Provning: Toscana, 22 Februari, 2023

av | feb 24, 2023 | Provning | 0 Kommentarer

Det var länge sedan vi besökte Italien via glasen. Det var faktiskt länge sedan vi hade en provning, en dryg månad, så nu var det verkligen dags.

Toscana är en nyckelregion med massor av historia och tradition, men också mycket nyskapande.

Toscana

Förhoppningen med denna provning var att täcka några av de mer kända vindistrikten i Toscana för att få en känsla för området som helhet. Vi började, som vi ofta gör, med ett mousserande vin att smutta på medan alla dyker upp.

Det landade i totalt åtta viner, om man inte räknar med en extra halvflaska Vin Santo som min mor köpte för ca 15 år sedan under en resa i Toscana. Jag visste inte skicket på denna flaska så vi tog det säkra för det osäkra och hade med en Vin Santo som var nyligen inköpt.

Vi har inkluderat hela presentationen från kvällen. Den hittar ni längst ner på denna sida. ⏬️

Vinerna

Fattoria Sardi, Pet-Nat Bianco, 2021

Beställningssortiment (nr. 76523)
Leverantör: Vinonista AB
230 kr

🇮🇹 Italien, Toscana

Druvor: 100% Trebbiano

Alkohol: 11% abv.

Restsocker: <0,3%

Vingården Fattoria Sardi grundades för hundratals år sedan av grevarna av Sardi. Den behandlas idag med djup respekt för naturens rytm, harmoni och balans.

Manuell skörd. Mjuk pressning efter maceration. Saften läggs i amforor och behållare av rostfritt stål för jäsningen utan tillsatt jäst, varefter den tappas omedelbart för att genomföra den andra jäsningen på flaska.

Intensiv, doftande och aromatisk. Blommiga toner av gul frukt med surdegstoner och färskpressad citron. Läskande, pigg och fräsch i smaken.

Tenuta Casteani, Spirito Libero, Vermentino, 2021

Beställningssortiment (nr. 58357)
Leverantör: Mission Wine & Spirit AB
160 kr

🇮🇹 Italien, Toscana

Druvor: 100% Vermentino

Alkohol: 13,5% abv.

Tenuta Casteani är en traditionell vinproducent i Maremma, Toscana. Vingårdarna sköts hållbart och är ekologiska.

Hittade ingen info om produktionen, men Casteani är rotade i traditionell vinframställning. De arbetar även med att utveckla nya metoder, som tex att lagra viner i amforor vilket inte är traditionellt i området.

Doft av grapefrukt, citron, ylle och päron. Frisk och torr smak. Ett slankt vin med pigg fruktsyra samt ett syrligt avslut.

Castello di Gabbiano, Cavaliere d’Oro, Chianti, 2020

Beställningssortiment (nr. 57253)
Leverantör: Berners Mat och Vinklubb AB
141 kr

🇮🇹 Italien, Toscana, Chianti

Druvor: 90% Sangiovese & 10% lokala stöddruvor

Alkohol: 13% abv.

Slottet Castello di Gabbiano byggdes redan 1124 av familjen Bardi som var en av Florence viktigaste finansfamiljer under medeltiden. Bardi förfogade över slottet fram till 1400-talet då det togs över av familjen Soderini.

Cavaliere d’Oro är en modern serie av viner från Castello di Gabbiano som blandar historia och traditionella druvor med modernt vinmakeri.

Friskt och medelfylligt rött vin med mjuka tanniner. Toner av körsbär, röda bär och viol med en försiktig kryddighet.

Marchesi Mazzei, Castello Fonterutoli, Chianti Classico Gran Selezione, 2018

Fast sortiment (nr. 32130)
Leverantör: Vintedge AB
329 kr

🇮🇹 Italien, Toscana, Chianti Classico

Druvor: 100% Sangiovese (6 kloner)

Alkohol: 13,5% abv.

Restsocker: <0,3%

Odlat på sluttningar 470 m ö.h. med idealiskt mikroklimat som, i kombination med egenskaperna hos jorden, är rik på alberesiska stenar och erbjuder en perfekt kombination av elegans, struktur och mineralitet.

Druvorna har jäst och macererat i rostfria ståltankar. Maceration i 15-18 dagar, regelbunden nedtryckning av skalmassan. Lagring 20 mån. på franska barriquer, 60% nya.

Nyanserad, kryddig, något utvecklad smak med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, skogshallon, sandelträ, pomerans och kanel.

Tenuta di Gracciano della Seta, Vino Nobile di Montepulciano, Riserva 2017

Fast sortiment (nr. 52398)
Leverantör: Stellan Kramer AB
319 kr

🇮🇹 Italien, Toscana, Vino Nobile di Montepulciano

Druvor: 90% Prugnolo Gentile (lokal Sangiovese-klon) & 10% Merlot

Alkohol: 14% abv.

Odlat på cruerna Rovisci, Maramai & Toraia på 300-350 m.ö.h. i lerig och siltig jord i söderläge på kullarna i Gracciano, en av de äldsta cruerna i Montepulciano.

Macerering och jäsning i rostfria ståltankar med en kontrollerad temperatur på 28° med lokal jäst under 20-25 dagar med daglig ”pump-over”. Lagring 18 mån på olika storlekar av franska ekfat och lite slovenska fat.

Elegant och komplex smak av körsbär, viol, plommon, kryddor, örter, mynta och fat. Välintegrerade tanniner, hög syra och mycket lång nyanserad finish.

Col di Lamo, Brunello di Montalcino, 2006

Beställningssortiment (nr. 56179)
Leverantör: Vinonista AB
651 kr

🇮🇹 Italien, Toscana, Brunello di Montalcino

Druvor: 100% Sangiovese Grosso (lokal klon)

Alkohol: 13,5% abv.

Druvorna kommer från Col di Lamos 6 hektar på de mjuka kullarna på ca 300 m.ö.h. mellan Montalcino & Val d’Orcia.

Druvorna väljs noggrant ut under skörden och jäser av inhemsk jäst i stål- och cementtankar. Vinet mognar i 24 månader på stora ekfat, både slavonska och franska. Vinet är sedan lagrat på flaska sedan 2008.

Doft av plommon och björnbär med tydliga inslag av ek. Smaken är rund, balanserad som kännetecknas av längden på eftersmaken med toner av bär. Ekfatens närvaro är elegant och delikat.

Tenuta San Guido, Guidalberto 2019

Beställt från butik i EU
519 kr

🇮🇹 Italien, Toscana, Bogheri

Druvor: 60% Cabernet Sauvignon & 40% Merlot

Alkohol: 13,5% abv.

Vingårdarna med kalkrika grusjordar och inslag av lera ligger på 100-300 meters höjd och vetter mot väst-sydväst.

Druvklasarna sorteras en andra gång vid ankomst till vineriet. Musten får spontanjäsa i temperaturkontrollerade ståltankar vid 27-29°C. Skalmaceration i 12-16 dagar. Lagring 15 mån i franska och amerikanska barriquer. (45% nya)

Fruktig och inbjudande doft av mörka körsbär, plommon, skogsbär, svarta vinbär, salvia, fikon, kakao, kaffe, fat och örter. Smaken är fruktig och nyanserad smak med fatkaraktär som avrundas i en lång, elegant eftersmak.

Ruffino, Serelle, Vin Santo del Chianti, 2018

Fast sortiment (nr. 8119)
Leverantör: Philipson Söderberg AB
189 kr (halvflaska)

🇮🇹 Italien, Toscana, Chianti, Vin Santo del Chianti

Druvor: Malvasia del Chianti & Trebbiano Toscano

Alkohol: 15,5% abv.

Restsocker: 10,6%

Druvorna kommer från vingården il Gretola i Chianti Classico på 150-450 meters höjd.

Efter selektiv handskörd torkas druvorna till början av december. De bästa klasarna väljs ut och pressas försiktigt, följt av en långsam jäsning i franska ekfat. Vinet lagras sedan i små ekfat under tre år. Enligt traditionell metod fylls inte faten helt, vilket ger vinet en oxiderad ton.

Nyanserad, söt, knäckig smak med inslag av fat, torkade aprikoser, sultanrussin, hasselnötter, pomerans, choklad, röda äpplen och kanel.

Tilltugg: Chark, Permesan och Mandelbiscotti.

Till det sista rödvinet tog vi fram lite chark i form av Coppa, Bresaola, Tryffelpaté, och Parmesan.

Till Vin Santo är det vanligt att man doppar en mandelbiscotti i vinet, vilket är en riktigt häftig smakupplevelse.

Presentationen

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.