Provning: Riesling, 8 September, 2022

av | sep 10, 2022 | Provning | 0 Kommentarer

Det var lite småsvalt såhär framåt sensommaren, men vi ville verkligen få till en sista provning ute vid långbordet innan vi sa farväl till utesäsongen för i år.

Denna gång gav vi oss på Riesling som druva. Vårt mål var att utforska den från olika länder, jordmåner och klimat, men även med olika produktionsstilar såsom skalmacerererat, lätt oxiderat under täcke av flor, avslutad jäsning på en Spätlese och därmed tydligare restsötma, osv. Det visade vara mer spääande än vi hade trott. Det blev en riktigt bra provning med många minnesvärda dofter, smaker, men framför allt samtal.

Vinerna

Fürst von Metternich, Riesling Sekt Trocken, NV

Beställningssortiment (nr. 77962)
Leverantör: Henkell Freixenet Sweden AB
119 kr

🇩🇪 Tyskland, Rheingau

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 12,5% abv.

En mousserande Riesling att avnjutas innan vi sätter oss ner. Ett ganska enkelt vin med trevlig mousse och en aning restsötma. (2 g / 100 ml) vilket ledde till en diskussion vid en ända av bordet om sockerhalter i vin. Fredrik skrev nyligen an artikel om detta för er som är intresserade.

Doft: Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, honung, päron och citrus.

Smak: Torr, fruktig smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, honung, päron, persika och citrus.

Jeanneret, Big Fine Girl Riesling, 2019

Beställningssortiment (nr. 2401)
Leverantör: Tuesday Wine AB
99 kr

🇦🇺 Australien, South Australia, Adelaide, Clare Valley

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 13% abv.

En enkel och frisk Riesling från det svala området Clare Valley i Australien. Vinmakaren Ben Jeanneret är lite av en traditionalist och följer sällan trender, utan ser gärna att hans viner speglar terroir och årgång.

Detta vin hade en tydlig arom av petrolium, eller lampolja, som man ofta hittar i Riesling. Mot slutet av denna artikel kommer jag att lägga in ett par paragrafer om detta fenomen.

Doft: Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, mineral, lime, päron och vita blommor.

Smak: Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, mineral, lime, päron och honungsmelon.

Charles Smith, Kung Fu Girl, Riesling, 2020

Fast sortiment (nr. 2690)
Leverantör: Philipson Söderberg AB
145 kr

🇺🇸 USA, Washington State

Druvor: 93% Riesling, 4% Pinot Gris, 2% Sauvignon Blanc och 1% Muscat

Alkohol: 12,5% abv.

Washington State ligger i USAs nordvästra hörn. Den räknas i vinsammanhang in i den övergripande ursprungsbeteckningen Pacific Northwest.

Druvorna till detta vin kommer från vingården Evergreen som planterades 1998. Vingården ligger nära floden Columbia i AVA Ancient Lakes.

Om producenten: I slutet av 1990-talet bestämde sig turnéledaren och managern Charles Smith för att byta bana i livet. Han öppnade en vinbutik på Bainbridge Island. Efter några år införskaffade han en vingård i distriktet Walla Walla i Washington State och producerar nu egna viner.

Doft: Fruktig doft med inslag av gula päron, vita blommor, mineral, ananas och lime.

Smak: Fruktig, mycket frisk smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, honung, gråpäron, ananas och lime.

Detta vin beskrivs som en ren Riesling trots att den har 7% andra druvor. I USA får man enligt lag kalla ett vin för t.ex ”Riesling”, bara det har minst 75% av denna druva. Flaskor från USA har oftast druvsorten som del av namnet på etiketten, men det betyder därför inte att vinet bara innehåller vin från just denna druva.

Wolfberger, Riesling Grand Cru, Pfersigberg, 2018

Fast sortiment (nr. 2513)
Leverantör: AB Wicked Wine Sweden
309 kr

🇫🇷 Frankrike, Alsace Grand Cru

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 13,5% abv.

Alsace ligger i nordöstra Frankrike, vid floden Rhen. Grand cru-vingården Pfersigberg ligger vid byn Eguisheim i Alsace.

Kooperativet Wolfberger grundades av ett fåtal vinodlare i Eguisheim 1902. Idag har man 120 anställda, fyra produktionsanläggningar och förfogar över 1 200 hektar vingårdar genom sina 480 medlemmar. Bland vingårdarna finns bland annat 15 grand cru-lägen.

Sandsten och kalksten. Druvorna till detta vin kommer från en vingård om 74,6 hektar. Odlingarna vetter mot sydost och läget är torrt och varmt.

Druvorna skördades för hand och pressades i pneumatisk press och musten tappades sedan via gravitation till ståltank. Därefter följde en och en halv månades jäsning vid 16 grader. Vinet fick sedan vila i nio månader tillsammans med sin jästfällning.

Doft: Nyanserad, fruktig, något utvecklad doft med inslag av gula päron, rökig mineral, honung, ananas och grillad citron.

Smak: Nyanserad, något utvecklad, mycket frisk smak med inslag av gula päron, mineral, bivax, ananas, örter och grillad citron.

Heymann-Löwenstein, Uhlen Laubach GG, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 94732)
Leverantör: Brix Wine Consultants AB
329 kr

🇩🇪 Tyskland, Mosel

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 12,5% abv.

Heymann-Löwenstein drivs av paret Reinhard och Cornelia. Firman har sitt säte i norra Mosel och vingårdarna ligger i mycket branta vingårdslägen, som exempelvis Röttgen. Företaget är medlem i organisationen VdP (Verband deutscher Prädikatsweingüter) och delar därför in sina viner i Gutswein, Ortswein och Grosses Gewächs (GG).

Klimatet i Mosel är mycket svalt och den genomsnittliga årstemperaturen ligger kring 10 grader, vilket anses vara gränsen för var man kan odla vin. Stora delar av vingårdarna ligger därför på branta sydsluttningar som vetter mot floden. Den sydliga exponeringen samt solens reflektioner i vattnet hjälper druvorna att mogna.

Musten jäste utan tillsatt jäst och vinet fick sedan vila tio månader på stora gamla ekfat.

Doft: Komplex doft med inslag av gula äpplen, vit persika, rökig mineral, spiskummin, grillad citron och örter.

Smak: Komplex, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, ananas, rökig mineral, bivax, grillad citron och örter.

FIO, Ururabo Flor, 2018

Tillfälligt sortiment (nr. 92279)
Leverantör: Gullberg by Stockwine AB
299 kr

🇩🇪 Tyskland, Mosel

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 12% abv.

Mosel ligger i sydvästra Tyskland, och sträcker sig från gränsen mot Luxemburg till Koblenz, där Mosel rinner ut i Rhen. Druvorna till detta vin kommer från vingårdsläget Piesporter och vinstockar som är 30 år gamla.

Fio ligger i Piesporter, Mosel och grundades 2016 av tre vinmakare – Philipp Kettern från Mosel och Dirk van der Niepoort och hans son Daniel, mest kända för sitt portvinshus med samma namn, Niepoort i Porto, Portugal.

Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst. Vinet har sedan lagrats två år på ekfat, moselfuder, om 1 000 liter. Faten fylls inte helt och därför bildas ett tunt jästtäcke, flor. Flor är ett jästtäcke som kan bildas om man inte fyller upp det fat eller den tank vinet förvaras i. Flortäcket ser ut som ett tjockt skum och består av jäst och andra mikroorganismer. Täcket skyddar vinet mot syre och oxidering men ger även smak till vinet. Buteljeringen sker utan filtrering eller tillsatt svavel.

Doft: Nyanserad, något utvecklad, karaktärsfull doft med inslag av gula äpplen, kryddor, valnötter, citrus och örter.

Smak: Nyanserad, något utvecklad, mycket frisk, karaktärsfull smak med inslag av gula äpplen, kryddor, valnötter, citrus och örter.

Sybille Kuntz, Orange Organic, 2020

Privatimport via Syatembolaget
Leverantör: Divine AB
289 kr

🇩🇪 Tyskland, Mosel

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 12% abv.

Sybille Kuntz tog över egendomen i Lieser för cirka 30 år sedan. Vingårdarna är mellan 45 och 85 år gamla och ekologiskt odlade sedan 1990. Sedan 2016 är man även certifierade för biodynamisk odling.

Som vanligt håller Sybille ett lågt skördeuttag på 50 hl / ha. Druvorna handskördas och avstjälkas, alkoholjäsningen startar spontant. Vinet genomgår skalmaceration under sex veckor i öppna kar. Vinet lagras sedan sex månader på gamla använda ekfat. En gång i tiden tillverkade av Sybilles far som var tunnbindare. Vinet innehåller inget tillsatt svavel, endast naturligt svavel.

Doft: Fina orangea toner breder ut sig av havtorn, aprikoser, ugnsbakade aromatiska Bell de Boskoop äpplen, vitvinbärsgelé.

Smak: Frisk, strukturerad och aningens kärv och samtidigt fruktig. Vinet har mer strukturen av ett rött vin, aromer av ett dessertvin och friskhet som ett vitt.

Joh. Jos. Prüm, Wehlener Sonnenuhr, Riesling Spätlese, 2018

Tillfälligt sortiment (nr. 94595)
Leverantör: Tryffelsvinet AB
399 kr

🇩🇪 Tyskland, Mosel

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 9% abv.

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911.

Spätlese kan direktöversättas till “sen skörd” och är ett så kallat prädikatsvin som definieras av druvornas sockernivå vid skördetillfället. I Tyskland har man strikta miniminivåer för mustvikten (som mäts i skalan oechlse) där en spätlese måste ligga mellan 76-90° oechsle (de ligger med andra ord generellt mitt emellan kabinett och auslese i söthetsgrad – men det är tillåtet att jäsa ut en spätlese så att den blir helt torr, de kallas då spätlese trocken).

Doft: Frisk och aromatisk med inslag av mogna äpplen och päron, mineraler samt ett blommigt inslag av nyutslagen kaprifol och gardenia.

Smak: Stiltypisk, bombastisk och komplex – knivskarpt balanserad mellan den krispiga syran och den generösa sötman som kröns av en eftersmak som fortsätter i eoner.

Leitz Magic Mountain, Rüdesheimer Riesling Trocken, 2021

Fast sortiment (nr. 70626)
Leverantör: Johan Lidby Vinhandel AB
159 kr

🇩🇪 Tyskland, Rheingau

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 13% abv.

Rheingau ligger vid floden Rhen, strax väster om Frankfurt. Distriktet är samlat på en cirka tre mil lång sträcka mellan Wiesbaden och Rüdesheim. Vingårdarna ligger på branta sluttningar som vetter mot sydöst, söder och sydväst ner mot Rhenfloden. Druvorna till detta vin kommer från Leitz odlingar på Rüdesheimers berg. Till största del kommer druvorna från vingårdarna Rottland, Roseneck och Bischofsberg.

Weingut Josef Leitz grundades 1958 och drivs sedan 1985 av Johannes Leitz. Johannes tog över firman vid 18 års ålder då hans far dog. 1985 omfattade egendomen 2,9 hektar. Idag har Johannes utökat egendomen till 43 hektar vinodlingar.

Druvmusten jäste på stora ekliggare. Efter avslutad jäsning vilade vinet på sin jästfällning fram till buteljering.

Doft: Nyanserad, fruktig, aromatisk doft med inslag av gula päron, honung, rökig mineral, päron, örter, vita blommor och lime.

Smak: Nyanserad, fruktig, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av gula päron, honung, krusbär, örter, rökig mineral, vita blommor och lime.

Toner av lampolja/petrolium i Riesling

Aromer i vin bildas under jäsningsprocessen, vilket är anledningen till att riesling ibalnd kan ha aromer av bensin/petrolium/lampolja, även om själva druvan plockad direkt från vinstocken inte gör det.

Vetenskapligt sett beror anledningen till att Riesling luktar och smakar som bensin på en kemisk förening som kallas TDN, som bildas som ett resultat av mognad eller ålder. Faktum är att många aromer och smaker i vin, som cederträ, grafit och tjära, inte nödvändigtvis låter lika tilltalande som frukt- och bär-beskrivningar, men kan vara lika (om inte mer) läckra.

Vissa vinproducenter och konsumenter är dock inte lika sugna på bensinprovningen som andra. Den berömda vinmakaren Michel Chapoutier sa en gång till Decanter att bensin i Riesling var en defekt, ”resultatet av nedbrytning av venerna i druvan.” Å andra sidan delade vinmakaren Adam Eggins en fransk vinrapport med vinskribenten Joe Roberts, där han hävdade att TDN är ett resultat av ”produktionen av karotenoider i druvor.” Enligt Roberts inkluderar faktorer som sannolikt ökar TDN mogna druvor (låg skörd och sen skörd), hög solexponering, vattenstress och hög syrahalt. Med andra ord, den antydan av bensin är inte en defekt utan snarare en naturlig biprodukt av just de förhållanden som gör de bästa rieslingarna fantastiska.

Som vi har uppfattat det så råder det numera mer eller mindre koncensus att denna doft är något som är påverkat av främst solexponeringen, så Joe Roberts verkar närmast i sin beskrivning till det som vinvärlden har accepterat som den rådande tesen.

Tilltugg: Nürnberger Bratwurst med Dijon-surkål.

Efter provningen serverade vi en bit baguette med bratwurst och surkål.

Bratwursten stektes i panna medan surkålen värmdes upp i kastrull tillsammans med en sked grov dijonsenap för att sedan kombineras i den uppskurna baguetten.

Funkade finfint med Leitz Magic Mountain Riesling tycker vi.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.