-släppet för 2021, därför blir det ett extra stort släpp med 90 viner som görs tillgängliga denna dag. Jag har i vanlig ordning plockat ut fyra viner som jag antingen har provat och gillar, eller är riktigt nyfiken på.


Peu Morier, Vouvray, 2019

Nr 90690 – 229 kr

Frankrike, Loiredalen, Touraine, Vouvray

Druvor: 100% Chenin Blanc

Alkohol: 14% abv.

Jag har upptäckt att jag är lite svag för Chenin Blanc på sistone. Det är en härlig druva med stor flexibilitet och tar till sig olika uttryck beronde på såväl terroir (platsen den växer på och dess unika egenskaper), men också produktionsmetoder av vinet. Detta är från druvans naturliga hem; Loiredalen, och därför är vinifieringen gjord efter regionens traditioner.

Systembolagets beskrivning:

Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av gula plommon, bivax, nötter, torkad ananas, apelsinskal, kryddor och vit choklad.


Boekenhoutskloof Winery, Semillon, 2018

Nr 95009 – 229 kr

Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Franschhoek

Druvor: 100% Semillon

Alkohol: 13,5% abv.

Semillon som vi normalt hittar i regionen kring Bordeaux men odlas även på några andra platser på jorden, och Sydafrika är en av dem. Rankorna i Franschhoek som producenten Boekenhoutskloof använder planterades 1902 och 1942 och de växer i ganska karga förhållanden vilket gör att rötterna letar sig på djupet och stockarna hinner utveckla en otrolig komplexitet.

Jag är ju lite svag för vit Bordeaux, så även fast jag inte har testat detta förut är jag riktigt nyfiken på om det verkligen är så bra som jag tror. Håller tummarna.

Importörens beskrivning:

Doftens blommiga karaktär följer med i smaken där den visar gul persika, pocherade päron och nektarin med inslag av färsk mandarin och gröna fikon, integrerad syra och en fyllig avslutning.


Bloom’s Field, Pinot Noir, 2018

Nr 93690 – 699 kr

USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Barbara County, Santa Rita Hills

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13,5% abv.

Jag har provat ett annat vin från denna producent och det var utan tvivel den bästa Pinot Noir jag har har provat från USA. Helt otroligt välgjort vin, men det ska man ju kanske förvänta sig när man kommer upp i denna prisnivå. Vinmakaren Raj är lite av en superstar i vinvärlden i Kalifornien och han har läge jobbat hårt för att göra viner som kan mäta sig mot de bästa i Bourgone, och som Jancis Robinson sa i dokumentären SOMM 3; ”han har lyckats”.

Något att lägga undan för ett kommande speciellt tillfälle? De få flaskor som kommer in kommer att gå fort.

Samma dag släpps även deras mer exklusiva vin ”La Côte” som det bara tillverkades 365 lådor av detta år.

Producentens beskrivning:

Vid upphällning så avger denna mörka Pinot Noir komplexa dofter av jord och sten, men snart kommer dofter av friska och torkade blommor tillsammans med toner av björnbär och rosépeppar. Så småningom lägger sig de mineralrika dofterna och ger vika för mörka mogna körsbär.

Vid första klunken nås man av en uppsjö av röda plommon, körsbär, och tranbärssmaker. Tät och lyxig så är tanninerna och syran perfekt integrerade vilket gör detta till ett fullformat och komplett vin. Tanninerna lyfter eftersmaken av rena röda frukter hela vägen i mål.


Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.