Provning: Sommarviner 2022, 30 Juni, 2022

av | jul 1, 2022 | Provning | 0 Kommentarer

Äntligen fick vi till en provning utomhus. Som vi har längtat.

Tillbaka på bakgården där allt började, samlades 14 personer längs ett långbord under en stor lönn för att prova utvalda sommarviner.

Normalt brukar vi ha mat eller tilltugg efter provningen, men denna gång tyckte vi att det vore spännande att göra olika små tilltugg för varje vin vi provade. Det blev sju viner med sju små tilltugg. Den gemensamma nämnaren var att vi kände att både viner och tilltugg passar fint på en varm sommarkväll.

Vinerna

Pieter Ferreira Cap Classique Blanc de Blancs, 2013

Direkt från importör
Importör: Cape Wine Experience
399 kr

Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Darling & Robertson

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 12,2% abv.

Chardonnay-druvor valdes ut från platser i Capes Darling- och Robertson-regioner, områden specifikt utvalda för deras överlägsna uttryck i Cap Classique-viner.

Vingårdarna odlas på nedbruten granit och vittrad skiffer, med rika kalkstensavlagringar som säkerställer en terroirdriven inställning till vinframställning.

Årgången 2013 är en lysande uppföljare från 2012 års första release. Den nuvarande årgången erbjuder en exakt balans mellan mogen, levande fruktuttryck och återhållen elegans.

Chardonnay-druvorna handplockades, varje klase genomgick en grundlig och sträng urvalsprocess. Efter hela klasarna pressats och separerats, jästes den klara saften i rostfritt stål, en liten del genomgick jäsning
på traditionella fat från Tonnellerie Artisanale de Champagne.

Efter den första jäsningen förbereddes vinet för sekundärjäsning på flaska. Här fick vinet lagras på jästfällningen i sex år innan sedimentet avlägsnades genom den traditionella processen med remuage och dégorgement. Flaskorna korkades sedan och lades ner för ytterligare sex månaders lagring på flaska.

Tilltugg

Skivad, kokt färskpotatis med hackad matjessill och gräslök.

Ett lite udda val till en mousserande Blanc de Blancs, men sältan och sötman i sillen funkar perfekt med vinet.

Domaine de la Chauviniere, Muscadet Sèvre et Maine, Sur Lie, 2020

Beställningssortiment (nr. 74794)
Importör: Sophronie AB
128 kr

Frankrike, Loiredalen, Muscadet, Muscadet Sèvre et Maine sur lie

Druvor: 100% Muscadet (Melon de Bourgogne)

Alkohol: 12% abv.

Efter pressning och jäsning på ståltankar får vinet ligga kvar på sin jästfällning (Sur Lie betyder ”på jästfällning”) upp till 2 månader innan filtrering och
buteljering.

Mycket frisk och fruktig brödig doft av päron, gröna äpplen och citrus. Frisk fruktig smak med mineralsälta.

Tilltugg

Krustad-variant på en räkmacka. Hackat ägg, hemslagen majonnäs och räkor med en dillkvist och några droppar citron.

Med mineraliteten och fylligheten i vinet på grund av att den har legat på jästfällning så funkar detta vin perfekt med en räkmacka.

Fio Wein, JoJo Orange, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 94406)
Säljstart 3 juni, 2022 Importör: Gullberg by Stockwine AB 199 kr

Tyskland, Mosel

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 10% abv.

Mosel ligger i sydvästra Tyskland, och sträcker sig från gränsen mot Luxemburg till Koblenz, där Mosel rinner ut i Rhen.

Orangevin tillverkas av gröna druvor men vinifieras som röda viner med en tids skalkontakt.

Kryddig, nyanserad, påtagligt frisk smak med liten strävhet, inslag av spiskummin, krusbär, mimosablommor, vinteräpplen och apelsinskal.

Tilltugg

Bruschetta med labneh, olivolja med citronzest och vitlök, za’atar, sumac och dill.

En skalmacererad Riesling har tillräcklig komplexitet att hantera denna smakbomb. Syran från vinet matchas upp med citronzesten i olivoljan.

Jérôme Arnoux, Tradition, 2018

Fast sortiment (nr. 52533)
Importör: Pompette AB
189 kr

Frankrike, Jura, Côtes du Jura

Druvor: 60% Pinot Noir, 30% Trousseau, 10% Poulsard

Alkohol: 12,5% abv.

Jérôme Arnoux är Jura förkroppsligad. Född och uppvuxen i Montigny-les-Arsuses, som var den första byn att odla druvor i regionen, kom han i tidig ålder kontakt med vintillverkning. Han började som självlärd sjuttonåring att arbeta hos diverse vinbönder runt om Arbois och lärde sig redan som ung ovärdelig kunskap om Jura’s olika jordar, druvsorter och uttryck.

Tradition är en klassisk tolkning av regionen i slank stil på trion Pinot Noir,  Trousseau  och Poulsard.

Vinifikation: Jäsning görs med naturlig jäst och vinet lagras 24 månader på ståltank och gamla fat. Buteljering sker utan klarning eller filtrering och svavel tillsätts enbart efter den malolaktiska jäsningen och då i små mängder.

Kryddig, nyanserad smak med inslag av jordgubbar, pomerans, kanel, torkade tranbär och mineral.

Tilltugg

Rostad skiva baguette med olivolja, salt och peppar. Smörstekt portobellosvamp med riven parmesanost.

Den jordiga svampen med mycket umami plus sälta från parmesan och fettet från smör och olivolja lirar störtskönt med detta klunkiga, men lätt kryddiga vin.

Cascina Massara, Barolo, 2016

Beställningssortiment (nr. 72640)
Importör: Vinonista AB
329 kr

Italien, Piemonte, Barolo

Druvor: 100% Nebbiolo

Alkohol: 14,5% abv.

Barolo 2016 från Cascina Massara. Druvorna hämtas från tre olika lägen i Barolo som är belägna i Massara och Monvegliero cru. Urvalet av druvor från de olika kullarna har gjorts för att kombinera egenskaperna hos vinrankornas olika lägen. Mjukheten i tanninerna och fruktigheten från Massara och komplexiteten från Monvegliero.

Vinet lagras efter vinfieringen 36 månader på 10000 liter stora slavonska ekfat. Sedan tappas det på flaska och flyttar in i vinkällaren hos Gianluca på Cascina Massara. Där har denna Barolo legat i 4 år innan det var dags för avresa till Sverige.

Färgen är granatäpple röd med lätt orangea inslag.

Doften är underbar och når hela vägen ut i öronen när jag snurrar på kupan och doftar vidare. Rosor i full blom blandas med körsbär, nypon och en fin pepprighet.

Smaken är lång och förvånansvärt fruktig för att vara Barolo. Körsbär och röda vinbär blandas finstämda tanniner.

Tilltugg

Nygrillad Iberico Pluma med lite flingsalt i sin enkelhet.

Syran, strukturen och tanninerna från en bra Barolo tillsammans med mycket umami och fett från denna underbara spanska gris gör att det riktigt sjunger i munnen.

Kloster Eberbach, Riesling Spätlese, 2021

Fast sortiment (nr. 6257)
Importör: Provinum Vinhandel AB
140 kr

Tyskland, Rheingau

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 8% abv.

Anrika Kloster Eberbach beläget i Rheingau har en historia som tog sin början redan år 1136. Kloster Eberbach är en producent vars toppviner kan mätas med de mest namnkunniga producenterna i Rheingau och man förfogar idag över några av Tysklands absolut bästa vingårdslägen. Vingårdarna är vackert belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att producera några av världens bästa Rieslingviner.

Druvorna skördas för hand och vinifieras i temperaturkontrollerade ståltankar.

Vinet är halvtorrt med en frisk syra som gör vinet balanserat och otroligt matvänligt. Doften är komplex med inslag av petroleum, torkade aprikoser, honung, mineral, citrus samt gul stenfrukt. Smaken är frisk men fyllig med toner av äpple, citrus och honung och fin mineralitet. Syran är välintegrerad och lyfter vinets sötma hela vägen till eftersmaken och skapar en fantastisk balans.

Tilltugg

Tunnbrödskex med en skiva Morbier-ost toppat med stekt Anjou-päron.

Morbier och Spätlese funkar ihop varje dag i veckan. Vi la det på ett kext och toppade med smörstekt päron för att matcha upp sötman i vinet.

Brachetto d´Acqui, Braida, 2021

Fast sortiment (nr. 6260)
Importör: Wine Affair Scandinavia AB
99 kr (halvflaska)

Italien, Piemonte, Brachetto d’Acqui

Druvor: 100% Brachetto

Alkohol: 5,5% abv.

Druvorna till detta vin kommer från Brachetto d’Acqui som ligger i regionen Piemonte, i nordvästra Italien. Brachetto d’Acqui fick appellationsstatus som DOC 1969 och den högre statusen DOCG 1996.

Jäsning och maceration sker på ståltank. Jäsningen avbryts när alkoholhalten är ca 5,5% Vol och därmed behåller man den naturliga sötman i vinet.

Bärigt, pärlande, sött vin med inslag av körsbär, jordgubbar, rosor och hallon.

Tilltugg

Svenska jordgubbar med lättvispad grädde på nygräddat shortbread.

Detta vin är som gjort för en gräddtårta med jordgubbar på en sommardag. Sött, pärlande och fruktigt på ett sätt som smakar som en sommarkväll.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.