Provning: Latour-de-France, 7 Juli, 2022

av | jul 9, 2022 | Provning | 0 Kommentarer

Vår granne Fannys pappa Johan bor i Latour-de-France i södra Frankrike, precis på gränsen till Katalonien, därför behövdes ett torn förr där de vaktade gränsen.

Numera är det mer en skön by där det händer en massa spännande kring vintillverkning.

Precis som förra året kom Johan på besök till Sverige och hade med sig några flaskor för oss att prova, så i torsdags slog vi oss ner vid långbordet och bjöds på berättelser och goda viner. Denna gång med olika druvor, med en ”mini vertikal” på slutet med två årgångar av lokal Grenache.

Vinerna

Domaine de la Gariguette, Fleur de lune, 2021

Cotes de Rhone, nära Avignon
Druvor: Mest Viognier

Druvan Viognier

Viognier är en grön vindruva av arten Vitis Vinifera som ger torra, lätta och kryddiga viner. Druvan kan också ge viner med en aromatiskt, blommig karaktär som påminner om vingummi, då i något mer alkoholstarka viner.

Viognier är en druvsort med låg syra. Viognier var för inte så länge sedan en druvsort på väg att försvinna, och fanns enbart odlad på en mycket begränsad areal i Rhône men har blivit mer populär under senare år. Den är framförallt vanlig i Rhôneviner, inte minst i vinerna från appellationerna Condrieu och Château Grillet i Norra Rhône, som är gjorda på 100 procent Viognier. Andra odlingsområden är Languedoc och Provence i Frankrike, Piemonte i Italien samt Kalifornien och Australien. På många ställen blandas Viognier med exempelvis Chardonnay. Den används även som inblandningsdruva i röda viner. Den utgör till exempel en liten men viktig del i vinerna från Côte-Rôtie i Norra Rhônedalen (Frankrike).

Viner på Viognier bör drickas inom några år. Ett fåtal tål lagring upp till tio år, framför allt de med restsötma.

Domaine Mont Noir, Tortue, 2016

Cotes de Rossillon, Montner
Druva: Vermentino

Druvan Vermentino

Vermentino är en druvsort med ett ljust skal, som främst förekommande i italienskt vin. Den är mycket planterad i både Sardinien och Ligurien, till viss del på Korsika, i Piemonte under namnet Favorita och i förekomsten ökar även i Languedoc-Roussillon. Bladen är mörkgröna och femkantiga. Druvorna är bärnstensgula och hänger i pyramidformade klasar. Vinrankorna odlas ofta på sluttningar som vetter mot havet där de kan dra nytta av det extra reflekterade ljuset. Vitis International Variety Catalogue har nu utsatt Italien som ursprung.

Det mest kända vinet från Vermentino är förmodligen DOCG Vermentino di Gallura (och Vermentino di Gallura Superiore) som produceras i provinsen Olbia-Tempio, på norra Sardinien. Druvan sägs ha odlats i denna del av Gallura, ofta under namnet Arratelau, sedan 1300-talet. På andra håll på ön används druvan till en mängd olika vita viner, inklusive söta och mousserande varianter.

Domane Par S. Lejeune, Natural born Syrah, 2019

Vin de France, Latour de France
Druva: Syrah

Druvan Syrah

Ursprunget är legendomspunnet. Enligt traditionen var det riddaren Gaspard de Sterimberg som hade med sig druvor till vindistriktet Hermitage från korstågen. Det har hävdats att den kom från Persien eller Sicilien och därmed har fått sitt namn från staden Shiraz eller Syrakusa.[1] Shiraz-distriktet var redan under akemenidisk tid berömt för sina välsmakande viner. Andra har hävdat att den kommit från Egypten via Sicilien till Rhône. Dessa påståenden betraktas som myter utan stöd i ampelografisk forskning, som visat att den är en korsning mellan två för Rhônedalen lokala druvor.

Det mest troliga är att den har sitt ursprung i just Rhône och har utvecklats ur en druva som fanns där tidigare vid namn Allobrogica. Det franska ursprunget har styrkts av DNA-profilering som genomförts i samarbete mellan University of California i Davis och Franska Nationella Agronomiska Arkivet i Montpellier, visar att Syrah genetiskt är en korsning mellan två relativt okända franska druvsorter, mondeuse blanche och dureza (båda inhemska franska druvsorter, Dureza från Ardèche och Mondeuse Blanche från Savojen). Det har även konstaterats att mondeuse blanche är ena föräldern till viognier, som därmed är syskon till syrah, och dels konstaterat att pinot, på dureza-sidan, är en av förfäderna (tredje generations släktskap, ”farfarsfar”). Syrah har därför med allra största säkerhet ett franskt ursprung.

Till Australien kom den 1832–1833. Den fördes dit från Frankrike av skotten James Busby som först kallade den scyras, och först senare har den i Australien kommit att kallas shiraz. Beteckningen shiraz har av allt att döma således uppkommit i Australien, men James Busby var medveten om legenden och dess koppling till staden Shiraz.

Typiska arom-/smakkaraktärer för syrahviner är mörka bär, björnbär och peppar. Andra ofta förekommande karaktärer är rökta charkuterier, lagerblad, lakrits, plommon, viol, kakao/choklad och kaffe. Dessutom så har vinerna ofta en påfallande kryddig smak, är fylliga, ganska sträva och alkoholrika.

I Frankrike (framförallt Rhônedalen) är tonerna av rökta charkuterier och viol ofta tydliga, medan viner från varmare klimat, såsom Australien, ofta tenderar att vara fruktigare. I Australien är dessutom inslag av eukalyptus vanligt förekommande. I Sydafrika är vinerna ofta påfallande rökiga och då ofta med ton av kaffe.

Själva kryddigheten, som är lite av en typicitet för syrahdruvan, kan härledas till den kemiska substansen Rotundon. Har man ett rött vin, med mörka bär och en tydlig kryddighet åt svartpeppar så är syrah/shiraz en självklar gissning.

Domaine de Sabbat, Carignan Grappes Entieres, 2015

Vin de France, Latour de France
Druva: Carignan

Druvan Carignan

Carignan är en blå vindruva av arten Vitis Vinifera. I Spanien heter den Cariñena, Mazuelo och Mazuela, i Italien Carignano och i USA Carignane. Den är högavkastande och används ofta i enklare viner från Languedoc-Roussillon och i Rhôneviner (södra delen av Rhônedalen). I blandningar med andra druvor, till exempel Cabernet sauvignon och Syrah, kan den ge komplexa viner av hög kvalitet.

Druvan har haft ett dåligt rykte då vinbönder i Languedoc under ett stort antal år hade monopol att leverera vin till den franska armén. Kvantitet prioriterades framför kvalitet (vilket druvan som sådan hanterar). På senare år har dock ett antal odlare satsat på druvunika viner med Carignan. Vinerna är inte helt oävna och bör inte underskattas med riktig vinifiering.

Druvan är den huvudsakliga komponenten i den nya kvalitetsappellationen Corbières Boutenac som har funnit i handeln sedan 2005. Mycket små skördeuttag, handplockade druvor och stränga regler för odling och hantering gör att Carignan numera är basen i några av de bästa vinerna från Corbières, bland annat prestigevinet La Forge från Château l’Hospitalet.

Domaine de Sabbat, Grenache 100%, 2017

Vin de France, Latour de France
Druva: Grenache

Druvan Grenache

Grenache Noir, ofta kallad bara Grenache, är en vindruva hörande till arten Vitis Vinifera. I Spanien heter den Garnacha Tinta eller kort bara Garnacha. Det är också från Spanien den ursprungligen kommer. Den började odlas på östkusten i Aragonien och Katalonien och finns numera rikligt framförallt runt Medelhavet. Druvan är kanske mest känd från Södra Rhône, bland annat i Châteauneuf-du-Pape och från Priorat i Katalonien.

Druvan är en av de mest odlade i världen. Den anses vara lättodlad och passar bra att odla i torra och varma områden. Den odlas framförallt i Spanien och södra Frankrike, men även i Kalifornien och Australien.

Grenache blandas oftast med andra druvor. Ofta väljer man druvor med mycket tanniner, eftersom Grenache i sig inte är särskilt lagringstålig. Vanliga druvor man blandar med är Tempranillo i Rioja, Syrah i Rhône och Cariñena i Priorat.

Smaken på grenacheviner kan variera beroende på var druvan är odlad men den har ofta en tydlig smak av röda bär, som jordgubbar och hallon. I smaken kan man ofta även identifiera svarta vinbär, rostade nötter, läder, honung, körsbär, kryddor, peppar, kaffe, svarta oliver och tjära.

Druvan är högavkastande och ger hög alkoholhalt, varför den är tacksam att använda även i billigare viner. Den förekommer även i roséviner.

Domaine de Sabbat, Grenache 100%, 2013

Vin de France, Latour de France
Druva: Grenache

Domaine de Sabbat, Côtes du Roussillon Village, 2012

Côtes du Roussillon Village, Latour de France
Druvor: Grenache, Syrah, Mourvedre
Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags driver han en webbyrå där hans fokus är på design och varumärkesstrategier.