Fyra tips: tillfälligt sortiment 26 november, 2021

av | nov 12, 2021 | Fyra Tips | 0 Kommentarer

Jag har kollat igenom vad som kommer och valt ut några viner som jag personligen tycker ser extra spännande ut. Några kan jag ha provat tidigare, men andra är jag bara lite mer nyfiken på.


Soalheiro, Primeiras Vinhas, 2020

Nr 94214 – 179 kr

Portugal, Vinho Verde

Druvor: 100% Alvarinho

Alkohol: 13% abv.

Ett ungt och friskt vin men med lite fyllighet då det har legat lite på fat vilket gör att detta passar bra till många typer av maträtter. Det går naturligtvis hur bra som helat att dricka utan mat också.

Systembolagets beskrivning:

Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mandelmassa, apelsinblommor, honung, rökig mineral och kryddor.


Château Rahoul Blanc, 2018

Nr 90629 – 199 kr

Frankrike, Bordeaux, Graves

Druvor: 59% Sémillon, 41% Sauvignon Blanc

Alkohol: 13% abv.

Jordmån: Grus och sand

Vit Bordeaux är lite av en favorit för tillfället. Perfekt till mat och otrolig i en större kupa för att få fram alla fantastiska aromer. Denna kommer från subregionen Graves i Bordeaux, som är känd för att producera lite elegantare viner med en fin komplexitet, jämfört med de andra subregionerna i Bordeaux.

Samma dag släpps faktiskt en till vit Bordeaux som ni kan prova på: Chateau Suduiraut, Blanc Sec de Suduiraut, 2020

Systembolagets beskrivning:

Nyanserad, aromatisk smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, krusbär, svartvinbärsblad, marsipan, ananas, lime och vanilj.


La Spinetta, Langhe Nebbiolo, 2019

Nr 90219 – 229 kr

Italien, Piemonte, Langhe

Druvor: 100% Nebbiolo

Alkohol: 14% abv.

Nebbiolo känns som att det hör lite senhösten till. Svamp, grytor, rätter med parmesan i eller pizza för den delen. Här kommer en riktigt bra Nebbiolo från La Spinetta som är en väldigt omtalad och högaktad producent. Dessa flaskor kan med fördel lagras några år, så har du plats i garderoben, lägg in en där och öppna om några år så får du se…

Systembolagets beskrivning:

Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, rosor, ceder, pomerans, kakao, nypon och svart te.


Sassicaia, 2018

Nr 94245 – 1 999 kr

Italien, Toscana, Bolgheri

Druvor: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc

Alkohol: 13,5% abv.

Originalet. Den första så kallade Supertoscanaren som är globalt hyllad till skyarna. Sassicaia blev världsberömt över en natt i en blindprovning som den engelska vintidningen Decanter hade ordnat slog det då okända vinet ut 33 toppviner från 1972, bland dem flera av de allra yppersta Bordeaux-vinerna.

Inte bara ett fantastiskt vin, men kan även ses som en bra investering då föregående års vin (2017) säljs nu på auktion för 2 750 kr flaskan, och 2016 års vin går för 3 100 kronor.

Alltså inte bara ett vintips, men även ett investeringstips. 😏

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.