Provning: Druvdykning Sauvignon Blanc, 2 Augusti, 2022

av | aug 4, 2022 | Provning | 0 Kommentarer

Under sommarmånaderna försöker vi hålla provningarna utomhus när vädret tillåter. Vi försöker därför hålla provningarna lite extra avslappnade utan presentationer och för många detaljer.

Druvdykning är därför en ny serie provningar där vi kan utforska en druvas uttryck och hur plats, klimat och produktionstekniker med mera, påverkar druvans uttryck.

Sauvignon Blanc blev vårt första val för denna serie då friskheten och de somriga tonerna passade bra nu när vi har det härliga vädret med oss.

Vinerna

Gardo & Morris, Organic Sauvignon Blanc, 2021

Fast sortiment (nr. 6339)
Importör: Gardo & Morris AB
119 kr

Nya Zeeland, Marlborough

Druvor: 100% Sauvignon Blanc

Alkohol: 13% abv.

Gardo Morris Wines drivs av Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris. De har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per år på Nya Zeeland när vinerna produceras. Benjamin Morris är utbildad önolog, och är specialiserad på organisk vinproduktion.

Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del. Druvorna till detta vin kommer från Wairau Valley i Marlbouroughs norra del.

Robert Mondavi, Private Selection Sauvignon Blanc, 2020

Beställningssortiment (nr. 2746)
Importör: Philipson Söderberg AB
129 kr

USA, Kalifornien

Druvor: 100% Sauvignon Blanc

Alkohol: 13,5% abv.

Druvorna kommer från vingårdar som främst ligger inom området Central Coast (56%), övriga druvor kommer från andra delar av Kalifornien. Druvorna skördas under natten och tidig morgon och vinerna jäser i rostfria ståltankar.

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc har en inbjudande och fruktig doft med inslag av krusbär, färska örter, honungsmelon och persika. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av krusbär, färska örter, melon, citron och persika.

Cloudy Bay, Sauvignon Blanc, 2021

Fast sortiment (nr. 82623)
Importör: Moët Hennessy Sverige AB
289 kr

Nya Zeeland, Marlborough

Druvor: 100% Sauvignon Blanc

Alkohol: 13% abv.

Cloudy Bay grundades av David Hohnen år 1985, och var då bland de första vinerierna i Marlborough. Namnet Cloudy Bay kommer av namnet på bukten den fick av James Cook när han anlände år 1770. Bukten har sedan återfått sitt maoriska namn, Te Koko-o-Kupe. Kupe är enligt maorisk mytologi den polynesier som upptäckte Nya Zeeland på 900-talet. Sedan 2003 ägs varumärket av Louis Vuitton Moët Hennessy.

Ghost Corner, Wild Ferment Sauvignon Blanc, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 94515)
Importör: Jakobsson och Söderström AB
225 kr

Sydafrika, Western Cape, Cape South Coast, Cape Agulhas, Elim

Druvor: 100% Sauvignon Blanc

Alkohol: 13,5% abv.

Ghost Corner har sitt säte i Elim, ett så kallat ward, sydost om Kapstaden. Vinerna görs av David Nieuvoudt.

Delar av druvorna pressades som hela klasar och delar av druvorna avstjälkades. De druvor som avstjälkas får genomgå en tids skalmaceration. Musten får sedan spontanjäsa under 40-60 dagar i franska ekfat om 400 liter. Vinet har inte genomgått malolaktisk omvandling.

Vinet har lagrats upp till tio månader på ekfat med omrörning av jästfällningen, bâttonage, en gång i månadern. 13 procent av faten var nya, 29 procent ett år gamla, 29 procent två år gamla och 29 procent av faten var tre år gamla.

Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula krusbär, gröna äpplen, tomatblad, nektarin, bivax, kryddor och grillad citron.

Joseph Mellot, Pouilly-Fumé Le Troncsec, 2018

Beställningssortiment (nr. 78084)
Importör: We & Wine AB
249 kr

Frankrike, Loiredalen, Pouilly-Fumé

Druvor: 100% Sauvignon Blanc

Alkohol: 13% abv.

Pouilly-Fumé ligger cirka 16 mil söder om Paris på den östra sidan av Loire floden i jämnhöjd med det kanske mer berömda området Sancerre på den västra sidan floden.

Joseph Mellot tillverkar detta vin att vara stiltypiskt för regionen och du hittar generös, fruktig doft med inslag av citrus, mogen ananas och en aning fläderblom och smaken är rund av medelfyllig karaktär med inslag av mogen, gul frukt och en lätt floral ton och ett långt avslut.

Domaine de la Villaudière, Sancerre, 2021

Fast sortiment (nr. 5338)
Importör: Winepartners Nordic AB
189 kr

Frankrike, Loiredalen, Sancerre

Druvor: 100% Sauvignon Blanc

Alkohol: 12,5% abv.

Domaine ”Reverdy Ferry” historia går tillbaka till 1850-talet. Man är placerad i centrala delen av Sancerre på en unik växtplats för vin då ena halvan av sluttningen har kalksten och den andra består av flinta. Sluttningarna skördas utifrån dess unika egenskaper vilket bidrar till viner med olika stil och karaktär.

Jean-Marie Reverdy tog över efter sina föräldrar 1980 och är ansvarig både för odlingarna och för vineriet. Man förfogar över 24 ha som är planterade med 80% Sauvignon Blanc och resterande del Pinot Noir.

Uttaget är begränsat till ca. 50hl/ha. Druvorna pressas och får sedan jäsa i låg temperatur (18-20 grader) i rostfria ståltankar. Ingen malolaktisk jäsning förekommer.

Vinet lagras sedan på sin jästfällning tills det är dags att buteljera efterföljande sommar.

Château Latour-Martillac, Blanc, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 93488)
Importör: Tryffelsvinet AB
359 kr

Frankrike, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan

Druvor: 68% Sauvignon Blanc, 32% Semillon

Alkohol: 13% abv.

Château Latour Martillac är ett av de mest ikoniska slotten i Pessac-Leognan. ”Latour”-delen i namnet refererar till tornet som står framför slottet: en kvarlämning från ett fortifikationsverk som byggdes på 1200-talet för att hålla uppsikt på vägen mellan Bordeaux och Toulouse.

Château Latour-Martillac Blanc är ett mycket frisk och nyanserat vin med fatkaraktär och runda fruktiga dofter av härliga äpplen, mogna päron och tonvis med florala toner. Smaken är fyllig och uppfriskande med karaktär av mogen citrusfrukt, apelsinskal, bivax och gula plommon.

Tilltugget: Macka med grillad persika och gullök på chèvre-kräm.

Efter provningen tog vi fram lite chèvre och rostad baguette. Vi hade också gjort en macka med grillade persikor och lök. Här kommer receptet:

Skär upp en baguette och rosta den i ugn, stekpanna eller grill.

Gnid lite rå gullök på den rostrade ytan av baguetten.

Mosa getost med en gaffel och blanda ner en bra olivolja och lite svartpeppar. Bred brödet med osten.

Grilla persikor i stekpanna eller på grillen, lägg sedan på dem på getostsmeten.

Skiva gullök i knappt centimetertjocka skivor och stek dem i stekpanna på låg-medelvärme. Deglacera sedan löken med citronsaft och japansk soja och låte löken svalna i pannan innan du lägger på den på persikorna.

Hacka salladslök och strö över mackorna. Avsluta med rostade sesamfrön.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.