Provning: Sydafrika – 17 Februari, 2022

av | feb 19, 2022 | Provning | 0 Kommentarer

Efter ett besök till Sydafrika samlade vi de viner vi tog med oss och provade dem tillsammans en ruggig februarikväll i Apudden.

Vi hade med oss totalt tio olika viner från Sydafrika för oss att prova. Några av dem var saker vi burit med oss hem, men ett flertal går att beställa via Systembolaget.

Nedan ser ni vinerna vi provade under kvällen.

Vinerna

Boschendal, Brut, Chardonnay Pinot Noir, NV

Fast sortiment (nr. 7889)
129 kr

Sydafrika, Western Cape

Druvor: 56% Chardonnay, 44% Pinot Noir

Alkohol: 13% abv.

Skörd i början av säsongen vid låga sockernivåer för att behålla friskheten i vinet. Druvorna plockades för hand tidigt på morgonen för att sedan kvalitets-sorteras för att sedan läggas i små lådor så de inte krossas på väg till källaren.

Druvmusten jäser på temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål, varje druva separat. Därefter blandas vinerna och fylls på butelj, dosage tillsätts och ligger sedan 24 månader på jästfällning innan degorgering.

Nyanserad smak med inslag av gula äpplen, ljust bröd, nektarin, grapefrukt och mandelbiscotti. Frisk mineralitet.

Boekenhoutskloof, Semillon, 2018

Tillfälligt sortiment (nr. 95009)
229 kr styck

Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Franschhoek

Druvor: 97% Sémillon, 3% Muscat d’Alexandrie

Alkohol: 13,5% abv.

Från tre olika lägen i Franschhoek, planterade 1902, 1936 och 1942. De gamla rankorna har djupa rotsystem i granit och kvarts. 2018 var ett bra år med jämn mogning som ger druvorna bra koncentration och struktur.

Spontanjäst på hela klasar. Lagring i 70% barrique och 30% betong-ägg i 14 månader.

Mogen mandarin, apelsinblomster, citrongräs, dragon och dill med en aning av cederträ och krossat grus.

Illimis, Chenin Blanc, 2017

Köptes hos producenten i Sydafrika
Vinet i Vivino
178 kr styck

Sydafrika, Elgin

Druvor: 100% Chenin Blanc

Alkohol: 14,5% abv.

Druvorna växer i Elgin som har ett svalt klimat. Rankorna planterades år 2006 i skiffer-rik jord. Druvorna får mogna långsamt, vilket ger dem en utvecklad komplexitet och som bidrar till syra och koncentration.

Vinifiering sker på Somm & Co at Karibib med minimal påverkan.

Päron och vita persikor som utvecklas i glaset. Koncentrerat grönt äpple och ren mineralitet.

Solitary Wine, Journey Rose, 2020

Köptes hos producenten i Sydafrika
Vinet i Vivino
66 kr styck

Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 85% Pinot Noir, 15% Chardonnay

Alkohol: 12,3% abv.

Druvorna växer på södra sluttningar i granitsand som även innehåller lera. Pinot Noir skördades tidigt i säsongen vid låga Balling-tal. Chardonnay plockades gyllene fullmogen.

Pinot Noir var jäst vid 15° i ståltank innan vinet lagrats i 8 månader på sin jästfällning innan den blandats med Chardonnay som jäst separat vid 20°.

Jordgubbar och hallon med en len struktur. Spår av flinta i den krispiga mineraliteten.

Angus Paul, Mésas, Pinotage, 2021

Köptes hos producenten i Sydafrika
Vinet i Vivino
93 kr styck

Sydafrika, Stellenbosch

Druvor: 100% Pinotage

Alkohol: 13% abv.

Inköpta druvor från lägen runt Stellenbosch.

Kolsyrejäsning ger en stil som påminner om Beaujolais, men med Pinotagetoner och kryddighet från de hela klasarna.

Pigga röda frukter, godistoner och mild kryddighet.

Smokkelman, Red 005

Köptes hos producenten i Sydafrika
Vinet i Vivino
66 kr styck

Sydafrika, Western Cape

Druvor: Cabernet Sauvignon & Cinsault

Alkohol: 13% abv.

Främst Cabernet Sauvignon från tre platser. De blåsiga sluttningarna i Helderberg, svala Elgin samt Vlottenburg i Stellenbosch. Cinsault kommer från Agter Paarl.

Cabernet Sauvignon lagrades i äldre ekfat under två år, medan Cinsault bidrar med en lättdrucken friskhet.

Jordgubbar, rosvatten, röda och svarta vinbär, vingummi samt spår av vässad blyertspenna och cederträ.

Stony Brook, Syrah Reserve, 2017

​Köptes hos producenten i Sydafrika
Vinet i Vivino
116 kr styck

Sydafrika, Franschhoek

Druvor: 100% Syrah

Alkohol: 15% abv.

Druvor från en noggrant utvald del av den egna gården i Franschhoek. Läget ger låg avkastning och ger därför en högre koncentration.

85% avstammade druvor, resten hela klasar macereras i två dagar innan jäsning. Därefter lagring på 2:a och 3:e generation franska ekfat i 24 månader.

Gott om mörk frukt och svartpeppar med lite viol och jordighet i doften. Smaken är intensiv med fyllig kropp, pigg syra och strama tanniner.

Mullineux, Granite Syrah, 2018

Beställningssortiment (nr. 93185)
699 kr styck

Sydafrika, Swartland

Druvor: 100% Syrah

Alkohol: 13,5% abv.

Druvor från en enskild del av vingården Paardeberg i Swartland som har en jordmån som består av granit.

Druvorna skördades tidigt den 9 februari, 2018 och gav en avkastning på 4 ton per hektar. Efter nedkylning, trampades druvorna i stora ekkärl. Efter 4 dagar kom jäsningen igång och pågick i 10 dagar. Macerering i ytterligare fyra veckor, sedan lagring 21 månader på ekfat. (25% ny ek)

Medium(+) kropp och fin kryddighet med len textur och pigg syra. Svartpeppar, viol, röda bär, kryddor & välintegrerad ek. Eleganta tanniner som håller upp ett långt avslut.

Mullineux, Straw Wine, 2020

Beställningssortiment (nr. 73241)
299 kr styck

Sydafrika, Swartland

Druvor: 100% Chenin Blanc

Alkohol: 11% abv.

Druvor från två platser i Swartland. En plats med skiffer och en med granit.

Druvorna skördades vid en specifik söthetsgrad och fick sedan ligga på halm och torka i skugga för att öka i koncentration av syra, sötma och smak. När druvorna är halvvägs till russin-stadiet, pressas de som hela klasar. Naturjäsning tar ca 6 månader och stannar naturligt. Försiktig oxidering under lagring (12 mån) i gamla ekfat.

Komplex blandning av torkade persikor, aprikoser och marmelad, mandel, marsipan och honung.

Vinet vi drack till pizzan efter provningen

Savage, Follow the line, 2018

Beställningssortiment (nr. 50781)
299 kr styck

Sydafrika, Western Cape, Darling

Druvor: 89% Cinsault, 11% Syrah

Alkohol: 13% abv.

Druvorna kommer från obevattnade vingårdar av ”bush vines” med en snittålder på 40 år i distriktet Darling.

Druvorna fick macerera i ca 4 veckor varav 50% var hela klasar. Viner lagrades i 10 månader på stora ekfat.

Doft av rosor, körsbärsblommor, torkad lavendel, röda sommarbär. Smaken är självsäker med en kompakt kärna av röda frukter och körsbärsgodis med sammetslena och finstämda tanniner.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.