Tillfälligt sortiment tips 14 september, 2021

av | sep 9, 2021 | Fyra Tips | 0 Kommentarer

Jag har kollat igenom vad som kommer och valt ut några viner som jag personligen tycker ser extra spännande ut. Några kan jag ha provat tidigare, men andra är jag bara lite mer nyfiken på.


Domaine Baud, Crémant du Jura Brut Sauvage
nr 95670 – 199 kr
Ett till vin från Jura, som jag nämnde tidigare. Denna gång en Cremant, alltså ett mousserande vitt vin från Frankrike utanför Champagne. Gjort på en blandning av druvorna Chardonnay och Pinot Noir, de klassiska Champagne druvorna. Pinot Noiren gör att smaken är lite rundare, fylligare och smaken har toner av röda äpplen, päron och pomerans.

Land of Saints, Pinot Noir, 2019
nr 93608 – 199 kr
Amerkanska Pinot Noir från Central Coast i Kalifornien. I USA blir ofta Pinot Noir lite fruktigare, lite klunkigare och mer körsbär och vanilj. Låter suveränt tycker jag.

Penfolds, Bin 311, 2020
nr 94190 – 249 kr
Penfolds släpper denna dag en massa av sina stora viner, från Grange (4899 kr) och neråt. Detta vita vin, gjort på Chardonnay är ändå ett relativt överkomligt vin där Penfolds hantverk ändå lyser igenom.

Mastroberardino, Radici Taurasi Riserva, 2015
nr 93858 – 399 kr
Kampanien i södra Italien där denna stil av vin (Taurasi) görs är ett område som förtjänar mer uppmärksamhet. Ofta omtalat som ”söderns Barolo”, Taurasi är något verkligen speciellt. Kraftigare än Barolo såklart och väldigt mörkt och fylligt, på grund av det varmare klimatet, men med tanniner och finess som inte går av för hackor.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.