Provning: Pinotage, 29 Mars, 2023

av | apr 3, 2023 | Provning | 0 Kommentarer

Den här provningen hade vi sett fram emot ett tag. En snöig och kall kväll blev det äntligen dags.

Vad vi försöker göra med våra ”Druvdykningar” är att testa en druva på så många olika stilar som möjligt, gjort på en och samma druva.

Förhoppningen är att testa denna druvas gränser för att förstå dess möjliga uttryck och därmed bli mer bekant med dess grunduttryck.

Pinotage

Den druva som togs fram i Sydafrika 1925 av vetenskapsmannen Abraham Perold när han korsade Pinot Noir med Cinsault i hopp om att skapa en druva som smakar som Pinot Noir, men som klarar klimatet lika bra som Cinsault.

Resultatet blev inte riktigt vad han förväntat sig, utan det blev en betydligt mörkare druva med mycket smak och kraftiga tanniner, inte riktigt de egenskaper som ”föräldrarna” har.

Vi letade fram totalt åtta viner med väldigt olika uttryck, från rosé till mer klassiska stilar (och några andra experiment längs vägen).

Vi har inkluderat hela presentationen från kvällen där ni hittar mer information om druvan och om vinerna vi provade.

Presentationen hittar ni längst ner på denna sida. ⏬️

Vinerna

Jakkalsvlei, Pinotage Rosé, 2021

Beställningssortiment (nr. 55558)
Leverantör: Grand Labels AB
Vivino snittbetyg: 4,0
169 kr

🇿🇦 Sydafrika, Herbertsdale

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 13,5% abv.

Restsocker: 0,49%

Vinstockarna är planterade mellan 2011 och 2013 och är planterad i mestadels sandstensjord. Detta ger större skördar och stora klasar med  ljusare bär, vilket är idealiska för att producera ett fräscht och fruktdrivet pinotage rosévin.

Efter pressning macereras musten över natten. Juicen hamnar sedan i jäsningstankar nästa morgon. Jäst tillsätts för att starta jäsningen och processen varar i cirka tre till fyra veckor. Efter avslutad jäsning stabiliseras vinet och filtreras innan det buteljeras.

Fina röda fruktsmaker med friska syra och torrt fruktigt avslut.

Angus Paul, Mésas Pinotage, 2021

Inköpt i Sydafrika
Vivino snittbetyg: 3,8 150 kr

🇿🇦 Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 11,93% abv.

Restsocker: 0,17%

Druvorna handplockas och kyls över natten. Druvorna tillsattes sedan som hela klasar i slutna kärl för halv-kolsyrejäsning. En liten del (15%) pressades direkt för att skapa en rosé och blandades tillbaka efter malolaktisk jäsning.

Jäsning under 10 dagar. Efter dränering pressades de återstående druvorna och hälldes till gamla träfat. En spontan malolaktisk jäsning ägde sedan rum och i början av hösten svavlades viner för första gången. Vinerna buteljerades i september 2021 efter att ha tillbringat 8 månader på fat.

Ljusröda frukter, söta godistoner och mild krydda från druvstjälkarna. Smaken är ren bouncy, saftighet; lätt kropp, fräsch och läcker.

David & Nadia, Siebritskloof Pinotage, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 94750)
Leverantör: Quaffable Wines Sweden AB
Vivino snittbetyg: 3,7
169 kr

🇿🇦 Sydafrika, Herbertsdale

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 13,5% abv.

Restsocker: 0,49%

Druvorna är planterade på de högsta delen av sluttningarna i Paardeberg och är planterade som bush vines. Vingårdarna sköts enligt så kallad ”dry farming”, utan konstbevattning.

80 procent av druvorna avstjälkades och resterande klasar fick inledningsvis jäsa hela. Jäsningen skedde i en mix av betongtank och stora franska ekfat, foudres. Skalmaceration och jäsning varade tre veckor med regelbunden nedtryckning av skalmassan en gång om dagen. Lagring ett år på ett äldre stort franskt ekfat på 4 000 liter. Vinet har inte klarnats eller filtrerats.

Nyanserad, fruktig smak med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, rökig mineral, skogshallon, kanel, blodapelsin och örter.

Diemersfontein, Coffee Pinotage, 2017

Fast sortiment (nr. 6315)
Leverantör: Rewine AB
Vivino snittbetyg: 3,8
99 kr

🇿🇦 Sydafrika, Wellington

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 14,5% abv.

Restsocker: <0,3%

Diemersfontein har tillhört familjen Sonnenberg sedan början av 1940-talet, då Davids farfar Max, köpte gården på 183 hektar. Gården ligger vackert belägen i vindistriktet Wellington som ligger i skuggan av de majestätiska Hawekwa-bergen, med utsikt över både Du Toits Kloof och Bains Kloof-bergskedjor.

Det här vinet är Coffee Pinotage ”Originalet”, Den kom ut för första gången med 2002 och blev omedelbart en succé. Det skapades av Diemersfontaints första vinproducent, Bertus Fourie.

Fruktig doft med toner av rostade fat, nybryggt kaffe, plommon, choklad, kryddnejlika och vanilj med lätta tanniner.

Angus Paul, Transient Lands Pinotage, 2020

Inköpt i Sydafrika
Vivino snittbetyg: 4,0 200 kr

🇿🇦 Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 13,26% abv.

Restsocker: 0,22%

Idén med Transient Lands är att kombinera de bästa vingårdarna runt Western Cape som uttrycker Pinotagens ursprung och plats bäst från årgång till årgång. Årgången 2020 är hämtade från två platser. Målet framöver är att skapa viner från enskilda vingårdar.

Enligt Angus är vinifieringen ganska enkel och rakt på sak. För 2020 macererades 30% av druvorna som hela klasar och resten avstjälkade. Lagring på gamla ekfat i 12 månader innan buteljering.

En balans mellan kraft och elegans. Aningar av malen peppar backas upp med mörkröda frukter som körsbär, tranbär och mosade jordgubbar. Smaken är fruktig men balanseras upp av pepparn, lite reduktion och en stabil struktur.

Kanonkop, Kadette Pinotage, 2020

Beställningssortiment (nr. 77036)
Leverantör: Nigab
Vivino snittbetyg: 3,9
139 kr

🇿🇦 Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 14% abv.

Restsocker: 0,34%

Vingårdarna ligger på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Kanonkops egendom består av 100 hektar vinstockar i ett ypperligt klimat för rödvinsframställning.

Vinet jästes 3-5 dagar i öppna betongkar vid 28°C med manuell överpumpning varannan timma och efter ytterligare tre dagar separerades musten från druvskalen. 12 månaders lagring på 225 liter franska ekfat, 2:a och 3:e årets fat.

Smaken är fruktig, björnbär, hallon, en liten ton av lakrits och en subtil kryddighet. Eftersmaken dröjer sig kvar med lätta tanniner och en aning vanilj.

Kanonkop Estate, Pinotage, 2019

Beställningssortiment (nr. 95703)
Leverantör: Nigab
Vivino snittbetyg: 4,2
319 kr

🇿🇦 Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 14% abv.

Restsocker: 0,25%

Planteringarna sluttar åt sydväst, vilket är det mest eftertraktade väderstrecket här och jordmånen består av eroderad röd granit och lera. Egendomen sträcker sig mellan 60 och 120 meter över havet och påverkas av långa sommardagar och varmt inlandsklimat samtidigt som vingården kyls av svala vindar från False Bay.

Vinet jäser i öppna betongkar ca 5 dagar med regelbunden överpumpning 12 gånger dagligen. Efter jäsning ligger vinet med druvskalen i ytterligare tre dagar. 16 månaders lagring på 225 liter franska ekfat, 80% nya och 20% 2:a års ekfat.

Ett fylligt och smakrikt vin med tydlig karaktär av franska fat, inslag av björnbär, choklad och viol.

Lyngrove, Platinum Pinotage, 2018

Beställningssortiment (nr. 71579)
Leverantör: Hermansson & Co AB
Vivino snittbetyg: 4,3
289 kr

🇿🇦 Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 14,8% abv.

Restsocker: 0,23%

Vingården ligger högt beläget på en kulle omgiven av Helderberg’s bergskedja på ena sidan och Atlanten på andra. Sandig bördig jord, inbäddat av vädernedbruten granit varvat med lera.

Efter handskörd kallmacereras druvorna i 24 timmar vid 15°C innan jäsning. Musten jäses i öppna ståltankar med manuell ”punch down” var fjärde timme i 5 dagar. Total skalkontakt: 10 dagar. 18 månaders lagring på franska och amerikanska ekfat på 300 liter. 39% nya fat.

Smaken domineras av körsbär, hallon, plommon, lakrits och mineral och har en sammetslen munkänsla. Eftersmaken är lång och fruktig.

* Vi beställde en flaska från 2015 enligt listning på Systembolaget då vi ville avslutningsvis prova Pinotage med lite ålder, men när den dök upp så var det en 2018. Vi var glada hur som helst, speciellt eftersom 2018 var en lite extra bra årgång för denna producent.

Tilltugg: Chark och Permesan.

Till det sista rödvinet tog vi fram lite chark i form av Coppa, Torkad karré, Fuet-salami och Parmesan.

Vi hittade ingen Sydafrikansk Biltong, så dessa charkuterier fick agera inhoppare. Gott var det hur som helst.

Presentationen

Stefan Leijon

Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.