Hösten är här och allt är blött och kallt. Då passar det bra med en resa till varmare områden. Igår tog vi en resa via vinglasen till Sicilien.
Sicilien är inte bara Marsala eller viner från Etna, det finns betydligt mer att utforska. Vi hittade nio olika viner från olika områden runt ön för att få en bättre förståelse för vad denna spännande ö har att erbjuda.
Sicilien
Under kvällen ville vi lägga fokus på de lokala druvor som finns på Sicilien för att förstå den bättre. Vi lyckades hitta viner från både olika druvor, men också från olika områden på ön.
Här ser ni kartan över ön och var vinerna vi provade kommer ifrån.
Några av de lokala druvorna
Catarratto [grön]
Den mest odlade druvan på Sicilien, enligt vissa uppgifter motsvarar odlingarna omkring 60% av öns vinodlingar..
Carricante [grön]
Druvan kommer sannolikt från området kring Catania och Etna. Druvan omnämns på Etna redan på 1700-talet.
Grillo [grön]
Ursprunget är oklart, men den kan ha importerats till Sicilien från Apulien. Idag planteras vindruvan över hela Sicilien och på de Eoliska öarna.
Insolia [grön]
Odlas främst I västra Sicilien där den används för att tillverka Marsala-vin. Druvan är känd för att ha en nötig arom.
Zibbido (Muscat of Alexandria) [grön]
Del av Muscat familjen av druvor som tros ha sitt ursprung från Egypten, specifikt från staden Alexandria, och planteras runt medelhavet från Spanien till Egypten och på Sicilien och dess öar.
Moscato Bianco [grön]
Som de flesta Muscat druvor, har den stark aromatisk potential. Detta gör att vinet ofta bevarar fruktiga och floral aromer.
Nero d’Avola [blå]
Nero d’Avola har fått sitt namn, och har med största sannolikhet sitt ursprung, i staden Avola som ligger i den sydöstra delen av Sicilien. Den mest odlade druvan på Sicilien ~17 500 hektar.
Frappato [blå]
Frappato producerar lätta viner med en distinkt druvaktig arom. Det ses oftast som en komponent i Siciliens enda DOCG-vin, Cerasuolo di Vittoria, som består av 30-50% Frappato och 50-70% Nero d’Avola.
Nerello Mascalese [blå]
Druvan tros vara från Etna och eventuellt från byn Mascali, men det är lite mer sannolikt att den har sina rötter i Kalabrien. De första omnämnandena om den är dock från Etna, dessa är från 1700-talet så den har funnits där länge.
Perricone [blå]
Från västra Sicilien och används främst att blanda tillsammans med Nero d’Avola.
Vinerna
Crudo, Catarratto Zibibbo Organic, 2021
Fast sortiment (nr. 4993) Leverantör: Oenoforos AB 79 kr
🇮🇹 Italien, Sicilien, Terre Siciliane
Druvor: Catarratto & Zibibbo
Alkohol: 12,5% abv.
Restsocker: 1,4%
Exempel på ett volymvin från Sicilien. Tyvärr finns inte mycket information om vingårdslägen osv.
Efter skörd jästes vinet i rostfria ståltankar under låg temperatur mellan 14-16°C.
Druvan Zibibbo ger aromatiska blommiga toner som ananas och fläder och Catarratto ger vinet fräscha citrustoner.
Donnafugata, Passiperduti, Grillo Sicilia, 2021
Beställningssortiment (nr. 57162) Leverantör: Ward Wines AB 179 kr
🇮🇹 Italien, Sicilien, Sicilia DOC
Druvor: 100% Grillo
Alkohol: 13,5% abv.
Sicilia DOC, vilket innebär att druvorna kan komma från ett större område, men i detta fall kommer Grillo-druvorna från gården som befinner sig i Contessa Entellina och närliggande områden.
Druvorna plockas för hand innan de pressas och jäser på ståltank i 14-16°C. Vinet lagras på ståltank i tre månader, sedan ytterligare tre månader på flaska.
Fruktig arom och smak med sötma, inslag av mogna jordgubbar, geléhallon och vit persika.
Terra Costantino, DeAetna, Bianco, 2020
Tillfälligt sortiment (nr. 92574) Leverantör: Valid Wines Sweden AB 179 kr
🇮🇹 Italien, Sicilien, Etna DOC
Druvor: 80% Carricante, 15% Cataratto och 5% Minnella
Alkohol: 13,5% abv.
Restsocker: 0,06%
Druvor från gårdarna Contrada Blandano och Contrada Cannarozzo som ligger på 450-550 meters höjd på Etnas sydöstra sluttning. Vinstockarna har en medelålder av 20 år.
Efter handkörd i oktober pressas druvorna skonsamt och musten får sedan jäsa i ståltank kring 14-16 grader. Vinet lagras sedan 7 månader på ståltank före buteljering.
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula päron, ananas, rökig mineral, honung, färska örter och citron.
Donnafugata, Bell’Assai, Frappato di Vittoria, 2021
Beställningssortiment (nr. 54898) Leverantör: Ward Wines AB 199 kr
🇮🇹 Italien, Sicilien, Vittoria DOC
Druvor: 100% Frappato
Alkohol: 13% abv.
Donnafugata har gårdar på fyra olika platser i Sicilien, denna ligger på den sydöstra delen av ön i ett DOC som heter Vittoria.
Efter skörd jäser musten med skalkontakt i rostfria ståltankar under 8-9 dagar med en kontrollerad temperatur på 24-25°C innan de lagras i ståltank fyra månader och sedan på flaska i fem månader innan försäljning.
Intensiva florala aromer av lavendel och freesia som följs av fruktiga aromer at jordgubbar och körsbär. Frisk smak med mjuka tanniner och en härlig repris av frukten från doften.
Tornatore, Pietrarizzo, 2018
Fast sortiment (nr. 2655) Leverantör: Handpicked Wines Sweden AB 199 kr
🇮🇹 Italien, Sicilien, Etna DOC
Druvor: 100% Nerello Mascalese
Alkohol: 13,5% abv.
Rankorna växer i vulkanisk jord på sluttningarna av vulkanen Etna. På grund av det branta läget odlas druvorna på terasser.
Efter handskörd macereras druvorna under 10-12 dagar med punch down flera gånger dagligen. Efter jäsning får skalen ligga kvar och macereras vidare några dagar till innan musten pressas och lagras på stora ekfat under 12 månader.
Nyanserad, kryddig, något parfymerad smak med inslag av fat, mörka körsbär, rökig mineral, rosor, jordgubbar, nougat, nypon och tobak.
Tenuta delle Terre Nere, Etna Rosso Moganazzi 1er Cru, 2020
Webblansering (nr. 94893) Leverantör: Vinovativa AB 399 kr
🇮🇹 Italien, Sicilien, Etna DOC
Druvor: 100% Nerello Mascalese
Alkohol: 14,5% abv.
Belägen på de norra sluttningarna av Etna på 700-750 meters höjd, i den kulliga delen mellan Solicchiata och Randazzo, det område där de främsta appellationerna finns för röda viner. Jormånen har toppskikt av aska sedan lager av småsten.
Jäsning vid 28-30°C. Lagras sedan 14 månader i franska 225 liters ekfat samt 1 månad i ståltank. Spontan malolaktisk konvertering. 3 000 flaskor produceras årligen.
Intensiva och komplexa florala aromer där mörk frukt dominerar. Smaken är rik och silkeslen med ett långt och kryddigt avslut.
Catalano, Cerasuolo di Vittoria DOCG, 2018
Beställningssortiment (nr. 79484) Leverantör: Vinonista AB 249 kr
🇮🇹 Italien, Sicilien, Cerasuolo di Vittoria DOCG
Druvor: 95% Cabernet Sauvignon kryddat med lite Merlot & Malbec
Alkohol: 14% abv.
Familjen Catalano har odlat vin här i tre generationer sedan 1950-talet. Totalt ca 4 500 vinstockar i röd sand med kalkgrus och kalkhaltiga fossiler.
Manuell skörd i slutet av september, sedan kort skalmaceration med naturlig jäst följd av malolaktisk konvertering. Lagring i rostfritt stål i tre månader, följt av två månader på franska ekfat samt minst 2 månader i flaska.
Färgen är ljust körsbärsröd. Doften är intensivt kryddig av jordgubbar, granatäpplen och körsbär. Smaken är torr, fyllig och lång.
Planeta, Santa Cecilia, 2018
Beställningssortiment (nr. 72852) Leverantör: Philipson Söderberg AB 339 kr
🇮🇹 Italien, Sicilien, Noto DOC
Druvor: 100% Nero d’Avola
Alkohol: 14% abv.
Denna Nero d’Avola kommer från Buonivini som ligger i Noto DOC. Druvorna växer på en kalkrik jordmån.
Druvorna avstjälkas innan jäsningen och skalmacererar i 21 dagar. Den malolaktiska jäsningen genomförs i rostfria ståltankar för att sedan lagras på 225 liters franska ekfat under 14 månader.
Stor intensiv och nyanserad doft med inslag av mörka frukter, blå plommon, ceder och kryddor samt ett stänk av balsamico. Vinet har hög intensitet, bra balans och en eftersmak med inslag av mörka frukter, ceder och kryddor.
Florio, Marsala Superiore Dolce, 2018
Fast sortiment (nr. 8403) Leverantör: WineWorld AB 129 kr
🇮🇹 Italien, Sicilien, Marsala DOC
Druvor: 50% Grillo & 50% Catarratto
Alkohol: 18% abv.
Restsocker 11,5%
Gården ligger vid kusten mot Trapani. Odlingen är belägen 300m över havet och består av röd, torr och rik sandjord.
Druvorna pressas och extraheras med druvskalen. Jäsning under kontrollerad temperatur för att behålla del av tanninerna. Destillat tillsätts för att avsluta jäsningen. Vinet har sedan lagrats över 30 månader på gamla ekfat.
Knäckig och nötig smak med inslag av dadlar, marsipan, valnötter, pomerans, apelsinskal, äpple, honung och bränt socker.
Tilltugg: Rotfruktskroppkakor med rådjur och lingon-coulis.
Till det sista rödvinet kom Pelle med ett tilltugg som han hade komponerat speciellt för kvällen.
En ”Sverige möter Italien” tolkning där kroppkakan fick agera svensk variant av gnocci.
Tack Pelle!