Tillfälligt Sortiment – 27 Maj, 2022

av | maj 23, 2022 | Fyra Tips | 0 Kommentarer

På fredag släpps 47 nya viner på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Det märks att det är vår. Rosésläppen står som spön i backen och många friska och härliga viner släpps nu. Här kommer fyra utvalda från våra erfarenheter och tycke.

Fredag den 27e maj, 2022

Lambrusco di Sorbara, Corte degli Attimi

Tillfälligt sortiment (nr. 93721)
Lansering 27e Maj, 2022 kl. 10.00
129 kr

Italien, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara

Druvor: 100% Lambrusco di Sorbara

Alkohol: 11% abv.

Varför?

En fruktig, frisk och bubblig Lambrusco är superhärlig till en förrätt eller tilltugg. Trots att det egentligen klassas som ett rött vin, har det den lätta friskheten av ett vitt vin, men fruktigheten drar lite mer åt rosé eller ett lättare rött vin.

Just därför är det lite av ett all-round vin som funkar perfekt till lättare rätter, vegetariskt, eller varför inte en grillad sallad?

Info från Systembolaget:

Lambrusco ligger nordväst om Bologna i regionen Emilia-Romagna. Lambrusco är indelat i fyra DOC-områden vid städerna Modena och Reggio Emilia, och Lambrusco di Sorbara är ett dem.

Skörd/Tillverkning: Druvorna skördades för hand. Druvorna avstjälkades och pressades följt av cirka sex timmars skalmaceration innan musten och skalen separerades inför jäsning.

Doft: Fruktig doft med inslag av jordgubbar, körsbär, blodapelsin och mandel.

Smak: Fruktig smak med inslag av jordgubbar, körsbär, blodapelsin, viol, hallon och mandel.

Passar till: Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av ljust kött, gärna kallskuret och småplock, eller till sallader.

*Fyra Flaskor notis: Låt det gärna gå lite över 10°C eftersom vin som är 10° eller kallare förlorar mycket av både doft och smak. Börja kanske strax under 10° och låt vinet värmas upp i glaset för att se hur det utvecklas.

Umathum, Rosa, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 93700)
Lansering 27e Maj, 2022 kl. 10.00
159 kr

Österrike, Burgenland

Druvor: Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent

Alkohol: 13% abv.

Varför?

Detta rosévin var vi några som provade på förra årets Roséprovning. Och jag tror vi var flera som köpte ett par flaskor extra efteråt eftersom det var så bra som ett måltidsvin ute i det gröna.

Fortfarande ganska lätt och fruktigt, men långt ifrån de klassiska lätta rosévinerna från Provence. Här är det lite mer av allt.

Info från Systembolaget:

Regionen Burgenland ligger i landets östra del, nära gränsen till Ungern. Den består av fyra deldistrikt: Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland och Südburgenland. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger rund vineriet i Frauenkirchen på den östra sidan av Neusiedlersee.

Tillverkning: Denna rosé är gjord enligt saignéemetoden. Det innebär att druvskalen lämnas i musten och att man sedan tappar av vinet efter cirka två dagar. Musten jäser sedan färdigt utan skalkontakt.

Doft: Fruktig doft med inslag av granatäpplen, jordgubbar, vattenmelon, örter och blodapelsin.

Smak: Fruktig, ungdomlig smak med inslag av granatäpplen, jordgubbar, hallon, vitpeppar, örter och blodapelsin.

Passar till: Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött, gärna sallader.

Susucaru Rossato, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 90321)
Lansering 27e Maj, 2022 kl. 10.00
249 kr

Italien, Sicilien, Terre Siciliane

Druvor: Malvasia, Moscadella, Cataratto, Nerello Mascalese

Alkohol: 13,5% abv.

Varför?

Ett till rosévin… Kan det vara vårkänslor även på Systembolagets lanseringsavdelning? Eller så är det helt enkelt dags.

Kvlitetsproducent från Sicilien där druvorna odlas på vulkanen Etnas sluttningar, vilket ger vinet en speciell mineralitet.

Vi tycker väldigt mycket om Cornelissens röda serie ”Munjebel” men även denna rosé som går under namnet ”Susucaru”.

Info från Systembolaget:

Indicazione Geografia Tipica (IGT) är en kategori av bordsviner från bestämda områden. Terre Siciliane är ett IGT som omfattar hela Sicilien. Druvorna till detta vin kommer från vinområdet Etna som ligger kring vulkanen Etna på nordöstra Sicilien. I vinet ingår druvor från vingårdar i Picciolo, Pietramarina, Calderara Soprana, Crasà och Muganazze.

Tillverkning: Druvorna avstjälkades och krossades följt av cirka tio dagars spontanjäsning och skalmaceration i glasfibertankar om 25-70 hektoliter. Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst.

Doft: Fruktig, nyanserad doft med inslag av granatäpplen, rökig mineral, jordgubbar, vattenmelon, rosor och blodapelsin.

Smak: Fruktig, nyanserad smak med liten strävhet, inslag av granatäpplen, rökig mineral, jordgubbar, örter, körsbär, rosor och blodapelsin.

Passar till: Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av smakrika rätter av fisk eller till rätter av kyckling.

Deep Down, Marlborough Pinot Noir, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 93174)
Lansering 27e Maj, 2022 kl. 10.00
249 kr

Nya Zeeland, Marlborough

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 12,5% abv.

Varför?

Det görs väldigt mycket bra Pinot Noir i Nya Zealand. Marlborough är ett område som är väldigt känt för sina unika Sauvignon Blanc-viner, men det görs även bra viner på druvorna Arneis, Chardonnay och Pinot Noir i området.

Lite fruktigare än den klassiska Burgundiska stilen, men de klassiska kännetecknen från Pinot Noir finns kvar med sina röda bär och en lätt och härlig friskhet.

Inte massor av tanniner och relativt låg i alkoholen gör att det skulle även funka om ni vill ha liten gnutta chili i chimichurrin till lammracks på grillen.

Info från Systembolaget:

Regionen Marlborough ligger på den Nya Zeeländska Sydöns nordöstra del.

Tillverkning: Cirka tre veckors jäsning och skalmaceration. Ingen tillsatt jäst användes.

Lagring: Vinet har lagrats ett par månader på gamla ekfat om 500 liter.

Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av skogsbär, lagerblad, körsbär, viol, örter och plommon.

Smak: Nyanserad, fruktig, kryddig smak med inslag av skogshallon, lagerblad, körsbär, viol, örter, lakrits och blåbär.

Passar till: Serveras vid cirka 16°C till vegetariskt eller till rätter av ljust kött.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags driver han en webbyrå där hans fokus är på design och varumärkesstrategier.