Provning: Alto Piemonte – 7 september, 2021

av | sep 8, 2021 | Provning | 0 Kommentarer

Första kvällen på Vår Pizza i Aspudden bjöd på viner från Alto Piemonte i Norra Italien. Förra provningen fick vi en genomgång av området Piemonte i stort, men denna gång fokuserade vi på ett mindre område som ligger nästan på gränsen till Schweiz i norr. Ägaren till Vår Pizza, Árni Þór, lät oss hålla vår provning en trappa ner i lokalen där det finns en projektor, så vi kunde för första gången även ha en visuell presentation av området vi ”besökte”.

Alto (övre) Piemonte

Väldigt gammal tradition av att odla Nebbiolo (Spanna). Betydligt äldre än områdena söderut som t.ex Barolo och Barbaresco.

Odlingarna ligger på 200-450 meters höjd och svala vindar kommer ner från Alperna i norr vilket är gynnsamma förhållanden för druvan Nebbiolo.

Ett enormt vulkanutbrott skedde i Alto Piemonte för ca. 280 miljoner år sedan, vilket har resulterat i en vulkanisk porfyr-jord i stora delar av området. Detta bidrar till att de lokala vinerna får ett unikt uttryck.

I slutet av 1800-talet odlades det druvor på ca. 40 000 hektar mark i Alto Piemonte.

Området avbefolkades sedan kraftigt under andra världskriget och många sökte lyckan utomlands. Stora delar av odlingarna förföll och blev så småningom till skogsområden.

Idag har området ca. 1 200 hektar vinodling. Och det växer.

Detta är vad vi provade

Pietro Cassina, Lucilla Bianco, 2018

Druvorna krossas försiktigt efter avstjälkning.
Spontanjäsning med druvans naturliga jäst och pågår i cirka 7 till 10 dagar i en temperatur runt 18 grader.

Område: Lessona DOC

Druvor: 100% Erbaluce

Syra: 5,7 g/l

Socker: 4,9 g/l

Lagring: Ståltank 4 månader

Doften är intensiv av vita blommor, timjan och exotiska frukter, såsom ananas.

Smaken är fruktig och torr med fin syra. Här finns även en härlig sälta och mineralitet som håller ihop vinet.

Azienda Vitivinicola Pietro Cassina

Pietro Cassina driver tillsammans med sin familj en vingård i Lessona, Alto Piemonte. Vingårdarna har tillhört släkten i flera generationer.

Egendomen omfattar vingårdar med en yta av 7 hektar som omges av skog. Det skapar ett speciellt mikroklimat som passar för odling av druvan Nebbiolo.

För att minska klimatavtrycket och påverkan på närmiljön, är det nybyggda vineriet designat för gravitationsbaserad vinmakning. Det finns tre våningar under jord och därmed blir det möjligt att arbeta med gravitation istället för att använda elektriska pumpar för att flytta vinet.

Vinkällarens material i väggar och golv håller på ett naturligt sätt rätt grad av fuktighet och rätt temperatur för lagring av vin, utan att någon energi behöver tillföras eller förbrukas.

NOAH, Lessona, 2017

Druvorna skördas 2-3 veckan i oktober.

Efter en försiktig pressning, jäses musten 30 dagar i stora avsmalnande ek-kärl.

Malolaktisk jäsning i ek-kärl och sedan lagring i 20 månader i ekfat innan buteljering.

Lagring några månader på flaska innan försäljning.

Område: Lessona DOC

Druvor: 100% Nebbiolo

Lagring: Ekfat 20 månader + på flaska

NOAH

NOAH är en ung vingård som startades 2010 av paret Andrea och Giovanna.

Projektet växte snabbt och ledde till cirka 3 hektar i Brusnengo och 1,5 hektar i Lessona som ligger ca 5 km väster om Brusnengo.

Brusnengo har vulkanporfyr medan i Lessona är jorden marin sand på några av de äldsta och mest historiska vingårdarna.

Just nu renoverar de en gammal bondgård, som de nyligen har flyttat in i och den kommer snart bli det nya högkvarteret med en angränsande källare.

Travaglini, Gattinara, 2017

Rankorna som ligger i syd till sydväst-sluttningar är mellan 15-45 år. (olika fält på gården) Jäst på ståltank 15-18 dagar i kontrollerad temperatur. Område: Gattinara DOCG Druvor: 100% Nebbiolo Lagring: Stora sloveniska fat i 30 månader sedan i flaska Doften: Mjuka blommiga aromer från ros och viol med kryddiga toner. Smaken: Frisk syra med starka, lena tanniner. Små röda frukter, blommor och fruktgelé.

Travaglini

En äldre vingård som startades av Clemente Travaglini på 1920-talet i Gattinara.

Clemente etablerade sin verksamhet centralt i Gattinara och hjälpte sedan till att sprida kunskap om områdets potential.

Idag drivs Travaglini av hans barnbarns barn (4e generationen) och över åren har de vuxit till att bli det vin de flesta tänker på när Gattinara nämns.

Antoniotti, Bramaterra, 2016

40 år gamla stockar i Martinazzi Cru med porfyrjord av vulkaniskt ursprung.

Spontanjäsning i betongtankar i 20 dagar.

Område: Bramaterra DOC

Druvor: 70% Nebbiolo, 20% Croatina, 7% Vespolina, 3% Uva Rara

Lagring: Stora franska ekfat (Allier) i 30 månader

Doft: rosor, skogshallon en aning av kryddor och cederträ.

Smaken är jordig, matig och påminner lite om barrskog som lyfter smaken av mörka bär. Smakerna utvecklas med luft och frukten blir mer och mer i framkant.

Odilio och Mattia Antoniotti

Vingården har funnits i familjen i sju generationer från och med 1861.

Odilio ärvde familjeföretaget 1997 och idag driver han gården tillsammans med sonen Mattia.

Gården består av steniga jordar av vulkanisk porfyr, rik på järn och mangan, vilket ger vinet en unik karaktär. Inga bekämningsmedel används i vingården.

I källaren finns två gamla tankar av betong nedgrävda direkt i berget, den ena 1901 och den andra 1920. Dessa tankar fungerar därför som en naturlig termisk regulator som hjälper musten att alltid jäsa vid en idealtemperatur.

Le Piane, Boca, 2013

30-50 år gamla rankor i porfyrisk jord med vulkaniskt ursprung. Spontan fermentering med skal i 30 dagar i öppna stålkärl och ek-kärl (2000-3000 liter). “Push down” 1-2 ggr dagligen för hand. Område: Boca DOC Druvor: 85% Nebbiolo, 15% Vespolina Lagring: I stora slovenska ek-kärl 3 år, sedan 12 mån på flaska Kan lagras i ytterligare 10-20 år

Le Piane

Två vinmakare (Alexander Trolf & Christoph Kuenzli) besökte de glömda vingårdarna i norra Piemonte på 90-talet och lärde känna Antonio Cerri, en av de sista vinmakarna kvar i området som gjorde det typiska Boca-vinet på sin halv hektar mark och vinet tillverkades i ett litet hus där han också bodde.

Utan arvingar och med tanke på att han var redan över 80 år gammal, skänkte Antonio sin plätt samt källaren med sina tidigare årgångar till Alexander och Christoph.

De köpte sedan mark runtomkring denna plätt och nu är gården totalt 8 hektar. All mark röjdes och det planterades ny Nebbiolo och Vespolina.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.