Tillfälligt Sortiment Maj 6, 2022

av | maj 2, 2022 | Fyra Tips | 0 Kommentarer

På fredag släpps 25 nya viner på Systembolagets tillfälliga hyllor.

Det är de där mörkgråa hyllorna som ofta står någonstans mitt i butiken. Här hittar du ofta små skatter som generellt håller en något bättre kvalitet än vinerna du hittar på de ”vanliga” hyllorna. (det finns såklart många undantag)

Fredag den 6e maj, 2022

Riccitelli, Kung Fu, Malbec, 2021

Tillfälligt sortiment (nr. 94369)
Lansering 6e Maj, 2022 kl. 10.00
189 kr

Argentina, Cuyo, Mendoza

Druvor: 100% Malbec

Alkohol: 13,5% abv.

Varför?

När vi först såg listan av viner som släpps på fredag så drogs vi båda till detta vin av flera anledningar. Först och främt; första intryck. Man blir ju lite glad av lekfullheten i etiketten och namnet som skvallrar lite om att det här är inte din vanliga Argentinska Malbec.

När man tittar lite bakom det föärsta intrycket så blir vi lite mer nyfikna. Vinet är semi-kolsyrejäst och lagrat i betong, vilket gör att vinet ofta blir fruktigt och väldigt ”klunkigt”. Troligtvis ett suveränt vin att avnjuta något kylt, utomhus nu när värmen förhoppningsvis är på väg.

Mycket pekar till att detta är ett naturvin, trots att det inte är uttalat. Handplockat, minimal handpåläggning, ingen tillsatt sulfur, inte klarnat, osv…

Tror jag måste lägga undan ett par flaskor till en sån där härlig grill-kväll i sommar.

Info från Systembolaget:

Mendoza ligger i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som ligger 1 400 meter över havet i Gualtallary, Uco Valley.

Skörd/Vinifiering: Hälften av druvorna avstjälkades och hälften fick jäsa som hela klasar. Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst i öppna jäskar vid 24-26 grader. Inget svavel tillsattes under tillverkningen. Vinet har lagrats cirka åtta månader på betongägg. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering. Inget tillsatt svavel.

Doft: Stor, fruktig doft med inslag av plommon, svarta vinbär, skogshallon, viol och kryddor.

Smak: Mycket fruktig smak med inslag av plommon, svarta vinbär, skogshallon, viol och färska örter.

Passar till: Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk- eller lammkött, eller till smakrika vegetariska rätter.

// 4F notering: Vi skulle rekommendera 14-16 grader istället. Servera gärna detta vin lite svalare till en början och följ dess utveckling i glaset medan det värms upp.

Olianas, Le Anfore Cannonau, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 93428)
Lansering 6e Maj, 2022 kl. 10.00
219 kr

Italien, Sardinien, Cannonau di Sardegna

Druvor: 100% Cannonau

Alkohol: 14% abv.

Varför?

Det görs så många spänande uttryck av druvan Grenache. På Sardinien heter druvan Cannonau och just den här har jäst i amforor.

Jag har provat denna förut och den är riktigt härlig. Frisk syra med tydlig skärpa. Lena och fina tanniner och mycket härligt mogen frukt som bidrar med aromer av blåbär, björnbör och mörka körsbär. Riktigt härlig.

Info från Systembolaget:

Ursprungsangivelsen Cannonau di Sardegna täcker in hela Sardinien. Druvorna till detta vin kommer från producentens egna vingårdar som ligger 370 meter över havet.

Skörd/Vinifiering: Jäsning och skalmaceration skedde på amfora. Ingen tillsatt jäst användes under jäsningen. Vinet har lagrats 8 månader på amfora.

Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av, mörka körsbär, björnbär, viol, lagerblad och bergamott.

Smak: Fruktig, balanserad smak med inslag av körsbär, björnbär, blåbär, viol, lagerblad och bergamott.

Passar till: Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- och nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.

FIO, Ururabo Flor, 2018

Tillfälligt sortiment (nr. 92279)
Lansering 6e Maj, 2022 kl. 10.00
299 kr

Tyskland, Mosel

Druvor: 100% Riesling

Alkohol: 12% abv.

Varför?

Ett vin som väcker nyfikenhet. Inte ditt vanligs Riesling-vin från Mosel, utan detta har behandlats på ett sätt som är vanligt när man tillverkar Sherry, att det får ligga i stora tunnor som inte har fyllts hela vägen upp med vin då bildas påå toppen ett tunnt lager av ”flor”, som är ett ”täcke” av jäst, vilket skyddar vinet från oxidering samtidigt som det ger vinet en unik smak. Riktigt häftigt. Ett vin jag måste prova när det kommer.

Info från Systembolaget:

Mosel ligger i sydvästra Tyskland, och sträcker sig från gränsen mot Luxemburg till Koblenz, där Mosel rinner ut i Rhen. Druvorna till detta vin kommer från vingårdsläget Piesporter och vinstockar som är 30 år gamla.

Skörd/Vinifiering: Vinifieringen skedde utan tillsatt jäst. Vinet har lagrats två år på ekfat, moselfuder, om 1 000 liter. Faten fylls inte helt och därför bildas ett tunt jästtäcke, flor, vilket skyddar vinet mot syre och ger det karaktär. Buteljeringen sker utan filtrering eller tillsatt svavel.

Doft: Nyanserad, något utvecklad, karaktärsfull doft med inslag av gula äpplen, kryddor, valnötter, citrus och örter.

Smak: Nyanserad, något utvecklad, mycket frisk, karaktärsfull smak med inslag av gula äpplen, kryddor, valnötter, citrus och örter.

Passar till: Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, fågel eller fläsk, gärna tapas.

// 4F notering: Vi skulle rekommendera 10-12 grader som lägsta temperatur. Vid 8 grader är aromerna av vinet fortfarande dolda p.g.a. den låga temperaturen.

Calabretta, Piede franco, 2020

Tillfälligt sortiment (nr. 94533)
Lansering 6e Maj, 2022 kl. 10.00
389 kr

Italien, Sicilien

Druvor: 100% Nerello Mascalese

Alkohol: 13% abv.

Varför?

Röda viner som har väst i vulkanisk jord på Sicilien är lite av en favorit. Ofta ganska rustikt, fruktigt och elegant med riktligt med tanniner och ett långt avslut. Ett vin som är väldigt nära frukten och är tydlig med sitt ursprung.

Enligt producenten är just detta växtläge ”exceptionellt” och det ger vinet en stabil struktur med hög komplexitet.

Info från Systembolaget:

Saknas.

Info från egen research:

Piede Franco är ett härligt ekologiskt rött vin från den gamla Etna-vingården Calabretta som ligger nära Randazzo på Etnas norra sluttning. Nerello Mascalese-rankorna för detta vin växer på en höjd av 750 m. Den har intensiva fruktiga toner och smaken är komplex och tannisk, den presenterar en stram fruktig slöja som gör den unik och fascinerande. Slutet är ihållande.

Lagring i barrique i 36 månader och på flaska i 12 månader.

Doft: Inslag av mogna tobaksfrukter, mineralitet, undervegetation, kryddor, lakrits och balsamicoörter.

Smak: Komplex och tanninrik, den för med sig en stram fruktig slöja som gör den otroligt unik och fascinerande. Slutet är ihållande, med en behaglig smakrik och mineralisk fräschör som gör den mycket drickbar.

Passar till: Huvudrätter med rött kött. Kött- eller svampbaserade huvudrätter, kött- eller svampbaserade pasta- eller risrätter. Serveringstemperatur 16-18° C.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.