Tillfälligt Sortiment – 20 Maj, 2022

av | maj 16, 2022 | Fyra Tips | 0 Kommentarer

På fredag släpps 31 nya viner på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Dessa viner finns att hitta på utvalda butiker under en begränsad tid. När de är slutsålda så finns det inga fler på lager. Ett tips är att kolla vilken butik som har just de flaskorna du är intresserad av för att vara säker på att just det du vill ha finns i butiken.

Fredag den 20e maj, 2022

Perrachon, Morgon Corcelette, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 94574)
Lansering 20e Maj, 2022 kl. 10.00
169 kr

Frankrike, Bourgogne, Beaujolais, Beaujolais Cru, Morgon

Druvor: 100% Gamay

Alkohol: 13,5% abv.

Varför?

Nu när solen värmer och naturen grönskar så blir i alla fall jag lite sugen på att vara ute mer. Att äta ute, även om grillen inte är med i bilden. Då passar ju ett lättare, fruktigare vin tycker jag.

Fruktigt och klunk-vänligt vin från läget Corclette i appelationen Morgon, som är ett Cru-läge i Beaujolais.

Hallon och körsbär som backas upp av en mineralrik struktur från detta unika läge.

Info från Systembolaget:

Beaujolais ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Morgon är ett av tio byar i området som får skriva ut ursprunget i namnet. Druvorna till detta vin kommer från vingårdsläget Corcelette som omfattar två hektar. Vinrankorna är beskurna som små buskar, gobelet, och den genomsnittliga åldern på plantorna är 45 år.

Skörd/Vinifiering: Upp till cirka hälften av druvorna avstjälkades och druvorna pressades sedan i pneumatisk press. Därefter följde cirka två veckors jäsning och skalmaceration i rostfria ståltankar och på ekfat. Vinet har lagrats på ekfat.

Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av fat, skogshallon, körsbär, jordgubbar, lakrits, mineral och örter.

Smak: Nyanserad, fruktig smak med inslag av fat, skogshallon, körsbär, lakrits, lingon, mineral och färska örter.

Passar till: Serveras vid 14-16°C till rätter av ljust kött eller till vegetariska rätter.

Gonzalez-Byass, Tio Pepe Una Palma Fino

Tillfälligt sortiment (nr. 94540)
Lansering 20e Maj, 2022 kl. 10.00
199 kr

Spanien, Andalusien, Jerez

Druvor: 100% Palomino

Alkohol: 15,5% abv.

Varför?

Vi borde våga testa att dricka Sherry till mat oftare. Kolla på tapas-kulturen i Spanien, där det ofta serveras Sherry till tapas och pinxos. Just för att en torrare ”Fino” Sherry passar till så många tper av mat. Den har nötighet, fyllighet och friskhet i balans, spännande jästiga toner och till och med en lite salt mineralitet. Som sagt, det perfekta buffévinet.

Info från Systembolaget:

Saknas

Info från importören:

Palmas-serien kan beskrivas som ”Tio Pepes olika åldrar”, och vinerna kommer alla ursprungligen från en Tio Pepe-solera eller en solera där vinet lagrats vidare till en amontillado. Lagret av flor (det unika jästlagret som ger en fino dess karaktär) dör normalt ut efter fem års lagring, men det finns alltid några fat där jästen är ovanligt kraftig. Det är vin från dessa fat med särskilt långvarig och intensiv påverkan från lagret av flor som blir utvalda till Tio Pepe Palmas av Antonio Flores, den legendariske vinmakaren på González Byass. urvalet sker alltid tillsammans med en internationell vinpersonlighet, och 2021 var det den brittiska vinskribenten Olly Smith som fick hedersuppdraget.

Fat av fyra olika åldrar väljs ut och buteljeras enligt följande:

Fino Una Palma – 6 års lagring
Fino Dos Palmas – 8 års lagring
Fino Tres Palmas – 10 års lagring
Cuatro Palmas – 40 års lagring

De fyra yngsta har fortfarande ”Fino” i namnet, då de alla har något slags lager av skyddande flor kvar. I de äldsta faten, med 40 år gammalt vin, har dock lagret av flor helt försvunnit, och detta vin har därför gått över till att bli en amontillado. Samtliga fyra viner är gjorda på 100% palomino fino, från de bästa albariza-vingårdarna i Jerez.

Namnet ”palmas” (=palm) har vinerna fått efter det traditionella sättet att med krita märka faten i vinkällarna i Jerez. Fat med Fino markerades traditionellt med ett streck, Oloroso med en cirkel och lagrad Fino med en ”palm”, där strecket för fino fått en liten gren som sticker ut från toppen. Ju äldre och elegantare vinet blev, desto fler grenar lade man till på palmen – därav kommer namnen dos, tres och quatro palmas.

En av de saker som utmärker sherry är lagringen på fat i solera-system. Denna lagring, där det yngsta vinet successivt blandas i det äldre vinet gör att en sherry från en viss solera alltid kommer att hålla en jämn kvalitet och stil år från år.

Fino är den ljusaste typen av sherry och utmärks av att vinet under lagringen i faten i soleran alltid täcks av ett lager av jäst, med jäststammar som är unika för regionen. Detta jästlager, kallat flor (blomma på spanska), livnär sig på vinet och kommer långsamt att förändra vinets karaktär under lagringen. Dessutom skyddas en fino från luftens syre och kommer därför att vara helt ljus även efter lagringen i solera.

Smakbeskrivning: Blek, guldgul färg med gulgrönt inslag. Stor och intensiv doft, typisk för gammal fino, där flor-aromer dominerar, men en aning oxidation kan märkas. Fyllig och torr smak, med en lätt sälta i avslutningen.

David & Nadia, Grenache, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 92939)
Lansering 20e Maj, 2022 kl. 10.00
299 kr

Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Swartland

Druvor: 100% Grenache

Alkohol: 13,5% abv.

Varför?

Först och främst för att David & Nadia gör fantastiska viner. Vi försökte besöka dem när vi var i Sydafrika, men de var tyvärr för upptagna med den stundande skörden när vi var där. Vi var redan stora fans av dem innan den resan.

Sedan är Grenache (eller Garnacha) en spännande druva som kan ta sig många uttryck beroende på hur man behandlar den. Om vi känner David & Nadia rätt så kommer detta vin att ha en härlig och frisk syra med mycket röda frukt toner som passar bra till lättare vår-rätter.

Info från Systembolaget:

Saknas

Info från importören:

40% av druvorna avstjälkades medan resterande del lämnades som hela klasar. En del av druvorna började jäsningen utan att krossas, vilket tillsammans med varsam hantering av skalmassan ledde till en mjuk extraktion av färg och tanniner. Den spontana alkoholjäsningen och påföljande maceration varade sammanlagt 4 veckor innan slutlig lagring på ekfat.

Vinet lagrades 12 månader på gamla neutrala franska ekfat om 500 liter innan buteljeringen gjordes utan klarning och filtrering.

Pigg och läskande karaktär med smultron, röda körsbär, örter, kryddor tillsammans med ros-liknande floral ton. Tanninerna är silkiga, och tillsammans med den friska syran ger de vinet ett långt och fräscht avslut.

Passar till: Sallad med färska betor, getost, rostade pumpakärnor och dressing på pumpakärnsolja.

Kutch, Sonoma Coast Pinot Noir, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 92115)
Lansering 20e Maj, 2022 kl. 10.00
429 kr

USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County, Sonoma Coast

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 13% abv.

Varför?

Kutch är en kvaliotetsproducent och är känd för sin Pinot Noir. Dessa brukar köpas upp av samlare ganska snabbt varje år de släpps.

Jag har haft turen att prova en tidigare årgång och det är verkligen ett fantastiskt vin.

Det är en hel del pengar, men gillar man Pinot Noir från nya världen, där det är lite mer av allt, så är detta ett sådant vin med en avvägd balans och finslipad struktur.

Info från Systembolaget:

Sonoma Coast ligger i Sonoma County, norr om San Francisco, i Kalifornien. Området är svalt på grund av närheten till Stilla Havet. Kyliga dimbankar drar under natten in från havet vilket sänker temperaturen i vingårdarna. Druvorna till detta vin kommer från tre olika vingårdar – McDougall Ranch, Bohan Vineyard och Falstaff Vineyard. Odlingarna ligger 100-400 meter över havet.

Tillverkning: Tre dagars inledande skalmaceration följt av spontanjäsning på ekfat. Skalmacerationen skedde för hand och via fottrampning. 75 procent av druvorna jäste som hela klasar och resterande 30 procent avstjälkades.

Lagring: Vinet har lagrats ett år och tre månader tillsammans med jästfällningen på gamla neutrala franska ekfat.

Doft: Komplex, kryddig doft med rostad fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, kardemumma, plommon, blåbär, körsbär, sandelträ, nougat och örter.

Smak: Komplex, kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, hallon, plommon, körsbär, choklad, sandelträ, kanel och örter.

Passar till: Serveras vid 16-18°C till rätter av feta fåglar, till lamm- eller fläskkött eller till smakrika vegetariska rätter.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags driver han en webbyrå där hans fokus är på design och varumärkesstrategier.