Provning: Bourgogne, del 2 – Chablis – 21 april, 2022

av | apr 22, 2022 | Provning | 0 Kommentarer

Igår, torsdagen den 21a april, var det dags igen för en härlig provning i Aspudden. Vi krånglade till det lite denna gång med nya anmälningsverktyg och maxantal osv, men vi fick till det till slut.

Temat som sagt var Chablis, och till vår hjälp hade vi totalt sju viner varav sex av dem var Chablis från olika lägen och kvaliteter. Det som vi tycker gjorde det hela lite mer spänande var att vi höll oss till en och samma producent och år, för att kunna tydligare visa påverkan av terroir.

Vi visade även bilder från vår resa till Chablis från mars i år.

Det här är vad vi provade under kvällen.

Vinerna

Clotilde Davenne, Brut Extra Crémant de Bourgogne

Fast sortiment (nr. 7725)
150 kr

Frankrike, Bourgogne

Druvor: 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay

Alkohol: 12% abv.

De senaste nio åren har Clotilde Davenne drivit egen verksamhet på egendomen Les Temps Perdus, belägen i byn Prehy i Chablis. Hon arbetade tidigare som vinmakare hos producenten Jean-Marc Brocard i 18 år. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar belägna i Chablis och Epineuil.

Tillverkad enligt traditionell metod, skördade för hand och har lagrats minst ett år på sin jästfällning innan degorgering.

Nyanserad doft med inslag av gula äpplen, rostat bröd, honung, nougat och citrus. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, fransk nougat och grapefrukt.

Jean-Marc Brocard, Petit Chablis Sainte Claire, 2020

Fast sortiment (nr. 5588)
159 kr

Frankrike, Bourgogne, Chablis, Petit Chablis

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 12,5% abv.

Petit Chablis har sina rötter i Portland-jord som består av kalksten. Denna appellation är den fruktigaste i Chablis, som producerar ett friskt och lättdrucket vin.

Jäsning på rostfria ståltankar vid cirka 18-20°C. Därefter vilar vinet på sin jästfällning fram till buteljering.

Nyanserat, fruktigt vin med inslag av gula äpplen, mineral, örter och citronskal.

Jean-Marc Brocard, Chablis Sainte Claire, 2020

Fast sortiment (nr. 5565)
174 kr

Frankrike, Bourgogne, Chablis

Druvor: 100% Charonnay

Alkohol: 13% abv.

Chablis AOC som odlas i kalkhaltig lera med stor andel skaldjursfossil, så kallad kimmeridgelera. Rankorna är mellan 35-40 år gamla.

Naturlig jäsning på rostfria ståltankar. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning. Därefter vilar vinet i 10 månader innan buteljering.

Nyanserad doft med inslag av gula äpplen, dragon, smör och citrus. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, örter, mineral och citron.

Jean-Marc Brocard, Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire, 2020

Fast sortiment (nr. 5595)
209 kr

Frankrike, Bourgogne, Chablis

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 12,5% abv.

Chablis AOC som odlas i kalkhaltig lera med stor andel skaldjursfossil, så kallad kimmeridgelera. Druvorna till detta vin kommer från gamla vinstockar, så kallade ”vieilles vignes”, planterade 1942.

Vinet har jäst i rostfria ståltankar med enbart naturligt förekommande jäststammar. Fem procent av vinet har lagrats sju månader på stora ekliggare, så kallade foudre.

Nyanserad doft med inslag av gula äpplen, dragon, smör och citrus. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, örter, mineral och citron.

Jean-Marc Brocard, Chablis Premier Cru, Fourchaume, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 96139)
289 kr

Frankrike, Bourgogne, Chablis, Chablis Premier Cru

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 13% abv.

Druvorna till detta vin kommer från Premier cru-läget Fourchaume, på floden Sereins högra flodbank.

Två tredjedelar av vinet har lagrats 14 månader på stora gamla ekliggare. Resterande tredjedel lagrades på ståltank.

Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula päron, rökig mineral, vinteräpplen, örter och citrus.

Julien Brocard, Chablis Premier Cru, Les Vaudevey, 2020

Privatimport
409 kr

Frankrike, Bourgogne, Chablis, Chablis Premier Cru

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 13% abv.

Odlade i Premier cru-läget Vau de Vey, på vänstra sidan om floden Serein. Sluttningen väter mot öst, denna jordmål ger en elegant fyllighet med en tydlig mineralitet.

Marken odlas på biodynamiskt vis med allt vad det innebär. Druvorna handplockas till exempel på natten så att druvorna är svala, vilket minimerar oxidering.

Doft av anis, grön paprika, färskt gräs, rostat bröd och färska mandlar. Smak av citron-zest, anis, mint, och havssalt. Ett vin med mycket energi, intensitet, och ett långt avslut.

Jean-Marc Brocard, Chablis Grand Cru, Valmur, 2020

Beställningssortiment (nr. 78499)
699 kr

Frankrike, Bourgogne, Chablis, Chablis Grand Cru

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 13,5% abv.

Valmur är en solexponerad cru som samtidigt har en jordmån som ger en fin mineralitet till vinerna. Det ger en koncentrerad, generös frukt med en härlig textur med tydlig mineralsälta och fin skärpa. Stockarna är 30 år gamla.

Jäsning i ekliggare, sedan lagring i samma ekliggare under cirka 11 månader innan det buteljerades. Vinet har fin lagringskapacitet.

Torr, frisk, nyanserad och smakrik med inslag av gult äpple, citron, mandarin, persika, rostade nötter, mineral samt en fatton. Vinet har en lång eftersmak.

Stefan Leijon

Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.