Provning: Rosé 2022, 2 Juni, 2022

av | jun 3, 2022 | Provning | 0 Kommentarer

Igår kväll var det dags för årets roséprovning.

Vi hade hoppats på att vara ute för första gången i år, men det regnade hels dagen och kvällen, så det fick bli en kväll till på Vår Pizza i Aspudden.

Vi hade valt ut tio flaskor att prova, men försökte ta bort ett par, men det gick liksom inte. Vi ville prova alla tio. Så fick det bli.

Vinerna

Clotilde Davenne, Crémant de Bourgogne Rosé

Beställningssortiment (nr. 70576)
Importör: Terrific Wines AB 189 kr

Frankrike, Bourgogne, Crémant de Bourgogne

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 12,5% abv.

Under närmare sjutton år ansvarade Clotilde Davenne för vinmakeriet hos Jean-Marc Brocard. Sedan 2004 har hon dock rattat den egna skutan på egendomen Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy, och gjort så med bravur. Idag rankas Clotildes viner till de absolut främsta i området och vi kan bara hålla med.

Druvorna skördas för hand från vingårdar i Chablis och Epineul. Vinet tillverkas enligt klassisk champagnemetod och utan dosage.

Rabl, Zweigelt Rosé, 2021

Beställningssortiment (nr. 72564)
Importör: Johan Lidby Vinhandel AB 143 kr

Österrike, Niederösterreich

Druvor: 100% Zweigelt

Alkohol: 11,5% abv.

Druvorna kommer från Rudolfs egna vingårdar runt om byn Langenlois. Rudi och vinmakare Martin och gått ifrån saignéemetoden. Från och med årgång 2021 är det bara direktpressad druvjuice, som sedan jäser ut som ett vitt vin. Jäsningen sker utan tillsats av odlad jäst under en dryg veckas tid och efter jäsningen lagras vinet cirka tre månader på sin jästfällning innan det buteljerades i mitten av mars.

Pittnauer, Rosé, 2020

Beställningssortiment (nr. 76829)
Importör: AB Wicked Wine Sweden 154 kr

Österrike, Burgenland

Druvor: 70% Blaufränkisch, 20% Zweigelt, 10% St. Laurent

Alkohol: 12% abv.

Druvor från kalkrika jordar i Gols nordöst om Neusiedleersee där klimatet ger fullt mogna druvor under lång mognadsperiod. Druvorna handskördas och Jäser med naturlig jäst, mognar 6 månader på ståltank på sin jästfällning (sur lie) för extra komplexitet.

Dr von Bassermann-Jordan, La Vie Trocken, 2020

Beställningssortiment (nr. 77119)
Importör: The WineAgency Sweden AB 175 kr

Tyskland, Pfalz

Druvor: 40% Merlot, 33% Pinot Noir, 27% Cabernet Sauvignon

Alkohol: 12% abv.

Druvsorterna vinifieras var och en för sig. Efter skörden kyls de snabbt ner till mycket låg temperatur innan de pressas, musten får sedan macerera tillsammans med skalen för att få sin distinkta ljusröda färg. Jäsningen sker under låg temperatur på rostfria ståltankar.

Elegant, klassisk rosé med klarröd färg och med fruktig, ungdomlig doft med inslag av röda vinbär, nässlor, granatäpplen och mineral. Torr, frisk, fruktig och smakrik rosé med inslag av röda bär, citruszest och mineral.

La Lupa, Rosé, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 94485)
Säljstart 6 maj, 2022
Importör: Panache Sweden AB 199 kr

Italien, Piemonte, Langhe

Druvor: 100% Dolcetto

Alkohol: 12% abv.

Cirka ett dygns skalmaceration innan musten pressades och fick jäsa på ståltank. Efter avslutad jäsning fick vinet vila ett par månader på ståltank.

Nyanserad, fruktig, något kryddig smak med liten strävhet, inslag av körsbär, skogshallon, nypon, blodgrapefrukt och lagerblad.

Susucaru Rossato, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 90321)
Importör: Vin & Natur Malmö AB
249 kr

Italien, Sicilien, Terre Siciliane

Druvor: Malvasia, Moscadella, Cataratto, Nerello Mascalese

Alkohol: 13,5% abv.

Etna är ett relativt svalt område, vars klimat skiljer sig en hel del från resten av Sicilien. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand. De norra dalgångarna på Etna är framförallt kända för sina gamla odlingar av nerello mascalese.

Susucaru Rossato är ett ljusrött vin av nerello mascalese, malvasia, moscadella och catarratto. Efter avstjälkning jäste alla druvsorterna tillsammans i glasfibertank med spontan förjäsning (”pied de cuve”) och tio dygns skalkontakt. Innan buteljering gavs vinet en lätt filtrering samt en låg dos svavel.

Aktuella 2021 är lite fylligare än de senaste tre årgångarna. Mer tryck i den röda frukten, välbekant blodapelsinsyra, och en extra procent som landade den här versionen på tretton och en halv.

Ciavolich, Fosso Cancelli, Cerasuolo d’Abruzzo, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 93389)
Säljstart 13 Maj, 2022
Importör: Handpicked Wines Sweden AB 295 kr

Italien, Abruzzerna, Cerasuolo D’Abruzzo

Druvor: 100% Montepulciano

Alkohol: 12,5% abv.

Chiara Ciavolich, vinmakare i Abruzzo tillverkar personliga viner på platsens lokala druvor, i detta fall montepulciano. Under beteckningen DOC Cerasuolo d’Abruzzo blir druvan hos Chiara till ett rosévin av seriös och matvänlig modell – Fosso Cancelli.

Fosso Cerasuolo tillverkar Chiara enligt metoden ”saignée”, vilken innebär ”avblödning” av must vid rödvinstillverkning. Druvorna avstjälkas och krossas inför produktion av rött vin och musten får ligga med skalkontakt på små kärl av betong. När en spontan jäsning har startat och musten har hunnit få precis rätt färg och stuns, efter 24 till 36 timmar, tappas en viss mängd av från faten och flyttas till amforor där detta rosa vin får jäsa vidare på den naturliga jästen utan temperaturkontroll. Vinet vilar sedan på jästfällningen fram till buteljeringen nästa vår.

Vinet har en intensiv, djupt rosa ton med fruktig doft av jordgubbar, körsbär, röda bär och röd sylt. Smaken är fräsch av röda bär och drag av körsbärstomater. Tack vare bra syra och fin tanninstruktur är vinet utmärkt till mat och klarar allt från buffé och kallskuret till fågel och ljust kött.

Clos Cibonne, Cuvée Caroline, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 92155)
Säljstart 6 Maj, 2022
Importör: Robert Rask Vinhandel 299 kr

Frankrike, Provence, Côtes de Provence

Druvor: 90% Tibouren, 10% Grenache

Alkohol: 13,5% abv.

Öppen, fruktig och nyanserad doft med hallon, smultron och andra röda bär, rosor, lavendel och en lätt fatton. Medelfyllig, avrundad, fruktig smak med nyanserade bärtoner, fin syra och riktigt bra längd. Elegant och ekologiskt.

Bonus-vinerna till pizzan efteråt

Lambrusco di Sorbara, Corte degli Attimi, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 93721)
Säljstart 27 Maj, 2022
Importör: Verissima AB 129 kr

USA, Kalifornien

Druvor: 90% Zinfandel, 10 % Petite Sirah

Alkohol: 14,5% abv.

Lambrusco ligger nordväst om Bologna i regionen Emilia-Romagna.

Druvorna avstjälkades och pressades följt av cirka sex timmars skalmaceration innan musten och skalen separerades inför jäsning.

Fruktig smak med inslag av jordgubbar, körsbär, blodapelsin, viol, hallon och mandel.

Sandro de Bruno, Goo-Goo Wine, Rosé

Beställningssortiment (nr. 55221)
Importör: Handpicked Wines Sweden AB 149 kr

Italien, Venetien

Druvor: Corvina, Cabernet Sauvignon

Alkohol: 11% abv.

Druvorna odlas med hållbar inriktning på vulkanisk jordmån i Monti Lessini, i den kulliga delen av landskapet intill Verona, med lägen på 350 meter över havet. Frukten handskördas, tas varsamt omhand och får macerera med skalen i riktigt sval temperatur under 15 dagar, så kallad kallmaceration. Vinet spontanjäser sedan med hjälp av naturlig jäst och vilar tre månader på ståltank på jästfällningen, med regelbunden bâtonnage (omrörning). Denna vinmakning ger både fin fruktighet och struktur med bra stuns.

I doft och smak finns nyanser av röda, friska bär som körsbär, hallon och vinbär. Här finns även tydlig spritsighet, en liten angenäm beska, viss strävhet och drag av apelsin.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.