Tillfälligt sortiment tips 7 september, 2021

av | sep 2, 2021 | Fyra Tips | 0 Kommentarer

Jag har kollat igenom vad som kommer och valt ut några viner som jag personligen tycker ser extra spännande ut. Några kan jag ha provat tidigare, men andra är jag bara lite mer nyfiken på.


Ferrari Perlé, 2016

nr 97714 – 219 kr
Ett av de mest hyllade mousserade vinerna utanför Champagne. 100% Chardonnay (Blanc de Blanc, alltså ”Vitt av vitt”) och tillverkad enligt samma metod som i Champagne (Metodo Classico lokalt). Kanske något att lägga undan till nyårsafton? Eller till pyttipannan på tisdag?

Puszta Libre!, 2020
nr 93741 – 169 kr
Österrikiskt naturvin! Österrike har ju verkligen sett till att ligga i framkant när det kommer till riktigt bra naturviner de senaste åren. Just denna är gjord på druvorna Zweigelt, Pinot Noir och St. Laurent. Josigt, bärigt med inslag av skogshallon, blåbär, viol, färska örter och blodapelsin. Puszta!

Les Clous, Côtes du Jura Poulsard, 2019
nr 92264 – 329 kr
Det har ju varit en del snack om detta vinområde på sistone. Det är ett område som har legat lite i dvala, men som nu börjar höja ribban rejält, och vinvärlden har lagt märke till det. Jura ligger långt österut i Frankrike, norr om Geneve ungefär. Ofta lite lättare i uttrycket, men med mycket karaktär. Detta är ett vin gjort på druvan Poulsard, vilket är en lokal druva i Jura, ofta med florala och örtiga inslag.

Weingut Peter Jakob Kühn, Spätburgunder Trocken, 2018
nr 90475 – 319 kr
Lite åt det dyrare hållet kanske, men jag kommer nog att försöka hitta en flaska ändå. Jag är ju lite torsk för svalodlade och nyanserade viner överlag, så en tysk Pinot Noir (Spätburguner lokalt) med inslag av jordgubbar, apelsinblommor, körsbär, färska örter, mineral och lingon låter ju oemotståndligt.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.