Vinprovning: Nyheter till Systembolaget från Wine Affair

av | nov 12, 2021 | Artikel, Provning | 0 Kommentarer

Igår kväll höll importören Wine Affair en nyhetsprovning av saker som kommer att släppas på Systembolaget inom kort. Provningen tog plats i Vinkällaren Grappe, en härlig miljö att prova vin i.

Tre långbord hade dukats upp med åtta glas på varje plats, ett vitt och sju röda viner, det skulle visa sig senare att ett åttonde rött vin skulle serveras vid slutet av provningen.

Nyheter från fyra producenter stod i en prydlig båge av glas på bordet, och innan presentationen kunde börja, passade jag på att dofta i glasen framför mig, men fastnade redan på första glaset och jag kom inte vidare…

Vilket vin! Det här bådade gott.

 

De som höll i provningen var som sagt importören Wine Affair, och företagets VD, Lotta Lidén berättade om vinerna med hjälp av intressanta och personliga anekdoter. 

Till hjälp hade Lotta med sig Andreas Stjärnström som är produktchef med en personlig relation till en av producenterna som provades under kvällen, samt Sarah Heine som ansvarar för tillställningar och vinklubben.

Hoppas att dessa nyhetsprovningar blir en återkommande aktivitet från Wine Affair.

Vinerna

Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011

Tillfälligt sortiment (nr. 53874)
Lanserades 10 november, 2021
1 595 kr styck

Frankrike, Champagne, Côte des Blancs

Druvor: 100% Chardonnay

Alkohol: 12,5% abv.

Dosage: 9 g/l

Jordmån: Kalkrik jordmån och belemnitkrita

Comtes är Champagnehuset Tattingers prestigevin som produceras de år när druvorna håller tillräcklig kvalitet för just detta vin. Comtes har jag inte haft nöjet att prova tidigare, så detta var extra spännande.

Det här var vinet som jag fastnade vid när jag tänkte dofta på alla glasen innan provningen kom igång. Ibland möter man ett vin som gör att det slår det lite slint i huvudet då det blir svårt att ta till sig alla intryck eftersom de sköljer över en som en våg. Detta är ett sådant vin. Jag skulle kunna sitta en hel kväll och bara dofta i glaset.

Vinet är otroligt balanserat och smakerna bara hänger kvar. Ganska intensiva dofter, men alla harmoniserar så bra att det är bara en ren njutning. Vinet utvecklades också i glaset under kvällen och öppnade upp sig med ytterligare smakupplevelser lite senare.

Tydliga toner av päron, persika, citrus, rostat bröd, brioche, och en aning av sån där vit nougat som ofta har nötter i sig. En otrolig mousse som verkligen höjde upplevelsen ytterligare.

Lotta berättade om hur 2011 var ett utmanande år i Champagne. Det var väldigt varmt , så skörden påbörjades tidigare än vanligt. Skörden avbröts dock då ett välkommet regnväder drog in över området vilket kylde ner området och druvorna fick en chans att mogna färdigt långsammare och därmed utveckla den komplexitet i smak och arom som krävs för produktionen av detta vin.

Druvorna för detta vin är hämtade från Grand Cru lägen i fem olika byar i Côte des Blancs i Champagne. Musten kommer från endast den första pressningen och 5% av vinet lagras några månader på ekfat innan den andra jäsningen. Vinet lagras sedan i nästan 10 år på jästfällningen innan vinet degorgeras.

Formen på flaskan är hämtad från ett fynd de gjorde ingjuten i en klostervägg från 1500-talet. Där satt en flaska med denna form.

Hoppas vi får tillfälle att prova en av dessa flaskor tillsammans i framtiden.

Maison Louis Jadot, Pernand-Vergelesses, Clos de la Croix de Pierre, Premier Cru, 2018

Fast sortiment (nr. 2286)
Lanseras 1 december, 2021
299 kr styck

Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Pernand-Vergelesses

Druvor: 100% Pinot Noir

Alkohol: 14% abv.

Jordmån: Kalksten på en bädd av småstenar

Louis Jadot är en jätteproducent som tillverkar viner över ett stort spann av kvalitet och pris. Detta råkar vara ett sånt vin som är förhållandevis billigt, men som håller hög kvalitet. Jag är faktiskt lite förvånad över hur de har lyckat få in detta för endast 299 kr i butik. Visst är det en del pengar för en flaska vin, men för att få tag i ett vin av liknande kvalitet brukar du få lägga till ett par hundralappar till. 

Friska, fruktiga och lite kryddiga toner av körsbär och skogshallon med subtila toner av ek i form av cederträ och lite läder.

Jag brukar alltid ha ett par flaskor av Louis Jadots Santenay liggande för middagar med vänner osv, men jag undrar om inte detta blir vinet som ersätter Santenay som mitt vin att ha till hands för sådana tillfällen.

Vinet släpps den 1a december i år och kommer att hamna på fast sortiment, vilket är fantastiskt. Då finns vinet nära till hands när det behövs, men en tanke att ha med sig är att detta vin lagras med fördel ca 10 år. Det är fantastiskt redan nu, men med lite vila så kan jag tänka mig att det går färdigt den där sista sträckan (vi pratar millimeter) till att uppnå en fantastisk balans.

Pernand-Vergelesses ligger i norra Côte de Beaune, Bourgogne och druvorna för detta vin kommer från ett Premier Cru-läge som är en egen ”Clos” (mark inhägnat av stenmurar) som är 1,72 hektar stor.

Fermentering av avstjälkade druvor pågår i 3-4 veckor, sen lagras vinet i 18 månader i ekfat från sitt egna tunnbinderi.

Catena Zapata Appellation Blandlåda (3 viner)

Tillfälligt sortiment (nr. 92566)
Lanseras 26 november, 2021
528 kr (3 flaskor)

Tre viner som säljs tillsammans i en fin trälåda släpps den 26e november i tillfälligt sortiment. Du får en flaska Malbec, en Cabernet Sauvignon och en flaska Cabernet Franc från en kvalitetsproducent i Argentina.

Gården har funnits i familjen i drygt 100 år och de odlar druvor på väldigt hög höjd, ca 1000-1300 m.ö.h. Denna höga höjd gör att det t.ex blir väldigt stor skillnad på klimat dag och natt vilket drar ut på mognadsprocessen så att druvorna har tid att utveckla en eftertraktad komplexitet.

Catena är den första producent i Argentina som har fått ett vin med betyget 100 poäng av Robert Parker.

La Consulta, Malbec, 2018

Argentina, Mendoza, La Consulta

Druvor: 100% Malbec

Alkohol: 13,5% abv.

Jordmån: 80% sand, 10% lera, 10% silt

Druvorna kallmacereras (10° C) i fem dagar innan jäsningen påbörjas, detta för att öka koncentrationen och extrahering av dofter och smaker ur skalen på druvorna. Musten jäser sedan i 16 dagar innan det lagras i 12 månader i franska ekfat.

Intensivt, mörkt vin med stor fruktighet med toner av blåbär, björnbär och ek-aromer i form av vanilj, cederträ och tobak. Tankarna drog lite åt en god blåbärspaj när jag doftade i glaset. Markanta men lena tanniner och en smak som hänger kvar.

Gillar du kraftiga uttryck med mycket frukt så är detta ett pangvin!

Agrelo, Cabernet Sauvignon, 2018

Argentina, Mendoza, Agrelo

Druvor: 100% Cabernet Sauvignon

Alkohol: 14% abv.

Jordmån: 30% sand, 30% lera, 40% silt

Agrelo appellationen kallas även för ”Médoc de Mendoza” för platsens förmåga att producera högkvalitativ Cabernet Sauvignon i sina ler-rika jordar.

Druvorna kallmacereras (10° C) i tre dagar innan jäsningen som pågår i 20 dagar. Därefter lagras vinet på franska ekfat (35% ny ek) i 12 månader. 

Ett fylligt vin med hög koncentration och mycket frukt i form av svarta vinbär, plommon, blåbär och björnbär, klassiska Cabernat Sauvignon toner. Robusta tanniner och ett mjukt och behagligt, långt avslut.

Ett vin att avnjutas framför brasan i favoritfåtöljen.

San Carlos, Cabernet Franc, 2018

Argentina, Mendoza, San Carlos

Druvor: 100% Cabernet Franc

Alkohol: 13,6% abv.

Jordmån: 70% sand ,10% lera, 20% silt

San Carlos appellationen befinner sig i Uco dalen som har ett snarlikt klimat till St. Émilion i Bordeaux. Druvorna kallmacereras (10° C) i tre dagar innan jäsningen som pågår i 10 dagar innan det lagras på franska ekfat i 12 månader.

Att druvorna odlats på över 1000 meters höjd gör att koncentrationen blir hög och frukten ta plats i smakbilden. Hög koncentration av mogen röd frukt, röda vinbär med en viss kryddighet som för tankarna till svartpeppar men också gröna smaker som paprika och tomatblad finns med i mixen. Något jag brukar känna i Cabernet Franc är även en ton av trattkantareller och vilt, lite som en norrländsk skog, och mycket riktigt infinner sig de aromerna även här.

Ett bra matvin som jag tror skulle funka till det mesta. Ett så kallat ”buffévin”.

East Bench, Zinfandel, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 92734)
Lanseras 12 november, 2021
299 kr styck

USA, Kalifornien, Sonoma County, Dry Creek Valley

Druvor: 100% Zinfandel

Alkohol: 14,5% abv.

Jordmån: Grusig lerjord

Vi (Fyra Flaskor) hade ju faktiskt en Zinfandel/Primitivo-provning för länge sedan, vilket jag personligen tycker var lite av en besvikelse. Själva provningen var trevlig och vi hade en fin kväll som vanligt, men vinerna föll mig liksom inte i smaken och jag har därför fått något av en försiktighet när det kommer till just denna druva, men oj vad den kan överraska märkta jag nu.

Det verkar dock som att druvan behöver en vinmakare som sätter tydliga gränser och vet vad de vill få ut av druvan och inte låta sig svepas med och hamna i samma hjulspår som många andra.

Ridge är ju en producent av rang, med ett otroligt bra rykte internationellt, så om någon kan hantera denna druva så borde det ju vara just i deras kapabla händer.

Druvorna skördades för hand (ganska ovanligt i USA) mellan 10-26 september. Sedan krossades de avstjälkade innan de jäste med naturlig jäst. Vinet genomgick även en malolaktisk jäsning där äppelsyran i vinet förvandlas till mjölksyra för att ge vinet en mjukare karaktär. Vinet lagrade sedan i 12 månader på amerikanska ekfat av varierande åldrar.

Resultatet är en fruktighet som inte blir syltig utan med fräschheten intakt. Björnbär, blåbär, plommon med lite kryddighet i form av peppar, mynta, vanilj och kokos.

Lotta berättade även att detta var vinet som serverades till den sista middagen som Barack Obama hade innan han flyttade ut ur vita huset.

Geyserville, 2019

Tillfälligt sortiment (nr. 92540)
Lanseras 26 november, 2021
419 kr styck

USA, Kalifornien, Alexander Valley

Druvor: 71% Zinfandel, 19% Carignane, 7% Petite Sirah, 3% Alicante Bouschet

Alkohol: 14,5% abv.

Jordmån: Grusig jordmån

En blend av fyra druvor där Zinfandel gör upp drygt två tredjedelar av musten i detta vin. Druvorna odlas på tre plättar som ligger bredvid varandra, så jordmånen är densamma för alla druvor.

Druvorna skördas för hand mellan 16 september och 8 oktober innan de avstjälkas och krossas för at sedan jäsas med naturlig, lokal jäst. Vinet genomgick även en malolaktisk jäsning med hjälp av de naturligt förekommande bakterierna i musten innan de lagrades på amerikanska ekfat i 12 månader.

Det färdiga vinet är ett fylligt, mörkt, komplext vin med aromer av mörka körsbär, plommon med en aning av mynta och vanilj och kokos från de amerikanska ekfaten.

Lytton Springs, 2019, 375 ml

Tillfälligt sortiment (nr. 92594)
Lanseras 18 november, 2021
239 kr styck

USA, Kalifornien, Sonoma County, Dry Creek Valley

Druvor: 73% Zinfandel, 16% Petite Sirah, 9% Carignane, 2% Mataro

Alkohol: 14,5% abv.

Ytterligare en blend av fyra druvor som skördas mellan 10 septamber och 14 oktober. Druvorna avstjälkas och krossas för at sedan jäsas med naturlig, lokal jäst. Även detta vin genomgick malolaktisk jäsning innan de lagrades på amerikanska ekfat i 14 månader.

Svarta vinbär, röda plommon, hallon och björnbär med vaniljtoner och cigarrtobak från de amerikanska ekfaten.

Estate, Cabernet Sauvignon, 2018

Tillfälligt sortiment (nr. 95155)
Lanserades 5 november, 2021
615 kr styck

USA, Kalifornien, Santa Cruz Mountains

Druvor: 78% Cabernet Sauvignon, 21% Merlot, 1% Petit Verdot

Alkohol: 14% abv.

Jordmån: Kalksten och Franciscan stenar

Den här var jag lite extra nyfiken på eftersom jag faktiskt hade lyckats få tag i två av de sista flaskorna som fanns kvar dagen de lanserades förra veckan.
Druvorna kommer från gården Monte Bello i Santa Cruz-bergen där de skördas för hand. Varje plätt skördas, pressas och jäses separat för att sedan testas för att se vilka av vinerna passar att lagra upp till ca 15 år eller vilka som passar att lagra ca 30 år. De senare blir Ridges flaggskeppsvin ”Monte bello” och de som ”bara” passar att lagras 15 år blir deras Estate Cabernet Sauvignon. Det här är alltså deras toppviner.

Vinet visade en koncentrerad intensitet med en fin balans. Jag kan tänka mig att detta vin kommer att vara ren magi i glaset efter några fler år av lagring, men det är helt otroligt bra redan nu.

Svarta vinbär, björnbär, plommon, blåbär, kanel, örter, choklad med tydliga men balanserade aromer från den amerikanska eken. Ett fantastiskt vin som alla i rummet hyllade som en favorit i provningen tillsammans med champagnen vi startade med.

Vilken dunderprovning.

Tack alla på Wine Affair. Hoppas vi ses snart igen.

Stefan Leijon
Skrivet av: Stefan Leijon

Stefan är en av provningsarrangörerna som startade Fyra Flaskor. Hans första vingårdsbesök var i Kalifornien på 80-talet och till vardags jobbar han med strategisk kommunikationsdesign.