Tillfälligt Sortiment – 10 Juni, 2022

av | jun 7, 2022 | Fyra Tips | 0 Kommentarer

På fredag släpps 54 nya viner på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Det här är den sista fredagslanseringen på ett tag från Systembolaget. Nästa lansering av tillfälligt sortiment är planerad till den 8e juli. Det kanske är därför det släpps hela 54 viner på fredag.

Fredag den 10e juni, 2022

Hoof & Lur, Moschofilero, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 93397)
Lansering 10e Juni, 2022 kl. 10.00
159 kr

Grekland, Peloponnesos, Arcadia

Druvor: 100% Moschofilero

Alkohol: 13,5% abv.

Varför?

Ett härligt rosévin från Grekland. Perfekt till junivädret. Härlig och frisk syra med flommig fruktighet. Röda äpplen och apelsin-toner med florala toner av rosor och peppar. Låter ju perfekt till grekiska salladen på balkongen eller utebordet. Lite mer grepp än den klassiska, slanka, rosén.

Info från Systembolaget:

Arcadia ligger i de centrala och östra delarna av Peloponnese i Grekland. Här är vintern kall och sommaren väldigt varm men nätterna är svala. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger 700 meter över havet i Litharakia. Vinrankorna är 26 år gamla.

Tillverkning: Druvorna kyldes ned och krossades. Hälften av musten fick sedan jäsa tillsammans med skalen och hälften fick jäsa utan skal i jäskärl av keramik och betong. Ingen tillsatt jäst användes i vinifieringen. Efter avslutad jäsning fick vinet vila tillsammans med jästfällningen i tre månader. Därefter buteljerades vinet utan vare sig klarning eller filtrering.

Doft: Fruktig, något blommig doft doft med inslag av röda äpplen, blodapelsin, aprikos, kryddor och rosor.

Smak: Fruktig smak med liten strävhet, inslag av röda äpplen, blodapelsin, mogna jordgubbar, aprikos, vitpeppar och rosor.

Passar till: Serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller ljust kött.

Escherndorfer Fürstenberg, Müller-Thurgau S. trocken, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 94175)
Lansering 10e Juni, 2022 kl. 10.00
159 kr

Tyskland, Franken

Druvor: 100% Müller-Thurgau

Alkohol: 12,5% abv.

Varför?

Müller-Thurgau är en druva man inte springer på så ofta till vardags. Lite synd tycker vi. Det är kanske inte den mest eleganta druva som lirar med de stora spelarna, men den är väldigt härlig, speciellt på den varmare halvan av året.

Den är ofta ganska enkel i strukturen, men öveerraskar ofta med mycket smak. Det är alltså inte ett av de där relativt enkelspåriga vita vinerna som ofta återfinns i ishinkar under sommaren, utan det här är ganska flerdimensionellt med massor av dofter och smak. Florala aromer av vita blommor (tänk fläder), mogna päron, melon, och en massa annat gott.

Tänk en vuxenversion av päron Mer… Och sen att få det i en charmig, 70-talsdoftande, rund flaska.

Info från Systembolaget:

Franken ligger kring staden Würzburg i södra Tyskland. Druvorna till detta vin kommer från vingården Escherndorfer Fürstenberg, ett erste lage i Volkacher Mainschleife. Tillägget ”S” kan ges till torra viner som kommer från ett så kallat erste lage. Ett erste lage är den näst högsta kvalitétsklassificeringen för vingårdslägen.

Tillverkning: Musten har spontanjäst långsamt och vid låg temperatur. Efter avslutad jäsning lagras vinet tillsammans med jästfällningen i fyra till fem månader.

Doft: Fruktig, något blommig doft med inslag av päron, jasminblommor, honungsmelon, gröna äpplen, örter och lime.

Smak: Fruktig, något blommig, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, honungsmelon, gröna äpplen, fläder och lime.

Passar till: Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur, gärna med mild asiatisk smaksättning.

Luigi Pira, Barolo di Serralunga, 2017

Tillfälligt sortiment (nr. 94505)
Lansering 10e Juni, 2022 kl. 10.00
324 kr

Italien, Piemonte, Barolo

Druvor: 100% Nebbiolo

Alkohol: 14,5% abv.

Varför?

Behöver vi ens förklara varför när det släpps en bra Barolo? En ganska dyr flaska om man bara tänker att det är ett rödvin, men i Barolo-mått mätt så får du rejält mycket vin för slantarna.

Detta vin har tillverkats med lite kortare extraheringstid, vilket gör att det är drickvänligt redan nu, men det har inte lagrats på barrique-fat som de modernare stilar ofta görs för att få till en tidig drickvänlighet, utan det har lagrats på klassiska Bottas (enorma, gamla ekfat). Detta vin tål alltså att lagras, så köp gärna en extra flaska om du har möjlighet, lägg den ner på ett mörkt och svalt ställe och glöm bort den några år. Avnut sedan med goda vänner en kväll med fint väder.

Eller korka upp den till helgen vid grillen för all del.

Info från Systembolaget:

Barolo ligger i Piemonte i nordvästra Italien. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Serralunga d’Alba. Vingårdarna omfattar en hektar och planterades 1959 och 1995. Odlingarna vetter mot syd-sydväst och ligger på 320 meter över havet.

Tillverkning: Vinifieringen skedde i horisontella temperaturkontrollerade tankar. Jäsning och skalmaceration varade 12 till 15 dagar.

Lagring: Viner från Barolo måste lagras minst tre år och tre månader, varav minst ett och ett halvt år på fat. Detta vin har lagrats två år i stora ekliggare om 2 500 liter, så kallade botti.

Doft: Nyanserad, något utvecklad doft med inslag fat, körsbär, nypon, torkade fikon, hasselnötter, pomerans, choklad, tjära och oregano.

Smak: Nyanserad, något utvecklad smak med inslag av fat, torkade körsbär, nypon, pomerans, nougat, svart te, kanel, tjära och oregano.

Passar till: Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Château Latour-Martillac Blanc, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 93488)
Lansering 10e Juni, 2022 kl. 10.00
359 kr

Frankrike, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan

Druvor: 58% Sauvignon Blanc, 42% Sémillon

Alkohol: 13% abv.

Varför?

Vit Bordeaux med hög kvalitet för slanten! Den förklaringen borde räcka, men vi kan prata oss varma om detta vin.

Letar man lite så går det att hitta en del vit Bordeaux, trots att det kanske inte är vita viner som regionen är främst kända för. Men det görs en hel del vitt, och mycket av det är på sin höjd ok att dricka. (det finns mycket skräp)

Men kliver du upp en nivå eller två så får du ren magi i glaset. Första gången jag blev bjuden på en högkvalitativ vit Bordeaux så satt jag förtrollat och doftade i glaset hela kvällen. Vilka aromer! Och smaken var minst lika magisk. I flera dagar efteråt kunde jag liksom framkalla doften från minnet, så bra var det.

Detta är ett vin vi har provat tidigare årgångar av, och det prickar in alla de saker jag nämner ovan.

Av någon anledning är vi mer benägna att lägga mer pengar på röda viner än vita, kanske eftersom vita ofta upplevs som något enklare? Men detta är inget enkelt vin. Tvärtom.

Info från Systembolaget:

Saknas.

Info från research:

Château Latour-Martillac är ett gods i Pessac-Léognan appellationen som ligger i Bordeauxs Graves-region, strax söder om staden Bordeaux på den så kallade vänstra banken av floden Garonne.

Tillverkning: Druvorna plockas för hand de första två veckorna i september innan de jäser i ekfat.

Lagring: Vinet har lagrats 15 månader på jästfällning, varav 10 av dessa månader var på franska ekfat.

Doft och smak: Blommor, vaxig citron, citrongräs, kaprifol, grapefrukt och mandarinskal.

Smak: Frisk, söt, saftig och levande, med krämiga texturer, mineralitet, renhet och fräschör i det citrusdominerade avslutet.

Passar till: Serveras vid cirka 12-14°C till rätter av köttigare, fetare fisk såsom lax, makrill, tonfisk eller svärdfisk.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.