Provning: Bourgogne del 4, Côte-d’Or ⏤ Côte de Beaune, 3 Maj, 2023

av | maj 13, 2023 | Provning | 0 Kommentarer

På den fjärde delen av vår serie av Bourgoggne-provningar så ger vi oss på den södra delen av Côte d’Or; Côte de Beaune.

Detta område domineras av rött vin gjort på Pinot Noir, men det görs även riktigt bra vita viner i detta område och en del Crémant.

Côte de Beaune

Området sträcker sig cirka 25 kilometer i nord-sydlig riktning. Den nordliga delen av Côte de Beaune börjar norr om staden Beaune.

Vi hittade sju flaskor från lite olika delar av området för att få en så bra överblick av detta område som möjligt.

Vi har inkluderat hela presentationen från kvällen där ni hittar mer information om druvan och om vinerna vi provade.

Vinerna

François Martenot, Crémant de Bourgogne Rosé Brut, 2018

Beställningssortiment (nr. 79264)
Leverantör: Apricot AB
Vivino snittbetyg: 3,7
137 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne, Hautes Côtes of Beaune

Druvor: 46% Chardonnay, 37% Pinot Noir, 17% Gamay

Alkohol: 12,5% abv.

Restsocker: 0,9%

Producerad enligt traditionell metod. Druvorna pressades direkt efter skörd. Temperaturkontrollerad (18° C) jäsning i rostfria ståltankar. Basvinet jäses sedan en andra gång i flaskan och lagras sedan i 12 månader innan degorgering.

Citrusaromer med lite röda frukter som jordgubb som skapar en härlig doftprofil. Smaker av grapefrukt och färskt bröd.

Domaine Pernot Belicard, Puligny-Montrachet, 2016

Beställningssortiment (nr. 70234)
Leverantör: Terrific Wines AB
Vivino snittbetyg: 4,3
499 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Puligny-Montrachet

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 13,5% abv.

Druvorna skördas för hand. Därefter pressas druvorna direkt och efter att ha vilat ett par timmar tappas musten upp på ekfat. Jäsningen sker långsamt vid låg temperatur och därefter tar den malolaktiska jäsningen vid som kan pågå i upp mot 6-8 månader. Vinet vilar därefter på jästfällningen fram till i juli året efter skörd. Batonnage genomförs endast de två första månaderna. Lagrat på ekfat, där några enstaka procent är nya ekfat och resterande del är ett- och tvååriga ekfat.

Stor, komplex och mycket frisk inslag av gula plommon, nougat, mineral, brynt smör, och rostade fat.

Philippe Colin, Chassagne-Montrachet, Les Chênes, 2019

Beställningssortiment (nr. 54218)
Leverantör: Concealed Wines AB
Vivino snittbetyg: 4,2
449 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Chassagne-Montrachet

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13,5% abv.

Familjen Colin har odlat vin i generationer och på gården görs några av de mest eleganta och sofistikerade vinerna i regionen. Philippe tog över familjeföretaget 1988 och arbetade med sina föräldrar i Chassagne-Montrachet som egentligen är mest känt för vita viner.

Domaine Philippe Colin använder sig av hållbara och miljövänliga tekniker för att skapa högkvalitativa viner. Vingården använder sig av naturliga jäststammar och lagrar vinerna på franska ekfat, i det här fallet 12 till 15 månader.

En vacker rubinröd färg och aromer av jordgubbar, körsbär, skog och lagom med vanilj. Smaken är frisk med en utmärkt syra och sammetslena tanniner.

Domaine Louis Lequin Et Fils, Santenay La Comme 1er Cru, 2018

Tillfälligt sortiment (nr. 93632)
Leverantör: Idyllique AB
Vivino snittbetyg: 4,0
449 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Santenay

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13,5% abv.

Familjen Lequin har odlat vin i Santenay sedan 1604. Egendomen består idag av totalt sju hektar vingårdar utspridda över flera byar i Côte de Beaune. Firman drivs av Antoine Lequin vars första egna årgång var 2009. Druvorna till detta vin kommer från den en hektar stora vingården La Comme. Runt vingården ligger en gammal stenmur som skyddar vinrankorna.

Druvorna skördades för hand. Huvuddelen av druvorna avstjälkades. Musten jäste utan tillsatt jäst. Vinet har lagrats 12-18 månader på ekfat varav 30 procent var nya.

Komplex, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, sandelträ, skogshallon, kanel, jordgubbar, örter och choklad.

Maison Champy, Pernand-Vergelesses, Clos de Bully Rouge, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 50877)
Leverantör: Spring Wine & Spirits
Vivino snittbetyg: 4,1
399 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pernand-Vergelesses

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13% abv.

Restsocker: <0,2%

”Clos de Bully” är en utav de äldsta vingårdarna i Bourgogne. Den planterades år 1158 av munkarna i klostret Maizières. Odlingarna är mycket kuperade och täcker sluttningarna av kullarna i Aloxe-Corton och Savigny-lès-Beaune.

Musten fick jäsa på sin naturliga jäst under tre veckors tid. Det slutgiltiga vinet lagrades sedan på ekfat, av vilka 20 procent var nya.

Ren, inbjudande och aromatisk doft av röda och mörka bär, mineral, örter och mörka blommor. Strukturerad och mineraldriven smak med fin balans mellan frukt, syra och tanniner. Lång eftersmak.

Domaine Joillot, Pommard, Vieilles Vignes, 2019

Beställningssortiment (nr. 52833)
Leverantör: ClosProbus KB
Vivino snittbetyg: 4,3
384 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13,5% abv.

Restsocker: <0,3%

Vinhuset drivs idag av Frédéric Roblot som ställde om verksamheten till att buteljera vin under egen etikett istället för att bara odla druvor. Jordmånen på detta Premier Cru läge i Vosne-Romanée består av kalksten, lera och märgel.

Druvorna handplockas och sorteras. Druvorna avklaras innan jäsning i 15-20 dagar beroende på årgång. Vinet har lagrats 10 månader på 25% nya och resten på äldre franska barriquer.

Doft av skogshallon, körsbär, läder, cederträ.

Domaine Dominique Guyon, Pernand Vergelesses 1er Cru, Les Vergelesses, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 94916)
Leverantör: Terrific Wines AB
Vivino snittbetyg: 4,1
375 kr

🇫🇷 Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune,
Pernand-Vergelesses Premier Cru

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 14% abv.

Pernand-Vergelesses 1er Cru. Dominique Guyon har sin bas i Hautes-Côtes de Beaune. På 1970-talet, sökte Dominique efter mark för att komplettera  sin familjegård. En del av denna utökning är denna plats i Pernand-Vergelesses.

Manuell skörd I små lådor, sedan sortering för hand. Lång vinifiering I stora ekkärl med punch-downs och temperaturkontroll. Lagrad på ekfat (1/3 nya fat) sedan buteljerad efter 18 månader.

Aromer av röda vinbär och skogshallon. Ett elegant vin med bra balans och fina, eniga tanniner.

Tilltugg: Faux escargots, paté och baguette

Vi gjorde de ”falska sniglarna” igen då de lirar så väl med dessa viner. Vi hade också köpt in lite paté och en baguette.

Presentationen

Stefan Leijon

Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.