Provning: Kalifornien – USA del 2, 5 Oktober, 2022

av | okt 6, 2022 | Provning | 0 Kommentarer

Igår samlades vi i vår nya lokal som kommer att vara vårt hem under de svalare månaderna tills vi kan komma tillbaks till långbordet på bakgården i Aspudden. Vi är otroligt tacksamma att Pelle är villig att låna ut sin lokal mot att vi bjuder på lite vin och låter honom få fria händer att göra goda tilltugg åt oss.

Det var nu dags att fortsätta resan genom USA som vi påbörjade tidigare i år. Kalifornien stod på tur och vi dök lite djupare i de olika vinområdena i denna delstat och vilka områden som gör vad. Det blev till och med en hel del prat om dalar, berg, vindar från Stilla havet och morgondimma.

Vinerna

Dark Horse, Brut Bubbles, NV

Beställningssortiment (nr. 56962)
Leverantör: Spring Wine and Spirits
59 kr

🇺🇸 USA, Kalifornien

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 10% abv.

Sockerhalt: 1%

Majoriteten av druvorna kommer från Lodi och Delta i Kaliforniens inland, cirka en och en halv timme från San Francisco. Ägs av E & J Gallo som är den störst i CA.

Den första jäsningen skedde vid låg temperatur med noggrant utvald jäst. Efter jäsning fick vinet ligga kvar i ståltank. Den andra jäsningen skedde i trycktank (charmatmetoden).

Doft: Fruktig, ungdomlig doft med inslag av gröna äpplen, päron, mandelmassa och citrus.

Smak: Fruktig, ungdomlig smak med inslag av gröna äpplen, päron, mandelmassa, krusbär och citrus.

Barefoot, White Zinfandel, NV

Fast sortiment (nr. 2215)
Leverantör: Spring Wine and Spirits
79 kr

🇺🇸 USA, Kalifornien

Druvor: 100% Zinfandel

Alkohol: 8% abv.

Sockerhalt 3,8%

Druvorna från detta vin kan komma från vilka delar av Kalifornien som möjligt då det inte är specificerat. Inte heller årgång är angett. Alla tecken på ett industriellt vin där druvor köps in oavsett plats och kvalitet. Ägs av E & J Gallo.

Druvorna skalmacereras en kort tid för att få fram den rosa färgen samt mindre inslag av aromer från skalen. Jäsningen avslutas tidigt för att få en restsötma och låg alkoholhalt.

Doft: Fruktig doft med inslag av mogna jordgubbar, vit persika och geléhallon.

Smak: Fruktig smak med sötma, inslag av mogna jordgubbar, geléhallon och vit persika.

Sandhi, Central Coast Chardonnay, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 94598)
Leverantör: WineAgency Sweden AB
245 kr

🇺🇸 USA, Kalifornien, Central Coast, Santa Rita Hills AVA

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 13% abv.

Sandhi Wines grundades 2010 av Rajat Parr och Sashi Moorman och har sitt säte i Santa Barbara County. Vinmakare är Sashi Moorman. Parr och Moorman driver också Domaine de la Côte i Santa Rita Hills.

Musten jäste i rostfria ståltankar samt på ekfat. Vinet genomgick full malolaktisk omvandling.

Doft: Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gröna äpplen, brynt smör, kardemumma, mineral, örter och grillad citron.

Smak: Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gröna äpplen, brynt smör, kardemumma, mineral, örter och grillad citron.

Kutch, Sonoma County Pinot Noir, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 94081)
Leverantör: The WineAgency Sweden AB
299 kr

🇺🇸 USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13% abv.

Kutch Wines ägs av Jamie Kutch, som också är företagets vinmakare, samt Kristen Green-Kutch. Man har inga egna vingårdar utan köper in all frukt från kontrakterade odlare.

Hälften av druvorna avstjälkades och hälften fick jäsa som hela klasar. Efter tre dagars skalmaceration spontanjäser musten och genomgår malolaktisk omvandling på ekfat. Krossning och maceration skedde genom fottrampning.

Doft: Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, sandelträ, skogshallon, färska örter, plommon, kanel och nougat.

Smak: Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, sandelträ, skogshallon, färska örter, körsbär, kanel och nougat.

Girard, Old Vine Zinfandel, 2018

Fast sortiment (nr. 22337)
Leverantör: Terrific Wines AB
225 kr

🇺🇸 USA, Kalifornien, North Coast, Napa County, Napa Valley

Druvor: 100% Zinfandel

Alkohol: 15% abv.

Sockerhalt: 0,5%

Girard har sitt säte i Calistoga, Napa Valley i Kalifornien. Vitikulturist är Pat Roney och vinmakare är Marco DiGiulio och Glenn Hugo.

100+ år gamla stockar, handskördade i slutet av september från tre olika gårdar. Musten jäste på ståltankar. Druvorna pressas och musten genomgår malolaktisk jäsning. Vinet lagras därefter 14 månader på franska och ungerska fat.

Doft: Mycket fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av björnbär, kaffe, blåbär, mynta, mjölkchoklad, kokos, viol och vanilj.

Smak: Generöst fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av björnbär, blåbär, mynta, kokos, choklad, kryddpeppar, viol och vanilj.

Scheid Vineyards, Merlot, 2017

Beställningssortiment (nr. 54638)
Leverantör: Winemarket Nordic AB
299 kr

🇺🇸 USA, Kalifornien, Central Coast, Monterey County, Monterey

Druvor: 100% Zinfandel

Alkohol: 15% abv.

Sockerhalt: 0,3%

Girard har sitt säte i Calistoga, Napa Valley i Kalifornien. Vitikulturist är Pat Roney och vinmakare är Marco DiGiulio och Glenn Hugo.

100+ år gamla stockar, handskördade i slutet av september från tre olika gårdar. Musten jäste på ståltankar. Druvorna pressas och musten genomgår malolaktisk jäsning. Vinet lagras därefter 14 månader på franska och ungerska fat.

Generöst fruktig arom och smak med tydlig fatkaraktär, inslag av björnbär, blåbär, mynta, kokos, choklad, kryddpeppar, viol och vanilj.

Orin Swift Cellars, Palermo, 2018

Tillfälligt sortiment (nr. 92680)
Leverantör: Spring Wine and Spirits
599 kr

🇺🇸 USA, Kalifornien, North Coast, Napa County, Napa Valley

Druvor: 95% Cabernet Sauvignon kryddat med lite Merlot & Malbec

Alkohol: 15,5% abv.

Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i olika delar av Napa – Napa Valley, Rutherford, St. Helena och Calistoga.

Små kompakta druvor, lågt skördeuttag från olika små microområden i Napa. Extremt hög koncentration. Vinet har lagrats på franska ekfat i 10 månader varav 35% nya fat.

Doft: Komplex, något utvecklad, fruktig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, katrinplommon, ceder, kaffe, mörk choklad, kokos och mynta.

Smak: Komplex, något utvecklad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, katrinplommon, ceder, kaffe, mörk choklad, svart te, kokos och mynta.

Tilltugg: Hammarbylimpa med Jordärtskocks-kräm med kantareller, torkad Serano-skinka och tryffel.

Efter provningen serverade Pelle snittar som han hade komponerat speciellt till vårt sista vin.

Egenplockade kantareller och egensmugglad skinka. Vilken smakbomb!

Tack Pelle!

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags driver han en webbyrå där hans fokus är på design och varumärkesstrategier.