Vinprovning: Domaine Comte Georges de Vogüé, 2019

av | sep 28, 2021 | Artikel, Provning | 0 Kommentarer

Igår kväll fick jag möjlighet att vara med på en provning av 2019 års viner från Domaine Comte Georges de Vogüé i Bourgogne, Frankrike.

Lite sen på grund av lite lek hemma i Aspudden med min 7-åriga son innan jag gav mig av, kom jag till slut fram till Blasieholmen med hjälp av en el-sparkcykel sista biten från tunnelbanan. Jag möttes av en värd i dörren som förklarade var jag kunde hänga av mig. Sen bjöds det Champagne och val av plats i ett rum med cirka 40 platser innan föreläsningen av Jean-Luc Pepin (på bilden intill) från Domaine Comte Georges de Vogüé kunde börja.

Vi hade fyra glas rött vin upphällda framför oss plus glaset Champagne som vi fick vid entrén.

Föreläsningen, som gavs på väldigt bra engelska, handlade i huvudsak om en introduktion till området och vilka jordmåner domänen besitter, men även en hel del om klimat för just denna årgång i relation till närliggande år.

 

Vi hittar Domaine Comte Georges de Vogüé i Chambolle-Musigny som är en del av Côte de Nuits i Bourgogne.

De har två Grand Cru lägen; Musigny och Bonnes-Mares.

Jordmånen i Musigny består främst av kalksten medan Bonnes-Mares är mer lerig.

2019 bjöd på en mild vinter och vädret i Februari var stundvis som de normalt brukar se i April-Maj.

Mars var lite svalare men knoppningen kom igång ungefär 10 dagar tidigare än väntat.

Inga större problem med frost, något man ofta bävar för i April månad, då det kan få knopparna att frysa vilket kan medföra lägre produktion. Om frosten är kraftig (som i år, 2021) riskerar det att bildas ett is-skal runt knoppen vilket riskerar att bli som ett förstoringsglas när solen går upp och koncentrerar solstålarna genom isen så att de bränner sönder knoppen.

Igen svalare i Maj innan värmen slog till på riktigt tidigt i Juni vilket ledde till blomning. Mitten av Juni, igen svalare, vilket normaliserades senare under sommaren.

Vinmakare François Millet är sedan 35 år tillbaka ansvarig för vinifieringen. Han gick i pension 2020, så årets skörd blir det första som hans efterträdare ansvarar för.

François förklarade att färgen för 2019 var intensiv, och skalen gav färg till musten fort. Under den första jäsningen användes ’punch down’ som metod funder macerationen som pågick i 8-10 dagar.

Efter lagring i främst använda barriquer (225 liters ekfat) så tappades vinet på flaska i februari 2020.

De olika vinerna behandlas olika beroende på behov som François avgör. I Grand Cru vinerna så används en aning mer nya fat till exempel, men majoriteten är alltid gamla då de vill vara försiktiga med ekningen, då det lätt tar över och man förlorar aromerna, smakerna och känslan av druvorna och platsen (terroir).

Vinerna

2019 Chambolle-Musigny

Webblansering (nr. 92873)
Lanseras 10 februari, 2022
Antal: 30 flaskor
1 799 kr styck

Det första som slog mig var den intensiva doften. En intensitet jag tidigare aldrig har känt från en Bourgogne. Den bekanta Pinot Noir doften fanns där, men mörkare. Mörka bär, viol, läder, tobak, svart te och med en tydlig mineralitet.

2019 Chambolle-Musigny Premier Cru

Webblansering (nr. 94310)
Lanseras 10 februari, 2022
Antal: 24 flaskor
2 799 kr styck

Producenten har valt att ”nedgradera” detta vin till Premier Cru, trots att druvorna är från en Grand Cru. Detta för att rankorna är 25 år gamla och de har inte hunnit utveckla den komplexitet än som de känner att en Grand Cru bör ha.

Grundtonerna är desamma som det första vinet, men vinet har ett större djup och komplexitet än ”grundvinet”.

2019 Musigny Vielles Vignes Grand Cru

Webblansering (nr. 94311)
Lanseras 10 februari, 2022 Antal: 96 flaskor
7 249 kr styck

Här märktes ett tydligt kliv upp i kvalitet, även fast det första ”grundvinet” håller en löjligt hög nivå.

Här är rankorna mellan 25 och 69 år gamla som har hunnit få rötter djupt ner i kalkstensjorden.

Produktionen hålls ganska låg med flit för att ge druvorna chans att utvecklas till sin fulla potential, något de inte kan om för många druvor växer per ranka.

Det här vinet är så bra att jag faktiskt började skratta för mig själv eftersom mina sinnen hade svårt att hantera intrycken. Detta är något jag hoppas få uppleva någon dag igen. Jag har svårt att tänka mig att ett vin kan bli så mycket bättre än såhär.

2019 Bonnes-Mares Grand Cru

Webblansering (nr. 94315)
Lanseras 10 februari, 2022
Antal: 12 flaskor
4 799 kr styck

Grundtonerna ligger kvar som en röd tråd genom alla viner, men detta vin är något lite annorlunda, vilket Jean-Luc förklarade har med den leriga jordmånen att göra. Kraftigare i smak, men kroppen en aning mindre. En aning lantligare framtoning än de från Musigny, men en löjligt hög nivå på balans, längd, intensitet och komplexitet.

Drick dessa viner nedsjunken i din favoritfåtölj när du mår som bäst. Ofattbart bra viner.

Jag vaknade i morse (dagen efter) och insåg att jag under natten hade drömt smakerna från dessa viner. Helt makalöst.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.