Vinprovning: Cape Wine Experience

av | aug 27, 2021 | Artikel, Provning | 0 Kommentarer

Förra veckan fick jag ett trevligt meddelande från ett par som visar sig importera viner från utvalda små gårdar i Sydafrika som tillverkar högkvalitativa viner.

”Vi vill gärna att ni provar våra viner”, sa de.

Oj va kul! Sist vi fick hjälp att hålla i snacket om viner så var det ju en braksuccé, när Fannys pappa Johan hade kört hela vägen från Latour-de-France i södra Frankrike med sex flaskor som han noga hade valt ut för oss att prova.

Jag pratade med Fia och Brett som driver Cape Wine Experience på telefon och de nämnde att de skulle hålla en provning i Vasastan torsdagen den 26e. Jag gick direkt in på deras sida och bokade den sista tillgängliga platsen.

Igår var det alltså dags, efter min sons fotbollsträning som drog ut på tiden satte jag mig i den snabbaste taxin jag kunde hitta och blev bara 15 minuter sen till provningen som visade sig vara i en liten skobutik som heter ”Skobaren”. Kul grej.

Vi var 16 personer som fick en rundvandring med tillhörande berättelser och anekdoter från Brett och Fia som lade nivån precis rätt. Det berättade främst om gården, personerna bakom och vilka de är, samt deras inställning till vin och vad det vill åstadkomma. Väldigt trevligt.

Jag ser verkligen fram emot att de besöker oss på en kommande provning i Aspudden, vi ska bara spika ett datum så kommer inbjudningar i vanlig ordning via Facebookgruppen med en påminnelse i form av nyhetsbrevet. (som också brukar innehålla lite info om föregående provning, de viner vi provade osv.)

Vinerna i bilden provades från vänster till höger.

Vinerna

MCC Blanc de Blancs, 2013
av Pieter Ferreira
100% Chardonnay
Western Cape

Vinum Chenin Blanc, 2019
av Radford Dale
100% Chenin Blanc
Stellenbosch

Maritime, 2018
av Metzer
100% Chenin Blanc
Helderberg

Freedom, 2018
av Radford Dale
100% Pinot Noir
Elgin

Kedungu, 2018
av Intellego
46% Syrah, 41% Cinsault, 13% Mourvèdre
Swartland

Red Blend, 2016
av Sijnn
52% Syrah, 18% Touriga Nacional, 12% Trincadeira, 12% Mourvèdre, 6% Cabernet Sauvignon
Malgas

Cabernet Sauvignon, 2018
av Aslina
86% Cabernet Sauvignon, 14% Petit Verdot
Stellenbosch

Cabernet Sauvignon, 2018
av Metzer
87% Cabernet Sauvignon, 10% Shiraz, 3% Cinsault
Helderberg

Vår kommande provning

Efter provningen pratade vi lite om möjliga upplägg för oss, och vi sa att vi kommer att dela upp det i två delar. Först en mer generell provning där vi bekantar oss med områden, stilar, druvor men framför allt, vinmakarna och deras visioner.

Som andra provning kommer sedan att få prova viner från en gård där vi kan ha med vinmakaren via videolänk från Sydafrika att prova tillsammans med oss.

Brett och Fia kommer att kunna ta beställningar på plats, så hittar vi saker som vi är intresserade av så kan vi säkert gå ihop och dela på en låda mellan oss, eller så vet jag att de har en blandad låda som heter ”Maiden Voyage” som jag själv är ganska sugen på.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags driver han en webbyrå där hans fokus är på design och varumärkesstrategier.