Provning: Spanien, 14 December, 2022

av | dec 15, 2022 | Provning | 0 Kommentarer

En ruskigt kylig kväll i december behövde vi komma bort till varmare klimat, även om det är för en kväll och att resan sker via dofter och smaker i glasen.

Spanien har på något sätt hamnat lite i skymundan bakom länder som Frankrike och Italien, men nu var det dags för en ordentlig överblick av de Spanska vinområdena och stilarna.

Spanien

Vi utgick från de sju huvudsakliga klimat-områdena i Spanien. Vi provade åtta viner från de flesta av dessa områden och vi kommer att återbesöka alla dessa områden i framtida provningar med spanska viner.

Vi har inkluderat hela presentationen från kvällen. Den hittar ni längst ner på denna sida. ⏬️

Vinerna

Castell d’Age, Cava Aurèlia, Brut Nature Gran Reserva, 2017

Fast sortiment (nr. 7923)
Leverantör: Vinia Sweden AB
159 kr

🇪🇸 Spanien, Katalonien, Cava

Druvor: 40% Xarel-Lo, 40% Macabeu, 10% Parellada, 10% Chardonnay

Alkohol: 12% abv.

Restsocker: <0,3%

Detta vin har sitt ursprung i Penedès som ligger sydväst om Barcelona. Druvorna kommer från vingårdar som ligger på sydsluttningen av berget Montserrat. Biodynamiskt.

Traditionell metod; efter jäsning på ståltankar tappas det stilla vinet på butelj. Jäst och socker tillsätts för att få igång en andra jäsning i flaskan. Sedan lagras vinet i flaskan med sin jästfällning i 2,5 år. Ingen dosage har tillsatts efter degorgering i detta vin.

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, gummi och apelsin.

Palacio de Fefiñanes, 1583 Albariño de Fefiñanes, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 90103)
Leverantör: Viña Española AB
229 kr

🇪🇸 Spanien, Galicien, Rías Baixas

Druvor: 100% Albariño

Alkohol: 12,5% abv.

Rías Baixas fick status som DO (Denominación de Origen) 1988 och omfattar idag cirka 3 000 hektar vinodlingar. Druvorna till detta vin kommer från Cambados, Salnés Valley och Pontevedra.

Jäsningen påbörjas i rostfria ståltankar och avslutas på franska ekfat. Vinet har sedan lagrats tre månader på franska barriquer. Bâttonage har använts.

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gula päron, färska örter, gröna äpplen, galiamelon, ananas och lime.

Barco del Corneta, Verdejo, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 94557)
Leverantör: Wine Dog Dryckeshandel
229 kr

🇪🇸 Spanien, Kastilien-León

Druvor: 100% Verdejo

Alkohol: 13,5% abv.

Druvorna till detta vin kommer från vingården Cantarras om 5,5 hektar utanför byn La Seca. Vingårdarna ligger cirka 750 meter över havet och planterades 2008-2011. Regionen har ett tydligt inlandsklimat; kalla vintrarna och heta somrar.

Druvorna sorterades och fick sedan 12-24 timmars inledande maceration. Musten får sedan spontanjäsa på stora fat om 600 liter. Lagring nio månader på 300-600 liters ekfat utan bâttonage. Efter fatlagring följde ett års lagring på flaska.

Nyanserad, fruktig smak med inslag av fat, gula krusbär, ananas, bivax, mineral, marsipan och citrus.

Juan Gil, Silver Label, 2018

Beställningssortiment (nr. 79307)
Leverantör: Wine Affair Scandinavia AB
159 kr

🇪🇸 Spanien, Murcia, Jumilla

Druvor: 100% Monastrell

Alkohol: 15% abv.

Restsocker: 0,6%

Druvorna kommer från Juan Gils egna, ekologiskt odlade vingårdar som ligger på runt 850 m.ö.h. i regionen Jumilla.

Efter handplockning macereras druvorna och fermenteras i därefter i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter den malolaktiska omvandlingen lagras vinet i tolv månader på fransk barrique (1/3 nya)

Doften är rik, koncentrerad, nyanserad och bjuder på toner av blåbär, björnbär, lavendel, plommon, choklad och ceder. Vinet är fylligt och smakrikt med stor koncentration, balanserad fatkaraktär och en pigg syra som balanserar upp koncentrationen och med en lång kryddig avslutning.

Gran Clos, Finca el Puig, 2019

Fast sortiment (nr. 2737)
Leverantör: Vinunic AB
249 kr

🇪🇸 Spanien, Katalonien, Priorat

Druvor: 73% Garnacha, 17% Syrah, 10% Cariñena

Alkohol: 14,5% abv.

Restsocker: <0,3%

El Puig odlar sina druvor på en egen gård med Liconella jord som ligger i Priorat. Rankorna är upp till 60 år gamla.

Sval maceration (10°C) i 2 dagar, sedan jäsning i rostfritt stål med en maxtemperatur på 28°C. Macerationen i tankarna pågick i 15-25 dagar. Malolaktisk jäsning i ekfat. Sedan lagring i 14 månader på franska ekfat.

Smakrikt, kryddigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av plommon, kokos, mörka körsbär, svartpeppar, vanilj, kokos, kaffe och kakao.

Bodegas y Viñedos Alnardo, Psi, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 92317)
Leverantör: Vinunic AB
299 kr

🇪🇸 Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero

Druvor: 92% Tempranillo, 8% Garnacha

Alkohol: 14% abv.

Psi togs fram 2007 av vinmakaren Peter Sisseck. Sisseck är bland annat känd som skaparen av vinet Pingus. Vingårdarna odlas enligt biodynamiska principer.

Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa i ståltank, följt av malolaktisk jäsning. Vinet har lagrats 18 månader i en kombination av franska ekfat och stora foudres.

Komplex doft av björnbär, plommon, viol, lakrits, vildörter och subtil mineralitet. Smaken är djup och intensiv med en välbalanserad friskhet, elegant fatkaraktär & mjuka tanniner.

Roda I, Reserva, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 94079)
Leverantör: Prime Wine Sweden AB
469 kr

🇪🇸 Spanien, Rioja

Druvor: 90% Tempranillo, 6% Graciano och 4% Garnacha

Alkohol: 14,5% abv.

Rioja ligger i norra Spanien mellan bergskedjorna Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda. Druvorna kommer från 30 år gamla ”bush vines”. Endast ca 1,5 kg druvor/vinranka.

Lagring i ett år och fyra månader på franska ekfat (50% nya). Sedan buteljerades vinet och vilade ytterligare ett år och åtta månader på butelj hos producenten innan försäljning.

Nyanserad, något utvecklad smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av korinter, choklad, vanilj, ceder, kardemumma, mogna jordgubbar, kaffe och vanilj.

Gonzalez-Byass, Alfonso, Oloroso

Beställningssortiment (nr. 76566)
Leverantör: Nigab
99 kr (halvflaska)

🇪🇸 Spanien, Andalusien, Jerez, Jerez-Xérès-Sherry

Druvor: 100% Palomino

Alkohol: 18% abv.

DO Jerez ligger vid Atlantkusten i allra sydvästligaste Spanien, bara några mil från Gibraltar. Vingårdarna breder ut sig mellan städerna Jerez, Puerto Santa Maria och Sanlucar de Barrameida, den så kallade sherry-triangeln.

Basvinet spritas upp till 18 procent, vilket gör att inget florlager kan växa. Faten fylls till 5/6, vilket gör att vinet oxideras. Åtta års lagring i solera på ekfat.

Stor, kraftig doft med inslag av torkad frukt och hasselnöter. Fyllig, komplex, torr smak med inslag av hasselnöt, torkad aprikos och citrus. Lång eftersmak med fat & frisk syra.

Tilltugg: Potatistortilla med rostad paprika, rökt paprika och saffransaioli.

Till det sista rödvinet kom Pelle med ett tilltugg som han hade komponerat speciellt för kvällen.

En ”Spanen möter Sverige” tolkning som lirade perfekt med Roda I.

Till Oloroso-Sherryn serverades även en bit bränd prästost med tallolja och ett strössel gjort på rostade valnötter och tryffel.

Tack Pelle!

Presentationen

Stefan Leijon

Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.